tiistai 8. tammikuuta 2013

Kävelin kirjaston kokolattiamatolla

Kirja- ja lukuhurjastelu on taas lähtenyt sen verran pahasti lapasesta, että päätin vihdoin ja viimein, että minun on aika hankkia kirjastokortti.

Syy, miksen ole sitä aiemmin hankkinut, on varmaan monelle se tavallinen tarina: Suomessa asuessani käytin paljon kirjastoa, mutta harvemmin onnistuin silti palauttamaan kirjat ajallaan.

Kokonaan homma lähti käsistä työskennellessäni jonkin aikaa kirjastossa. Lopetettuani työt siellä päätin, etten enää lainaa kirjoja ennen kuin opin palauttamaan ne ajoissa. En koskaan oppinut, joten rangaistukseksi hävitin kirjastokorttini. Ja sillä tiellä siis olen edelleen.

Koska tässä välissä on ehtinyt kulua aikaa jo kymmenisen vuotta (jestas sentään!), rohkenen kokeilla josko olisin kypsynyt vastuulliseksi ihmiseksi. Hiippailin siis paikalliseen kirjastoon hakemaan kortinhakukaavaketta (tai Library membership niin kuin sitä täällä kutsutaan).

Kirjaston sisäänkäynti.

Unohdin (lue: olin laiska enkä jaksanut etsiä) ottaa mukaan todistusaineistoa täällä asumisesta, eli korttia ei siis heti irronnut. Mutta saanpahan täytellä lomakkeen rauhassa ja seuraavalla kerralla sitten otan mukaani todisteet.

Todisteeksi kelpaa esim. joku säännöllinen lasku (sähkö, vesi jne.), joka tulee omalla nimellä ja osoitteella, council tax-lasku, voimassa oleva (britti)ajokortti. Lainaaminen on ilmaista, mutta myöhässä palauttamisesta sakotetaan ihan niin kuin Suomessakin.

Kirjaston pyöräparkki.

Asumme kirjaston lähellä, joten ei luulisi olevan ihan mahdoton tehtävä palauttaa kirjoja ajallaan. Lisäksi keksin itselleni heti yhden säännön eli minulla saa olla lainassa maximissaan kolme kirjaa kerrallaan.

Lainausraja on täällä 20. Onko Suomessa muuten lainausrajaa? Ennen ei vissiin ainakaan ollut - siis silloin sata vuotta sitten. (tarkennus tähän näin jälkijunassa: lainausrajalla tarkoitan sitä, kuinka paljon saa olla kerrallaan kirjoja lainassa)

