Hae tästä blogista

maanantai 4. joulukuuta 2023

4. luukku: Kirjablogi 17 vuotta!

Neljännen luukun aihe on Time eli aika. Aikaa on vierähtänyt 17 vuotta kirjablogia pitäessä. Tuntuu  uskomattoman pitkältä ajalta, vaikka toki tähän aikaan mahtuu muutama useiden kuukausien pituinen tauko. Pisin tauko lienee puolisen vuotta joskus aikoja sitten.

Minulla on ollut useita blogeja tässä vuosien varrella, mutta kirjablogi on ainoa, jota en ole koskaan harkinnut kuoppaavani. Minulle tämän blogin pitäminen on niin rakas harrastus, etten oikeastaan voisi edes kuvitella elämää ilman tätä. Mitään paineita en ota, jos tulee bloggaustaukoa, koska ei se lukeminenkaan aina suju. En myöskään kyttää tilastoja, koska sillä ei ole mitään merkitystä mihinkään. Bloggaan joka tapauksessa.

 
 
Aloitin kirjablogini vuonna 2006 Vuodatuksessa nimellä Mainoskatko. Perusideani (joka on säilynyt samana) oli yksinkertaisesti kertoa lukemistani kirjoista, koska olen aina rakastanut kirjallisuutta. Tuolloin sanalla “mainos” ei ollut sellaista katkua kuin nykyään. En ole koskaan mieltänyt kirjablogiani miksikään mainoskanavaksi (alkuperäisestä nimestään huolimatta ja siksi muuten blogin osoitekin on mainoskatko), vaan ihan vain oodiksi kirjoille ja lukemiselle yleensä.

Blogini nimishistoriasta kiinnostuneet voivat lukea aiheesta lisää tästä linkistä.

Muinoin oli tavanomaista, että blogattiin anonyyminä (pois lukien julkisuuden henkilöt) ja sillä tiellä olen edelleen (eli nimimerkillä Elegia: se on säilynyt samana alusta asti). En näe mitään lisäarvoa sillä, että bloggaisin omalla nimelläni, vaikka se monien tiedossa onkin (ja on se ollut esillä täällä blogissakin). Muistelin, että olen avannut ajatuksiani nimimerkkiasiasta aiemmin, mutta en löytänyt aiheeseen liittyvää postausta. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa, miksen käytä omaa nimeäni, kysy niin avaan asiaa enemmän.

Aloittaessani kirjablogin pitämisen en ollut kuullutkaan mistään arvostelukappaleista – eikä ollut muutkaan aikalaiseni. Ne tulivat myöhemmin ja tuolloin jossain vaiheessa pyysin plus sain itsekin kustantamoilta arvostelukappaleita. Näin ulkosuomalaisena oli mukavaa saada suomenkielistä kirjallisuutta suoraan kotiin ilmaiseksi, joten miksipä ei. Sitä intoa kesti parisen vuotta, mutta sitten se (into) lopahti monestakin syystä.


Minulla ei ole koskaan ollut toiveissa, että jonkun pitäisi maksaa minulle kirjablogin pitämisestä tai että minun pitäisi hyötyä tästä aineellisesti tai rahallisesti. Hyödyksi riittää, että tykkään pitää kirjablogia. Blogin pitämisen lopetan sitten, kun se ei enää ole minusta kivaa tai tuntuu taakalta. Simppeliä.

Finanssipuolesta kiinnostuneet voivat lukea aiheesta lisää tästä linkistä (neljä viimeistä kappaletta sivuavat rahaa, muu teksti mm. samastumista ja lukemista yleesä).

Olen iloinen jokaisesta kommentista miinus selkeät vittuilijat ja roskapostit. Vittumaisia kommentteja on tullut tosi vähän ja olen pääsääntöisesti jättänyt ne esille ihan vain muistutukseksi siitä, että kun avointa blogia pitää, voi sinne tulla mitä tahansa kommentteja.

Vittumaisina pidän kommentteja, jotka liittyvät joko minun tai esim. kirjailijan oletettuun persoonaan. Tällaisten kommenttien perimmäinen ideahan on latistaa, vaan ikävä nyt tuottaa pettymys, ettei sellainen ole kohdallani onnistunut. En jaksa latistua anonillien kommenteista (negatiiviset ja ilkeät kommentit ovat – kas kummaa – aina jätetty nimenomaan anonyymisti).

