sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vaimoiksi Amerikkaan

Lisa See: Shanghai Girls
Bloomsbury 2009
S. 314

Pearl ja May ovat sisaruksia, he elävät huoletonta elämää Shanghaissa. Sitten jysähtää pommi: taloudellisten vaikeuksien takia isä myy sisarukset vaimoiksi Amerikkaan.

Hieman myöhemmin jysähtää toinen pommi, ja kolmas. Nämä pommit ovat japanilaisten pommeja, jotka tekevät tuhoa Shanghaissa. On pakko paeta.

Alkaa pelottava ja kohtalokkaaksi muodostuva pakomatka halki Etelä-Kiinan ja sieltä meren yli Amerikkaan. Kaikki olisi ehkä toisin, jos sisarukset olisivat totelleet vanhempiaan ja noudattaneet alkuperäistä suunnitelmaa.

Jossittelulle ei kuitenkaan ole sijaa, sillä kaiken energian vie pakeneminen. Jossittelun aika on sitten myöhemmin.

Kirjan kertoja on Pearl, sisaruksista vanhempi, ja luonnollisesti tarina on siten subjektiivinen. Pearl - kertojan ominaisuudessaan - tulee siksi tutummaksi lukijalle. Subjektiivisuutta ei oikeastaan huomaa saati ajattele kirjan alussa, myöhemmin kylläkin.

Pakollinen klisee tähän väliin: Shanghai Girls veti mukaansa aina alkusivuista lähtien ja piti otteessaan loppuun asti. Onneksi olin varautunut siihen, että kirja loppuu tavallaan kesken. Muuten olisin voinut saada raivarin.

Toinen osa, Dreams of Joy, on tulossa postisedän tuomana toivottavasti jo heti alkuviikosta. Yritän kirjoittaa siitä enemmän kuin tästä Shanghai Girlsistä.

Olen nähtävästi bongannut tämän kirjan taannoin Norkun Nenä kirjassa -blogista. Lue täältä hänen mietteensä kirjasta.

Myös ainakin Maija (Kirjojen keskellä) ja Sanna (Luettua) ovat lukeneet tämän kirjan. Kirjavinkeistä löytyy niinikään arvostelu.

Kirjan loppupuolen tapahtumat sijoittuvat Los Angelesin Chinatowniin. Minun oli helppo maalata paikka mieleeni, sillä olen käynyt siellä. Tosin hieman eri aikaan kuin kirjan tapahtumat, jolloin en ollut vielä edes syntynyt.

Los Angelesin Chinatown.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.