Ps. Kirjastossa oli kokolattiamatto.Minä niin rakastan niitä mattoja, hoho! No joo, itse asiassa suhteeni kokolattiamattoihin on muuttunut melkoisesti täällä asuessani. Ennen ei nimittäin ollut suhdetta lainkaan.

~~~

Yritän saada sen haastepostauksen huomenna tehtyä. Tarkoitukseni on siis listata kirjahaasteet, joihin aion tänä vuonna osallistua.

11 kommenttia:

 1. Suomessa kirjastokortin saa viisivuotiaana (ainakin pk-seudulla ja nykyisessä asuinkunnassani Uudellamaalla), ja sillä saa lapsi lainata mitää vaan paitsi lapsilta kiellettyjä leffoja tms. Vähän yllätyin, kun oma ekaluokkalaiseni kävi ekaa kertaa kirjastossa yksin ja oli saanut lainata aikuistenkirjan (valitsi siis ystävällisesti minulle kirjan aikuistenhyllystä, vaikka en tietenkään ollut pyytänyt tuomaan mitään :)

  VastaaPoista
 2. Oho, saapa sen kortin pienenä! Ihan tuota en tarkoittanut lainarajalla, vaan sitä, kuinka paljon saa kirjoja olla lainassa kerrallaan. Oli minulta huonosti muotoiltu kysymys :D

  Mutta siis mielenkiintoinen ja ihan uusi tieto minulle tuokin, että kortin saavat noin pienet. En ole asiaa oikeastaan kummemmin ajatellut, vaikka itsekin sain ensimmäisen kirjastokorttini melko nuorena. Olisinkohan ollut ekalla luokalla suunnilleen.

  Onpas sinulla suloinen ja oma-aloitteinen ekaluokkalainen :))

  VastaaPoista
 3. On täälläkin lainaraja, kirottua. Vaihtelee varmaan kunnittain; pk-seudulla 40 kirjaa (ja aineistokohtaisia rajoituksia näkyy olevan pelien ja sellaisten suhteen, mikä on ymmärrettävää, kun sitä aineistoa vähemmän on.)

  Minusta 40 on lopulta ihan pirkaleellisen vähän, nyt kun lainaan lapsellekin. Tälläkin hetkellä on ihan huomaamatta kertynyt 27 lainaa, ja voin kuvitella, että ensi keväänä raja on useinkin ongelma.

  VastaaPoista
 4. Lainaraja on pääkaupunkiseudulla 40 kirjaa tms. Mikä minulla kyllä voi tulla vastaan jos on kerralla vaikka 15-20 levyä ja nippu sarjisalbumeita...

  VastaaPoista
 5. Turun pääkirjastossa oli ainakin muutama vuosi sitten lainarajana 50. Muistan kun olin lainaamassa kesälomaa varten kirjoja, ja kirjastonhoitajalla oli huvittunut ilme kun kysyin huolestuneena tätä asiaa :D

  VastaaPoista
 6. Ennen kuin vastaan kommentteihin, haluan korjata erään tekemäni mokan. Väitän postauksessani, että lainaraja on 20. Niin se onkin, mutta ilmeisesti se tarkoittaa kertalainarajaa.

  Eli periaatteessa kirjoja voi nähtävästi lainata rajoituksetta, mutta ei enempää kuin 20 per kukin lainauskerta.

  Täällä laina-aika on kirjoille kolme viikkoa. Muun materiaalin (äänkirijat, musiikki-cd:t, dvd:t) lainaaminen maksaa materiaalista riippuen muutamia puntia.

  Ja nyt sitten kommentteihin. :)

  Liina, minulle 40 tuntuu paljolta (vaikka sellaisiin lukuihin taisin päästä kyllä itsekin ollessani ahkera kirjastonkäyttäjä ja myöhästymismaksutkin olivat sen mukaiset, heh) nyttemmin. Toisaalta en lainaa kuin itselleni, joten tilanne on eri.

  Hdcanis, tuo on muuten totta. Lainaraja tulee varmaan helposti tosiaan vastaan, jos lainaa muutakin kuin kirjoja. Itse lainailin ahkerasti myös cd-levyjä ja muistanpa ajan, kun kirjastossa oli tavallisia c-kasettejakin. Niitä ei sentään taida enää olla.

  Suvi, Heh, kyllähän kunnon lukutoukka on tuollaisesta huolissaan. :D En ole tätä lainausraja-asiaa pahemmin ennen ajatellut, mutta täällä se tuli tosiaan mieleeni, kun piti tutustua paikallisiin käytäntöihin. Erikoista toisaalta, että lainausraja näyttää vaihtelevan kunnittain.

  VastaaPoista
 7. Vau miten upea kirjasto! IHana! Tänään sain viimein siirrettyä luuni postiin... Eli Saattaja saapumassa :)

  VastaaPoista
 8. Annika, kirjastorakennus on tosiaan kaunis. Itse kirjasto ei ole mitenkään järin suuri, jos ajattelee useimpia suomalaisia kirjastosta, mutta ihan hyvältä näytti valikoima. Pari kirjaa lähti tänään matkaan :D

  Ihana sinä, odottelen siis postia <3

  VastaaPoista
 9. alaikäiset Ruattis lainaa vanhempien nimellä

  VastaaPoista
 10. siis pikkulapset lainaa vanhempiensa nimellä

  (ja kaikkia kirjoja saavat lainata)

  VastaaPoista
 11. Hannele, hyvä että kaikki saavat kirjoja :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.