Valikoivan kommentteihin vastaamisen koen tylynä. Itse en mielelläni kommentoi blogeihin, joiden pitäjä ei joko vastaa ollenkaan kommentteihin tai vastaa vain tietyille. Tykkään lukea kirjablogeja ja pyrin kommentoimaankin, mutta joskus on pää niin tyhjä, että vaikka tekisi mieli kommentoida, niin ei oikein tule mitään järkevää ulos. Joskus on ihan ok lukea hiljaisestikin, kun mitään kommentointipakkoahan ei kenelläkään ole.

Paljon on blogirintamalla (ja minussakin) tapahtunut muutoksia vuosien saatossa. Itse olen tietoisesti jättäytynyt monista asioista ulkopuolelle. Johtunee osin sijainnistanikin, etten ole samalla lailla yhteisöllinen kuin moni muu.

Suomessa käydessäni yritän mahdollisuuksien mukaan osallistua kirjabloggaajien tapaamiseen Helsingissä. Ne ovat aina olleet ihania tapaamisia ja tässä lähetänkin terveiset kaikille tutuille, jotka minulla on ollut ilo saada tavata.

Tästä klikkaamalla joulukalenterin avausluukkuun.

21 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon 17-vuotiaalle myöhäisteinille!

  VastaaPoista
 2. Kiinnostavasti avaat blogihistoriasi ja käytäntöjesi taustoja, joten kiitos mukavasta lukuhetkestä osin itsellekin tuttujen periaatteiden parissa.

  Isosti onnea ja hehkuva kimppu ruusuja 17-vuotiaalle ja jatkukoon tämä taipaleesi pitkään tuottaen Sinulle ja meille lukijoillesi iloa ja mielihyvää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! En ole muuten blogisynttäreitä viettänyt kai kertaakaan, koska en varsinaisesti ole sellainen juhlija. Seuraavan kerran voisi blogin ikää huomioida, jos/kun tulee 20 täyteen.

   Ilo pysyy, kun pitää bloggaamisen simppelinä ja kulkee omaa tietään. :)

   Poista
 3. Onneksi olkoon pitkästä taipaleesta!

  VastaaPoista
 4. Oodi kirjoille ja lukemiselle yleensä - sitäpä juuri. Paremmin ei voisi kirjabloggausta kuvata.
  Kaikki pitempään täällä pysyneet varmaan rakastavat sekä lukemista että kirjoittamista ja kirjoista kirjoittamisessa ja keskustelemisessa on oma tietty nautintonsa.
  Onnittelen ja kiitän blogiystävyydestä! Blog(e)issasi on aina kiinnostavaa käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, saattaisi olla kiinnostavaa lukea sellaista kirjablogia, jonka pitäjä inhoaa lukemista, kirjoja ja kirjallisuutta. Voisi tosin olla aika hiljainen blogi, ellei siellä sitten esiteltäisi keskenjääneitä “lukuelämyksiä” ja arvosteltaisi kirjojen kansia ymv. :D

   Kiitos myös sinulle blogiystävyydestä!

   Poista
 5. Kiva luukku taas!

  Olen ajatellut joitain samoja asioita. Itsekin alkuun innostuin arvostelukappaleista, mutta pian alkoi epäilyttää. Verohomma on Suomessa tiukka tässäkin asiassa ja toisaalta ilmeisesti arvostelukappalekirjoitukset tulisi merkitä selvästi mainoksiksi. Kukaan muu kuin Salla ei tee niin... Rahan tullessa kuvioihin viestinnän pitäisi lukijoille olla selkeää. En myöskään itse halua muuttaa mainiota harrastusta tienaamisen välineeksi.

  Myös oudoksun sitä, että kommenttikenttä on auki, mutta bloggaaja ei viitsi vastata mitään. Itsekin olen alkanut vähentää kommentointia sellaisiin blogeihin ja aimo määrän seurattavia blogeja myös poistin blogini sivupalkista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Minua eivät verotukselliset ja muut asiat häirinneet. Olen myös aina merkinnyt selkeästi kustantamoilta saamieni kirjojen kohdelle, että ovat arvostelukappaleita eli en ole asiaa mitenkään peitellyt. Koin, että arvostelukappaleet häiritsivät lukemisiani, koska olin tunnollinen ja pyrin lukemaan ja bloggaamaan niistä asap. Se latisti lukuiloa, koska haluan valita lukemiseni fiiliksen mukaan.

   Liittyen kommentointiin: samaa ihmettelen eli miksi pitää kommenttikenttä edes auki, jos ei kommentteja mitenkään noteeraa.

   Poista
 6. Onneksi olkoon 17-vuotiaalle!

