Nyt on sen verran pullea romaani kesken - ja pari ohuempaakin -, ettei ole kirja-asiaa takataskussa. On siis hyvä sauma noutaa palkintopysti. Kiitän Riitta K:ta (Kirja vieköön!) Blogger Recognition -palkinnosta.
Mikään ei ole kalliimpaa kuin ilmainen lounas (väljä käännös kirjasta, jota parhaillaan luen), joten muutama ehto/ohje tähänkin palkintoon liittyy. Ennen kuin läväytän ohjeet tiskiin, kerron lyhyesti suhteestani englanninkieliseen kirjallisuuteen - ja yleensäkin englannin kieleen elämässäni.
En enää käännä tekstejä päässäni suomen kielelle. En myöskään englantia puhuessani ajattele suomeksi samaan aikaan paitsi silloin kun havahdun huomaamaan olevani jossain mustassa aukossa. Tyhjiössä, jossa ei ole mitään kieltä. On vain ulkomaailman kohina ja ällistynyt katse.
Silloin en tosin yleensä ajattele millään kielellä, vaan epäilen tilanteen todellisuutta ja omaa olemassaoloani ja ainoa ajatus on "öööö". Tällaista sattuu joskus, kun mieli ja keho kulkevat näennäisesti samassa mutta eri paikassa.
Tästä syystä lainatessani blogiini tekstiä enkunkielisestä kirjasta, en käännä sitä suomeksi. Samasta syystä, jos minulta kysyy miten kääntäisit tuon ja tuon tekstin, menen jokseenkin sekaisin. Koska miksi minun pitäisi kääntää?
Lukiessani näen sanat kuvina ja tuntemuksina, eleinä. Tämä toimii sekä suomeksi että englanniksi. En välttämättä jälkeenpäin edes muista, millä kielellä olen jotain lukenut tai kuullut (esimerkki: luen nettilehdestä jutun, mutta myöhemmin en välttämättä muista, millä kielellä jutun luin). Luulen tämän olevan yleistä ihmisille, jotka käyttävät kahta tai useampaa kieltä päivittäin ja paljon.
Jos nyt niihin ohjeisiin. Olkoon tuo edellinen vaikkapa palkintopuhe.
Ohjeet palkinnonsaajalle:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi
Ykköskohta on täytetty, siirtykäämme kakkoseen:
Aloitin bloggaamisen syksyllä vuonna 2005. Ensimmäinen blogini (Kello viiden tee - syanidilla, kiitos) ei ollut kirjablogi, vaan enemmänkin päiväkirjamainen avautumisblogi, jossa oli joskus kirjajuttuja.
Perustin myöhemmin (2006) kirjoille oman blogin nimeltä Mainoskatko. Blogissa kirjoitin kirjojen lisäksi musiikista ja elokuvista ja olipa siellä vinkkejäkin tyyliin miten käyttää vaseliinia apuna hiusten värjäämisessä.
Kartanon kruunamattomalla lukijalla on siis pitkät perinteet, jotka olen tosin pistänyt uusiksi monta kertaa. Nimikin on vaihtunut pariin otteeseen. Mainoskatkon jälkeen tuli Kirjavalas, Kirjavalaan jälkeen Kartanon kruunaamaton lukija. Enkä sano, etteikö tämäkään nimi koskaan vaihtuisi. Jos tulee parempi mieleen, niin monoa vaan Kartanon kruunaamattomalle lukijalle ja uutta putkeen.
Minulla on ollut paljon blogjea. Oikein paljon. Minulla oli eräässä vaiheessa jopa pakkomielle perustaa uusia blogeja. Blogien teemojen ja nimien keksiminen ja sivujen rakentaminen oli niin kivaa, että ihan sen takia perustin niitä. Päivittäminen tosin jäi. Blogeja minulla on ollut Vuodatuksessa, Bloggerissa, Wordpressissä ja Rantapallossa.
