Hae tästä blogista

perjantai 4. tammikuuta 2013

Lukuhaaste: Mielenterveys


Ihmismieli on kiehtova. Vaikka sanotaan, että olemme lopulta kaikki melko samanlaisia, niin uniikit ovat silti mieltemme polut. Ja jotkut lipeää polulta. Inkkarit karkaa kanootista, muumit laaksosta jne.

Nämä eivät ole halventavia ilmauksia, en ainakaan tarkoita niitä sellaisiksi. Koen voivani vääntää vitsiä, koska kuulun tavallaan itse kohderyhmään. Ja huumorini on melko musta, joskus suorastaan "sick".

En ole aikoihin jaksanut lukea mieltä ja sen terveyttä (tai sairautta) käsittelevää kirjallisuutta. Siksipä ajattelin herätellä itseni (ja ehkä jonkun muunkin?) sitä nyt lukemaan. Löytyykö kiinnostusta tällaiseen?

Mielenterveyden ongelmat ovat tietyllä tapaa edelleen tabuja, vaikka niistä puhutaankin. Valitettavan usein niitä myös vähätellään ja pidetään ikään kuin valintana.

Mietin, että näistä asioista bloggaaminen ja niistä keskusteleminen kirjojen pohjalta voisi tuoda tervetullutta lisää hieman eri näkökulmasta näihin tavanomaisiin juttuihin.

Nythän on trendikästä (APUA!) olla masentunut ja avautua siitä lehtien palstoilla. Sieltä sitten saapi lukea mitä kummallisempia (anteeksi) tarinoita siitä, kun "X ei enää jaksanutkaan olla masentunut ja alkoi sen sijaan työstää levyä" tmv.

Alla esimerkkejä kirjoista, jotka sopivat teemaan:

Daniel Keyes: The Minds of Billy Milligan
Ilkka Raitasuo: Kellokosken prinsessa
Flora Rheta Schreiber: Sybil
SusuPetal: Sairaalapäiväkirja (Kirjavinkkien arvostelu, oma on nyt hukassa vaikka olen kirjan lukenut ja siitä kirjoittanutkin blogiini)

Kukin saa tietty itse valita, mitä kirjoja lukee eli kaikkien ei ole pakko lukea samoja kirjoja. Ainoa kriteeri on, että kirja ei saa olla fiktiota.

Tässä oma listani tälle vuodelle. Lista varmasti kasvaa vuoden aikana eli tässä on nyt toistaiseksi kirjat, jotka minulla jo hyllyssä on.

Linkit vievät Goodreadsin sivulle, sieltä voi lukea kirjoista enemmän. Ja minut muuten löytää Goodreadista nimellä Elina.

The Troops for Truddi Chase: When Rabbit Howls
Sally Brampton: Shoot the Damn Dog - a Memoir on Depression
Lori Schiller, Amanda Bennett: The Quiet Room: A Journey Out of the Torment of Madness
Alice Jamieson: Today I'm Alice: Nine Personalities, One Tortured Mind 
Caroline Knapp: Drinking - a Love Story
Susanna Kaysen: Girl, Interrupted


Haaste on siis voimassa tämän vuoden loppuun. Matkin nyt röyhkeästi Emilien kiinteistöhaasteen luokitusta. Tässä nuo "kiinteistöt" vain ovat hieman erit.

Saavutukset ovat:

Suljettu: 8 kirjaa
Osasto: 5 kirjaa
Terapia: 3 kirjaa
Avohoito: 2 kirjaa

Teen haasteeseen sopivan kuvakkeen mahdollisimman pian (edit: la 5.1. tehty ja tässä se nyt on).



Tarkoitukseni on myös listata viikonlopun aikana haasteet, joihin aion itse osallistua tänä vuonna. Niitä on ainakin juurikin tuo Emilien kiinteistöhaaste ja muutama muukin. Mutta niistä enemmän sitten omassa postauksessaan.

27 kommenttia:

  1. Teemaan voisi sopia Andrew Solomonin Keskipäivän demoni (The Noonday Demon: An Atlas of Depression) - se ei käsittele yksittäistä tapausta, vaan masennusta yleisesti ja hyvin laajasti.