  Kirjoittelit kyllä tosi mielenkiintoisia ajatuksia, ja olen itsekin kaikesta täysin samaa mieltä – tietysti sillä erotuksella, että blogini ei ole kirjablogi. Minäkin kirjoitin aluksi nimimerkillä (Hippu), mutta nimeni paljastui kerran valokuvasta, jossa oikea nimeni oli kirjoitettu synttärikakun päälle. :-D Mutta sukunimeä en kyllä julkistaisi, vaikka ei mulla mitään salattavaa olekaan. Ei kun hetkinen.... :-DD

  Mä en myöskään tykkää siitä, jos kommentteihin ei vastata (tai jos niihin vastataan valikoivasti). Itse asiassa se on minusta niin ärsyttävää, että mun kommentoimiseni jää siihen. Toki ymmärrän sen, että kenellä tahansa saattaa joskus kestää kommentteihin vastaamisessa (syyllistyin kyseiseen rikokseen juuri itsekin :-D), mutta jatkuvaa ignoroimista en ymmärrä.

  Vittumaisia kommentteja ei ole minullekaan juurikaan tullut. Yhden kommentin olen poistanut koko blogihistoriani aikana, koska en viitsi nähdä vittuilijoiden takia edes sen vertaa vaivaa, että vaivautuisin vastaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, luen itsekin tietty muitakin kuin kirjablogeja esim. sinun blogiasi <3 Muistan sinun Hippu-aikasi, mutten tuota miksi päädyit kirjoittamaan omalla nimelläsi :D

   Vastaaminen kommentteihin saattaa minullakin kestää (tunnollisena varoitan siitä kommentti-infossa), mutta ei kyllä oma luonne taipuisi vastaamaan vain joihinkin kommentteihin ja ignoraamaan muut. Blogeissa, joissa näin toimitaan, koen itseni epätervetulleeksi, joten loppuu kyllä minulta kommentointi siinä vaiheessa, jos näin käy. Vahingossa unohtamiset on eri asia kuin jatkuva vastaamatta jättäminen kommentteihin. En tajua, miksi edes pitää kommenttikenttää auki, jos ei aio kommentteja mitenkään huomioida.

   Vittuilijoita minulla on ollut muissa kuin kirjablogeissa (siis lähinnä siinä Kellon viiden teessä), mutta ei niitäkään riesaksi asti. :D

   Poista
 7. Aikalailla samoja ajatuksia on itselläni ollut blogista ja kirjoittamisesta. Siksi on kiva jatkaa edelleen niin kauan kuin on kivaa. Koska tekstejä kuitenkin on paljon, julkaisin niistä myös Aikamatkustajan opaskirjan. Lähetän mielelläni arvostelukappaleen luettavaksi jos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogisi nimi on tuttu ja luulen, että olen sitä lukenutkin tässä aikojen saatossa. Mukavaa kun kommentoit ja kiitos tarjouksesta!

   Poista
 8. Aikas samoja aatoksia meillä blogista ja bloggaamisesta. Mulle lukeminen on niin tärkeää ja intohimo, että sitä myöten kirjoista kirjoittaminen on muotoutunut tärkeäksi harrastukseksi. Teen sitä just niin kauan ku lystää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pisimpään elävät ne blogit joille niiden pitäjä ei aseta liikaa kaikenlaisia odotuksia. Silloin säilyy ilokin siinä hommassa. Toki voin olla väärässä ja usein olenkin :D

   Poista
 9. Myöhästyneet onnittelut blogillesi ja kirjoitteluintoa jatkossakin ❤️! Tämä on ihanan joustava harrastus, voi blogata tai olla bloggaamatta oman tilanteen mukaan. Oma blogini on ollut hieman hiljaisempi pari viimeistä vuotta, mutta en ole ottanut asiasta paineita. Tämä vuosi oli jo hitusen aktiivisempi kuin viime vuosi, joten parempaan päin mennään. 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika ja hyvää tulevaa lukuvuotta!

   Poista
  2. Kiitos, ainakin toistaiseksi intoa on vaikka taidan pitää pienen tauon (joulukalenteri vei voimat) :D Nyt on erittäin hyvältä vaikuttava kirja kesken, joten seuraava postaus lienee hehkutusta!

   Parasta on bloggailla omaan tahtiin silloin kun jaksaa ja on aikaa. Elämä ja kaikenlaiset tapahtumat tuppaavat menemään sykleissä ja joskus on aikaa ja intoa enemmän, joskus vähemmän <3

   Poista
 10. Onnea 17-vuotiaalle. Pitkä aika blogata kirjoista. Myötätuulta jatkoon.

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.