Elossa olevat blogini:
Elegia's Silence (taideblogini)
Kello viiden tee - syanidilla, kiitos (päivitty tosi harvoin, pitäisi varmaan taas kuopata se)
Elegia's Background Garden (ilmaisia sivupohjia, en päivitä enää)
Kuolleet ja kuopatut (vain pieni otanta, en edes muista enää kaikkia):
I Love Finland (retkiä ja reissuja Suomessa vielä kun siellä asuin, pidin itse kovasti tuosta blogista), Beautiful Cosmos (valokuvablogi), Tärkeintä on lähteminen (matkablogi), Kamelinvarvas ("muoti"blogi), Rockmannin tavaratalo (jatkokertomus, nyt harmittaa että pamautin sen mäkeen).
Yhteisblogit: Lumppuja ja lureksia (muotiblogi), Keisarin uudet vaatteet (sivupohjablogi)
Kauhea himo tuli nyt perustaa uusi blogi.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
Yleiset:
- Jos käytät kuvia, käytä vain sellaisia, joihin sinulla on lupa.
- Kannattaa tutustua tekijänoikeuksiin edes jossain määrin.
Anna persoonasi kuulua, siis sen aidon. Meillä kaikilla (tai ainakin monilla, tai siis ainakin minulla jos ei muilla) on varmasti ihanteita ja näkemyksiä itsestämme: haluaisin olla tuollainen, viestiä tuota ja tätä. Jos et oikeasti ole sellainen, ei kannata yrittää ollakaan. Itse yritin joskus pitää muotiblogia. Olisin halunnut olla tyylikäs ja asiallinen. Noh, ei onnistunut. Persoonani pilkisti läpi ja blogi muistutti nimeään eli Kamelinvarvasta.
Olisin halunnut, että tämäkin blogi olisi asiallinen ja älykäs, tyylikäs, aikuinen. Mutta joo, ei onnistu. Sillä mennään, mitä - ja etenkin millainen - on.
Riitalla oli hyviä ohjeita, kannattaa lukea ne. Tosin itse antaisin palaa vielä huolettomammalla otteella. Blogin nimen voi aina muuttaa, se on helppoa. Sen sijaan osoite kannattaa miettiä tarkemmin, sillä sen vaihtaminen vaikuttaa moneen asiaan. Lisäksi osoite vapautuu samantien uudelleen käyttöön ja nämä tällaiset vastikään vapautuneet osoitteet ovat spämmääjien suosiossa, sillä ainakin aiemmin rekisteröityneet lukijat jäivät siihen vanhaan osoitteeseen, jolloin spämmääjä sai lukijakunnan valmiina kuin Manu illallisensa.
Blogin teemoja ja ideaa kannattaa miettiä, mutta ei lyödä lukkoon mitään tiettyä kaavaa. Ihminen muuttuu, miksei blogikin saisi muuttua siinä matkalla.
Suosin itse selkeyttä eli yhteen postaukseen yksi teema/ehyt kokonaisuus. Jos on liikaa erilaista "asiaa", postauksesta tulee helposti sekava ja raskas. Lisäksi postaus voi paisua kilometrin, jopa kahden, pituiseksi. Turha tunkea yhteen postaukseen karsea määrä tavaraa, kun voi tehdä kaksi postausta. Tai vaikkapa kolme!
Tämä minun postaukseni on nyt esimerkki siitä, miten tuon enkkuosuuden voisi hyvin karsia omaksi postauksekseen. Se ei liity bloggaripalkintoon mitenkään, vaan on melko turha ja irrallinen horina. Mutta jätän sen tuohon ihan vain esimerkiksi.
Heitän palkinnon nyt vain kahdelle, koska olen rebel. Sori. Halukkaat voivat kyllä napata tämän mukaansa muuten vain.
Palkinto menee
Annikalle, Rakkaudesta kirjoihin
Maille, Kirjasähkökäyrä
Onnittelut sille, joka pääsi tänne asti. Mukavaa viikonloppua!
Jestas sullahan on ollut blogi tyttärineen. Pitääkin käydä tutustumassa tuohon sun taideblogiin. Syanidissa olen joskus käynytkin.
VastaaPoistaSain tämän saman haasteen ja pusaan just vastauksia. Osin vähän samoilla linjoilla mennenään kun sullakin.