    Luin sen itse, kun ystävälläni diagnosoitiin masennus. Koin kyllä ymmärtäväni masennusta paljon paremmin kirjan luettuani. (Vaikka näissä on kyllä aina olemassa virheellisen itsediagnoosin mahdollisuus, sen kanssa pitää olla varovainen.)

    VastaaPoista
  2. Hieno haaste! Ihmisen mielenterveys on minusta tavattoman mielenkiintoista ja lukioissakin psykologia oli ehdottomasti suosikkiaineeni. Joudun kuitenkin jäämään haasteesta sivuun, sillä tällä hetkellä lukulistallani ei ole mitään sopivaa (näillä näkymin, sillä eihän sitä koskaan tiedä mitä kirjoja vastaa vielä tulee)

    Olen kyllä pitkään halunnut lukea mm. Deborah Spungenin Nancyn uudelleen, joten palaan asiaan, jos edes avohoito häämöttää ;)

    VastaaPoista
  3. Hieno haaste johon mieluusti voisin hypätä mukaan! Minunkin on pitänyt lukea Nancy ^uudelleen. Tai uudelleen aikuisiällä, teininä tahkosin teoksen lukemattomia kertoja läpi, mä kun olin Sid-fani :) Myös En tahdo kuolla, en vain jaksa elää (Heberlein Ann) on teos, johon tahtoisin tutustua. Sehän kertoo maanisdepressiivisyydestä.

    <3

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen haaste, mutta jätän väliin. En vieläkään jaksa lukea mielenterveydestä, en katsoa televisiosta mitään syvähaastatteluja ihmisistä, jotka ovat masentuneita tms.

    Pitää suojella itseään.

    VastaaPoista
  5. Aika rankka haaste, toisaalta hyvin mielenkiintoinen. Minusta tuntuu kuitenkin, että täytyy olla aika vahva ihminen, että pystyy tällaiseen haasteeseen ottamaan osaa eikä tätä toisaalta pidä ottaa liian vakavasti.
    Mielenkiintoisia, voimia antavia lukukokemuksia sinulle ja muille, jotka uskaltautuvat haasteeseen mukaan.

    VastaaPoista
  6. Liina, olen itsekin lukenut joskus aikaa sitten tuon Keskipäivän demonin. En tosin muista siitä enää pahemmin mitään. Minulla on se kirja Suomessa. Hyvä kirja ja sopii ehdottomasti tähän haasteeseen!

    Minulla ei ole huolta itsediagnosoinnista, tiedän jo omani ;)

    Emilie, minunkin lemppariaineeni on ollut psykologian eri kategoriat. Sosiaalipsykologiaa olen opiskellutkin. Nancy oli mielenkiintoinen kirja. Olen lukenut sen joskus kymmenen vuotta sitten, mutta se ei tehnyt muistaakseni minuun kovin suurta vaikutusta. Siis totta kai se oli traaginen jne. mutta ei sillä lailla tullut iholle kuin moni muu "mielikirja". Ehdottomasti se on kyllä sopiva kirja tähän haasteeseen ja olisi mielenkiintoista lukea, miten muut sen kokevat. Ehkä itsekin kokisin kirjan eri tavalla nyt vanhempana.

    Annika, mukaan vaan - avohoitoon pääsee melko helpolla! ;) Olen kuullut tuosta En tahdo kuolla, en vain jaksa elää ja se kiinnostaa kovasti. Itse asiassa voisinkin ottaa sen saalistuslistalle, joten kiitos muistutuksesta! Minulla on kova tavoite päästä suljetulle :D

    Susu, ymmärrän hyvin tuon suojelupointin. En ole minäkään aikoihin lukenut mielenterveyskirjallisuutta. Miutta nyt mnusta tuntuu, että tarvitsen tällaista kirjallisuutta. Tarvitsen sitä vertaistueksi ja ajatuksien aloittelijoiksi, yksinäisyyden karkoittajaksi.

