Hae tästä blogista

perjantai 5. tammikuuta 2024

Suomi-kirjalista

Saavun kirjastoon Suomessa. Ajatukset rientävät tahoilleen ja jään seisomaan tyhjänä hyllyjen väliin. Transsissa alan hamuilla kirjoja ja poimin mukaan mitä sattuu.

Se tapahtuu joka kerta enkä ole toistaiseksi oppinut mitään. Nyt ajattelin oppia. Nimittäin kokoan Suomi-kirjalistan, joka kulkee minulla aina mukana ja on helposti löydettävissä.

Aiemmin on ollut mentaalinen muistilista, paperilappu, puhelimessa muistilappu (jota en enää edes löydä mistään) ja ties mitä, mutta ne kaikki ovat mystisesti kadonneet jonnekin eikä yksikään niistä ole koskaan onnistunut olemaan mukana kirjastossa.

Nyt teen listan blogiini ja laitan sivupalkkiin linkin siihen. Näin voin siellä kirjastossa, kun pää on tyhjentynyt, painaa paria nappia ja lista lävähtää naamalleni. Siitä sitten vain noukkimaan.

Päivitän tätä (nyt vielä erittäin aneemista) listaa sitä mukaa, kun muistan mitä haluan lukea. Kirjoja, joista arvelet minun voivan pitää, saa ehdotella. Tutkin kaikki ehdotukset ja kiinnostavat lisään listalle.

Suomessa luen VAIN suomenkielistä kirjallisuutta. Preferoin suomalaisia kirjailijoita, mutta myös käännöskirjoja voin lukea, kunhan eivät ole alun perin enkunkielisiä (ne voin lukea enkuksi).

Lasten- ja nuortenkirjoja en lue, joten niitä ei kannata ehdotella. Mahdolliset kirjasarjat haluan lukea järjestyksessä eli aloittaa ensimmäisestä (ei siis kannata ehdottaa jonkin sarjan viidettä osaa) Myöskin sarjakuvat ovat valitettavasti out, koska aikani on rajallinen ja käytän sen mieluummin toisenlaisiin teoksiin.

Tämä lista on hyvä apu kirppareilla ja kirjakaupoissa käydessä, koska muutaman kirjan voinen ostaa myös kotiin luettavaksi.

Kirjat yliviivaan sitä mukaa, kun olen ne lukenut tai ostanut omaksi/muilla keinoin saanut käsiini.

 

FICTION (romaanit)

Airio, Elina: Metsässä juoksee nainen
Holopainen, Anu: Sydänhengitystä
Hämäläinen, Pilvi: Cinderella
Kauhanen Maija Laura: Ihmeköynnös
Kekkonen Helmi: Liv!
Kokko, yrjö: Pessi ja Illusia
Jääskeläinen, Pasi Ilmari: Väärän kissan päivä, Kuurupiilon anatomia
Laitila Kälvemark, Tiina: H2O
Rainio, Sari ja Rautaheimo, Juha: Vainajat eivät vaikene
Tarasova, Anniina: Kuoleman kulissit
Tiuraniemi, Siina: Kukkia Birgitalle
Turpeinen, Iida: Elolliset
Turunen, Eeva: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen
Vasantola, Satu: Kun isä osti merenkurkun
Viro Jenna: Tuhkimoleikkaus


NON-FICTION (muistelmat, elämäkerrat, esseet, tieto)

Aitonurmi, Tuomas: Ruumiin ylittävä ääni
Envall, Markku: Rautasydän
Envall, Markku: Rajan kahta puolta
Eväsoja, Minna: Sensei
Lehtola, Jyrki ja Siltamäki, Tuija: Sinä riität
Nylén, Antti (mitä tahansa esseitä)
Outinen, Kati: Niin lähelle kuin muistan
Piha, Kirsi: Levoton lukija
Saarikoski, Sonja: Naisvangit
Schulman, Alex: Polta nämä kirjeet
Vehkoo, Johanna: Oikeusjuttu


RUNOUS


Rajamaa, Lassi
Tulusto, Riitta: Runoja ja ryppyjä eletystä elämästä

9 kommenttia:

 1. Meillä suamalainen Lukupiiri Göteborgissa, ihan uusia kirjoja tilataam kirjastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei asu muita suomalaisia, joten turha haaveilla suomenkielisistä kirjoista varsinkaan kirjastoon saati live-lukupiiristä :D

   Poista
 2. Ehkä voisit pitää nostalgisesta Sari Rainion ja Juha Rautaheimon dekkarista Vainajat eivät vaikene. Se aloittaa sarjan Mortuí non silent. Kirjassa pyöritään tiiviisti Helsingin (arvo)alueilla, joten paikallistuntijana sinulle olisi näistä yksityiskohdista varmasti enemmän iloa kuin minulle, joka en osaa sijoittaa ainuttakaan Helsingin kaupunginosaa oikealle paikalleen. :D

  Olet maininnut, ettei moni huumorikirja oikein uppoa, mutta ehkä Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen voisi sopia. Siinä oli minusta useampaakin huumorinlajia, kaikki kiteytyivät aika lailla kielen eri rekistereihin. Ei siis kaikista kuoliaaksinaurattavinta lajia, mutta nauroin silti monesti ääneen.

  Pilvi Hämäläisen Cinderella on sitten semmoinen uhka vai mahdollisuus :D Mutta niin mustaa huumoria, että saattaisitpa innostuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, tuon Hämäläisen Cinderellan bongasinkin blogistasi ja se alkoi kiinnostaa. Se tosin meni sinne mentaaliselle lukulistalle, joka hukkui jo päähäni. Pitäisi heti aina kirjata kiintoisat kirjat ylös ja nyt minulla on niille paikkakin. Aiemmin olen joko laittanut ne mentaaliseen lukupilveeni tai sutannut jonnekin lappuselle, joka sitten yleensä on lentänyt roskikseen jossain vaiheessa. :D

   Sari Raunion ja Juha Rautaheimon Vainajat eivät vaikene pääsee myös listalle, koska tosiaan jo ihan sijaintinsa takia kiinnostaa. Eeva Turunen alkoi myös kiinnostaa eli listalle sekin!

   Kiitos paljon vinkeistä!

   Poista
 3. - Satu Vasantola: Kun isä osti merenkurkun (kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan isän jahtaaminen tämän karkaillessa tuhlaamaan, vakavaa ja surullista hauskasti kirjoitettuna)
  - Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä (äidin itsemurha, joka aiheutti ison tuhon kerrostalossa, perustuu tositapahtumaan)
  Molemmat kirjailijat ovat toimittajia ja kirjat omaelämäkerrallista proosaa.
  - Joonatan Tola, Punainen planeetta ja Hullut ihanat linnut
  Tolan kirjat myös omaelämäkerrallista proosaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä myös äänet Eskolan ja Tolan kirjoille!

   Poista
  2. Tuon Satu Vasantolan kirjan olenkin bongannut jostain kirjablogista ja siitä kiinnostuin – listalle siis ja kiitos muistutuksesta!

   Eskolan teosta tutkin ja ajatukset ovat hieman kahtiajakoiset haluanko sitä lukea. Henkilökohtaiset syyt nyt taustalla enkä avaa niitä enempää.

   Joonatan Tolan Punainen planeetta minulla oli lainassa viime kesänä, mutta en saanut luettua sitä (yritin kyllä ja selailin sitä myös). Siinäkin aihe on sellainen, etten oikein tiedä haluanko lukea.

   En siis lisää näitä kahta listalle, mutta hyvä ovat täällä kommenteissa, niin jäävät muistiin siltä varalta, että mieli muuttuu jossain vaiheessa (koska sellaistakin tapahtuu ja se on ihan ok).

   Kiitos hyvistä vinkeistä!

   Poista
 4. Loistava idea tuo pysyvä muistilappu!
  Ehdotukset:
  Niin lähelle kuin muistan - Kati Outisen elämänkerta
  Levoton lukija - Kirsi Piha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä vinkeistä, jotka molemmat lisään listalle! Erityisesti tuo Kirsi Pihan Levoton lukija kiinnostaa.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.