Tuo kielijuttu on kiinnostava. Kielet toimii niin eri tavoilla, että kääntäminen on periaattessa mahdotonta, mutta onneksi sentään on taitavia kääntäjiä, jotka osaavat luovia kielten välillä.
Juu, joskus muinoin tuli tosiaan perustettua blogeja ihan urakalla. Osa niistä tosin oli varsin lyhytikäisiä, muun muassa se Kamelinvarvas. :D
PoistaIlman kääntäjien arvokasta työtä jäisi minulla esimerkiksi kaikki Japaninkieliset ihanuuden lukematta Mankellista puhumattakaan jne. Tässä en kommentoinut lainkaan kääntäjien työtä, vaan ainoastaan omaa suhdettani käyttämiini kieliin. Joskus aikoja sitten enkkua lukiessani käänsin samaan aikaan tekstin päässäni suomeksi. Nykyään ei ole sellaiseen enää tarvetta ja sitä tässä pohdin. En edes pysty omalla kohdallani määrittelemään, milloin tuo "päässä kääntäminen" loppui. Luulen, että sama juttu on kaikkien kaksikielisten (tai useampikielistenkin) kohdalla.:)
Hurjan kiva haastevastaus Elegia! Ja hyvä, että oioit antamaani väärää tietoa - siis -osoitteen- muuttaminen on hankalaa, ei nimen... Oletpas sinä ahkeroinut blogirintamalla! Käyn kohta kurkkimassa noita muita blogejasi. Aivan ihana kuva tässä postauksessa muuten!
VastaaPoistaTuo kielijuttu oli mielenkiintoinen. Tänä vuonna olen lukenut enimmäkseen suomeksi, mutta syksy meni espanjapainotteisesti. Ja 'kielikylvyn' tuloksena näin unetkin espanjaksi :)
Haa, pääsinpäs sun Kartanoon! Et ollutkaan antanut mulle porttikieltoa niin kuin Marjatta arveli!
Viikonloppuja!
Kiitos, Riitta, itsellesi haastamisesta ja ihanasta kommentistasi. Oli mukava haaste vastata! Osoitteenkin muuttaminen on periaatteessa helppoa, mutta sillä on enemmän seurauksia kuin äkkiseltään arvaisi: siksi tosiaan kannattaa harkita useamman kerran ennen kuin sitä lähtee vaihtamaan. :)
PoistaKielikylpy toimi sitten todella hyvin, kun tuli kielet uniinkin. ;) Minun pitäisi lukea enemmän suomeksi. Nyt kun en ole tietoisesti niin tehnyt, niin tuppaa olemaan melko enkkupainotteista tämä lukeminen. Täytyypä taas ottaa asiaksi lukea enemmän suomeksi, kun omassa hyllyssäkin on vielä lukemattomia suomenkielisiä kirjoja.
Apua, ei tänne porttareita sentään jaella. :D
Hyvä huomio tuo nimi ja osoite. Jonain päivänä muokkaan tuon nimen, sillä en voi sietää sitä. Tosin yhtä usein mietin bloggaamisen lopetusta, toukokuussa varmaan joka päivä.
VastaaPoistaVaihda ihmeessä nimeä, jos siltä tuntuu, Ulla! Mutta älä ainakaan bloggaamista lopeta. Jos tuntuu tympeältä, pidä vaikka taukoa. Varmaan se into vielä tulee takaisin. :)
PoistaHuh Huh mikä määrä blogeja :D Voisit perustaa sellaisen palvelun, että tekisit valmiita blogien alkuja vasta-alkajille, joista he sitten voisivat alkaa pitää omaa blogia :D
VastaaPoistaHaha, käväisi sama mielessäni. :D Olisi muuten aivan mahtavan mukava homma ja juuri minulle tehty!
PoistaKiitti Elegia haasteesta, jonka nappaan kiinni nyt :)
VastaaPoistaTuon osoitejutun olisin halunnut tietää silloin, kun muutin sen, sillä yks kaks blogilla ei ollut yhtään jäsentä ja ilmeisesti joku spämmääjä naureskeli partaansa tai peruukkinsa ;)
Minä niin paljon tykkäsin siitä Kirjavalaasta, että tämä kartano ei millään meinaa pysyä muistissa. Tosi kivoja nimiä ja kävisin melelläni Rockmannin tavaratalossa ;)
Mai, tuota osoitejuttua ei helposti tule ajatelleeksi. Itsekin opin sen taannoin kantapään kautta. Toivottavasti kovin monien muiden ei enää tarvitse.