    Aino, hassua, mutta itse en koe tällaista kirjallisuutta rankkana, vaan ehkä enemmänkin lohtua antavana. Kukin tietenkin lukee kirjoja omista näkökulmistaan ja tarkoitusperistään: minulle nämä kirjat edustavat ehkä enemmän vertaistukea ja muistuttavat, että en ole yksin omien "pääongelmieni" kanssa. Kirjan kanssa on myös turvallista itkeä ja tehdä matkaa. :)

    Oikeastaan tätä kirjoittaessani tajuan, että ehkä kaipaan tunteita - ihan mitä tahansa. Siihen tarkoitukseen nämä tällaiset kirjat ovat varmasti juuri passeleita.

    VastaaPoista
  7. Suosittelen William Styronin klassikkoa "Pimeän kuva, muistelma hulluudesta". Myös Neil Hardwickin "Hullun lailla" on hyvä.

    VastaaPoista
  8. Hmmn, haasteelleni on syntynyt pikkusisko. :)

    Shoot the Damn Dog on omalla lukulistalla, ehkä joskus. Tärkeä aihe.

    http://teawithannakarenina.blogspot.fi/2012/05/mieleni-on-rajaton-haaste.html

    VastaaPoista
  9. Lähden mukaan haasteeseen! Varmaan luen ainakin Kellokosken prinsessan, myös En tahdo kuolla, en vain jaksa elää kiinnostaa. Varmasti törmään muihinkin haasteeseen soveltuviin kirjoihin.

    Minäkin suosittelen Hardwickin Hullun lailla-kirjaa. Tajusin sen kautta paljon masennuksesta. Ehkäpä myös Aira Samulinin Auringonpimennys voisi sopia tähän haasteeseen. Se kertoo Samulinin tyttären sairastumisesta skitsofreniaan (mutta myös perheväkivallasta ja alkoholismista).

    VastaaPoista
  10. Hieno haaste! Lähtisin mukaan, muttaku "pidättäydyn" haasteista tänä vuonna. Seuraan silti innokkaasti!

    VastaaPoista
  11. Reeta, Laitanpa tuon Styronyn ylös. Hardwickin kirjan olen hakunnut lukea siitä asti, kun se joskus aikoja sitten ilmestyi, mutta olen ollut saamaton saamaan sitä käsiini. Muistaakseni kirjan ilmestyttyä olin melko nuori ja köyhä ja sitten unohdin koko asian ;)

    Noora, luulin olevani uniikki tämän haasteen kanssa, mutta minulle tosiaan vinkattiin muuta kautta, että samantyyppinen haaste on jo olemassa.

    Koska olin jo kuitenkin tämän päästänyt ulos, en viitsinyt perua. Onhan meidän haasteissa se ero, että tähän haasteeseen ei kelpaa fiktiiviset teokset. :) Voihan näitä haasteita kai yhdistellä.

    Pihi nainen, kiva että osallistut! Itse joudun osallistumaan lähinnä englanninkielisellä kirjallisuudella, koska ei ole nyt toistaiseksi muuta tarjolla. Minulla on muuten tuo Samulinin kirja Auringonpimennys suomikirjavarastossani, mutta en ole lukenut sitä. Kovasti kyllä kiinnostaa.

    Paula, minunkin oli tarkoitus pitäytyä haasteista, koska viime vuoden haasteet menivät kaikki penkin alle: unohdin jopa, mitä haasteita yritin tehdä, koska en kirjannut niitä minnekään. :D Tänä vuonna yritän uudelleen hieman paremmin organisoidusti ;)

    VastaaPoista
  12. Juuri kun päätin, etten lähde kovin moneen haasteeseen mukaan tänä vuonna, mielenkiintoisia haasteita tulee vastaan roppakaupalla.