PoistaMinäkin pidin Kirjavalaasta, mutta koska nimi oli väännös Kirjavaras-kirjasta, en kokenut sitä omakseni: enhän ole edes lukenut Kirjavarasta enkä varmaan luekaan. :D
Pidin muuten itsekin siitä Rockmannin tavaratalosta, joten itseänikin hieman harmittaa, että deletoin sen. Ainahan voisi tietysti perustaa sen uudelleen, heh :D
Omatunto alkoi heti soimaamaan tuon ehyt kokonaisuus -asian tiimoilta. :D Minulta taitaa löytyä joku postaus, josta varmaan olisi voinut jotain karsia... jotenkin ne jutut vaan joskus rönsyilee ja pitäisi malttaa hillitä itseään julkaise-napin painamisen kanssa. :)
VastaaPoistaHiiteen omatunto tällaisissa asioissa, kukin toimii tyylillään. Minähän siis kerroin vain omista tavoistani. Kukin rakentaa omasta blogistaan itsensä näköisen ja kuuloisen. :)
PoistaSitä kello viiden teetä oon kyl kaivannut. Saisit tosiaan päivitellä. Olohan sulla se " kuva päivässä" ja vähän aikaa ruokaohjeita. Muistan se siitä, kun ehdotin "ohje päivässä" ;)
VastaaPoistaAi niin, sen kuvablogin nimi oli "Kuva päivässä, kaksi parhaassa" mutta sekin lopulta hiipui ja parempi nimi olisi ollut "Kuka päivässä - tai sitten ei" :D
PoistaRuokablogia minulla ei kyllä ole ikuna ollut. Minähän olen ihan kädetön keittiössä ja inhoan ruuanlaittoa. Viiden teessä oli kyllä se kokkikoulusarja eli ehkä sekoitat siihen? :P
Oho, oletpas varsinainen blogitehdas. Pitää käydä tutustumassa, en ole tähän saakka lukenut muita kuin kirjablogiasi. Tykkään tyylistäsi, onneksi olet sellainen kuin olet etkä muunlainen. :)
VastaaPoistaBlogitehdas :D :D Kuvaa kyllä hyvin minua :D Kiitokset ihanista sanoistasi! <3
PoistaHyviä vinkkejä aloitteleville (ja miksei muillekin) bloggaajille. Erityisesti tuo on hyvä, että kannattaa tutustua tekijänoikeuksiin ainakin pintapuolisesti. Itse mietin, pitääköhän paikkansa, että kirjoittaessani bloggeriin, annan kuvieni tekijänoikeudet (tai ainakin käyttöoikeudet) googlelle ja sitä kautta kaikille niille, jotka hakevat kuvia googlesta. Joku on joskus näin mulle sanonut....
VastaaPoistaSulla on kyllä ollut blogi poikineen. Tosin, jos alan miettiä, niin itsekin olen pitänyt useampaa blogia, joista Luetaanko tämä on ainut, jota edelleen aktiivisesti päivitä. Muutama on jäänyt blogeiksi, joita en päivittänyt viittä postausta enempää, osa oli pidempiaikaisia ja tiettyyn eläntilanteeseen/ tarkoitukseen perustettuja. Eli tavallaan kyllä ymmärrän, miten noita blogeja voi syntyä noin useita!
ps. Nyt näköjään pystyn kommentoimaan tätä sun blogia, kun käytän selaimena Google Chromea Safarin sijaan. nimin. Se, joka yritti kymmeniä kertoja kommentoida Kirjavalaaseen siinä onnistumatta.