    Tähän kyllä houkuttelisi lähteä mukaan, sillä aihe on turhankin omakohtainen. Katsotaan, jos vaikka minäkin sinne avohoitoon asti pääsisin tämän vuoden aikana. :)

    VastaaPoista
  13. Hih, minulle on käynyt samoin eli olen kuvitellut lyöneeni haasteet, joihin osallistun, lukkoon mutta sitten tulee aina jotain mielenkiintoista eteen :D

    Tähän voi osallistua ihan rennolla otteella eli jos osuupi teemaan liittyvää kirjallisuutta lukulistalle, niin mukaan vaan! Ei kannata ottaa paineita, ettei mene lukuilo. :)

    VastaaPoista
  14. Mielenkiintoinen haaste. Lukuvinkiksi annan Juha Hurmeen Hullun, jonka luin viime vuonna ja Iiris Aroniemen Narsistin vuoristorata. Kummastakin löytyy arvostelu Kirjasähkökäyrästä. Aroniemen kirjan olen lukenut tänä vuonna, joten olen haasteessa kiinni, sillä kirja kertoo parisuhteesta, jossa mies on maanis-depressiivinen ja narsisti.
    http://kirjanainen.blogspot.fi/2013/01/narsistin-vuoristorata.html

    VastaaPoista
  15. Kiitokset vinkeistä, Mai Laakso! Houkuttelevia kirjoja nuo molemmat, tutustunpa tarkemmin niihin vielä blogissasi.

    VastaaPoista
  16. Osallistun. Tämä on todella mielenkiintoinen haaste.

    VastaaPoista
  17. Näköjään tähän tulee osallistuttua kun olen alkuvuonna ehtinyt jo lukea Clara Bow'n elämäkerran (diagnosoitu skitsofrenia) ja nyt Yasushi Inouen kirjan äitinsä vanhuudendementiasta (liekö sitä mitä hait mutta sen verran keskeisessä osassa kirjassa on mielen toiminta ja sen häiriöt että minusta sopii). Avohoito tuli puolivahingossa :)

    VastaaPoista
  18. Hdcanis, molemmat kirjat sopivat oikein hyvin haasteeseen. Taidanpa tutustua itsekin noihin! Tervetuloa avohoitoon ;)

    VastaaPoista
  19. Vau, tähänkin osallistun kyllä, minulla on niin monta sopivaa kirjaa jo odottamassa vuoroaan. :) Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kiinnostuneille suosittelen Kay Redfield Jamisonin kirjoja Touched with Fire ja An Unquiet Mind, joka on myös suomennettu nimellä Levoton mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, vähän myöhässä vastailen, pahoittelut. :)

      Kiva, kun tulet mukaan ja kiitosta kirjavinkeistä! Minulla onkin hyllyssä tuo Unquiet Mind. Laitankin tuon Touched with Fire itselleni ylös. :)

      Poista
  20. Huomasin nyt vasta tämän haasteen, ja ehdottomasti olen mukana. Mielenterveyskirjallisuus kiinnostaa aina, kun on noita omiakin kokemuksia vaikka muille jakaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan haasteeseen, mielenterveysaiheet ovat kyllä kiehtovia ja myös haastavia! :)

      Poista
  21. Luen tällä hetkellä kirjaa hulluuden historiasta (http://www.gaudeamus.fi/pietikainen-hulluudenhistoria/). Ajattelin erikseen kysyä, sopiiko tuo kirja osaksi tätä haastetta, koska eihän se fiktiota ole, vaikka ei varsinaisesti kenenkään yksittäisen ihmisen kokemuksista kerro. Kirja on kuitenkin paljon lisännyt tietoani mielenterveysongelmista ja niiden historiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ehdottomasti sopii mukaan tähän haasteeseen eli ei ole pakko olla mikään elämäkierta tmv. vaan tietokirjallisuus kelpaa myös. Vaikuttaakin muuten kiinnostavalta kirjalta, odottelen innolla arviotasi!)

      Poista
  22. En tiedä, kuuluiko tätä koontipostausta linkittää vielä tänne, mutta linkitänpä nyt silti: http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2013/12/haastekoontia-mental-cases-1800-luvun.html

    Luulin, että ihan helposti pääsen suljetulle, mutta eipä se sitten ihan niin helppoa ollutkaan ja osastolle jäin.

    VastaaPoista
  23. Kahteen kirjaan tämä nyt jäi mutta avohoitokin kelpaa.
    http://hdcanis.blogspot.fi/2013/12/lukuhaasteita-koonteja-ja-keskeneraisia.html

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.