PoistaKia, kiva että kommentointi onnistuu! En tosiaan tiedä, missä vika on voinut olla, koska olen sallinnut kaikenlaisen kommentoinnin. Vaan tutkimattomat ovat Bloggerin tiet. ;)
PoistaAjattelin tekijänoikeuksia lähinnä siltä kannalta, ettei käytä toisten kuvia luvatta. Monet googlettelevat kuvia ja luulevat, että kaikki mikä on netissä, on vapaata riistaa ja kuvia voi käyttää omiin tarkoituksiin, miten haluaa.
Omat kuvat ovat omia, eivät ne Googlelle kuulu eivätkä kenellekään muullekaan. Se että kuva tai teksti ilmestyy hakukoneeseen, ei tarkoita että kuvan omistaa Google. Näistä sopimusmuodoista oli taannoin iso haloo myös Naamakirjassa.
Juu, yhdessä vaiheessa synnyttelin tosiaan blogeja oikein urakalla. Tämä Kartano on nykyään ainoa, jota aktiivisesti päivitän. Taideblogia päivittelen harvakseltaan, mutta joskus kuitenkin. Enää en niin herkästi perusta blogia kuin ennen. :D
Minulle sattui taannoin hassu tilanne, kun meidän paikalliskirjastomme teemanäyttelyn mainoksessa oli kuva, jonka tunnistin omasta blogistani otetuksi. Menin tietysti esittäytymään, ja kerroin, että kuva on minun. Sain vastauksen, että kirjastonhoitaja oli hakenut kuvia nimenomaan termillä "vapaasti käytettävissä" tms., ja ymmärsin, että tämä oli joku googlen hakutoiminto. Sittemmin olen alkanut nimetä kuvani oman blogini mukaan, ja myös blogissani on maininta, että kuvien kaikki oikeudet ovat minulla. Jäin vain pohtimaan, olisinko bloggeriin kirjautuessani kuitenkin antanut googlelle luvan niiden käyttöön....
PoistaHmm, omituista. Kirjastonhoitaja ei nyt vissiin ihan tiedä, mitä on tehnyt. Eihän Google omista mitään kuvia, jotka hakuun tulevat. Kunkin kuvan omistus- ja käyttöoikeus pitää tutkia kuva kerrallaan. Wikimedia Commonsista voi hakea ns. public domain tai vastaavia kuvia.
PoistaYllättävän moni kyllä kuvittelee, että suunnilleen kaikki, mikä on netissä on vapaata riistaa. Jos ei millään kestä ajatusta, että joku voi luvatta käyttää omia kuvia, ei sellaisia kannata nettiin laittaa. Kaikki eivät kunnioita tekijänoikeuksia.
Aaw, voi kulta, olen täällä ihan sydän syrjälläni - kiiiiitoooos!!! Haleja ja suukkoja <3
VastaaPoistaHalit muruselle sinnekin <3 Olet muuten eräs harvoista bloggaajista, joiden blogia olen vissiin seurannut lähes aikojen alusta saakka! :)
PoistaElegia, sinulla onkin kunnon blogihistoria!
VastaaPoistaHupomasin nyt vasta sivussa tuon vanhan kirjablogisi. Katselin myös tagiluettelojasi - onpa monipuoliset! - koska itse vasta juuri selvitin, miten sellainen tehdään. Kirjailijan nimellä voisin ainakin tehdä yhden listan, mutta mietin sulloisinko kaiken muun otsikon "Aiheita" alle.
Tuo kohta ohjeissasi, ettei tekisi liian pitkää yhdistelmäpostausta, vaan usean erillisen on minulle hyvä muistutus.
Juu, eikä loppua tällaisen historian tekemiselle näy. On muuten varmaan pitkäikäisin harrastus - yleensä lopahtaa kiinnostus jossain vaiheessa, mutta bloggaaminen sopii minulle. :D
PoistaMinun on tarkoitus uusia noita tunnistelistojani. Taitaa tulla pian raja täyteen eli pakko alkaa karsia. Minulta kirjailijalista löytyy blogin lopusta. Se on niin massiivinen, etten halua sitä sivupalkkiin laittaa. Suosittelen sinuakin lisäämään tunnisteita! Niistä on oikeasti lukijoille iloa - tai ainakin minulle, heh - koska niiden avulla voi kätevästi selata blogia, jos etsii jotain tietynlaista juttua. :)
Mukavaa lauantaita!