sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Synttärit Hot Springsissä

Olin kuukauden reissussa viime syksynä. Piti reisesta palattua vääntää matkajuttuja, mutta eipä ole näkynyt. Paitsi Detroitin rytökasat esittelin täällä. Nyt kun on hieman aikaa kulunut, niin on mukava palata hetkeksi takaisin Jenkkeihin.

Mieleen on tietenkin jäänyt erityisesti 17. syyskuuta, koska täytin silloin vuosia. En yleensä juhlista synttäreitäni, mutta tuolloin tein poikkeuksen. Otimme (mieheni ja minä siis) jopa poikkeuksellisesti hieman hienomman hotellin. Yleisesti ottaen majoituimme huokeissa tienvarsihotelleissa.


Embassy Suites, majoitusta tyylillä. Hotellissa sai ilmaisia (eli piti vain tipata) drinkkejä ja pientä naposteltavaa iltaisin kuuden ja seitsemän välillä.Yleensä ehdimme niistä nauttia temmellettyämme päivät ties missä. Oli sitten mukava nauttia lasillinen (tai pari) viiniä ja valmistautua iltapalan metsästykseen.

Iltapalaa sai tosiaankin metsästää, koska vegevaihtoehdot - jos niitä nyt edes oli - olivat suoraan sanottuna arsesta. Mutta se ei tullut yllärinä, sillä joissakin kaupungeissa vegesapuskan saaminen on melko hankalaa. Se ruuasta. Siitä voisi kyllä lätistä novellin verran, mutta jätetään nyt väliin.

Hot Springs, Arkansas - Bathhouse row
Ikäännyin Arkansasin osavaltiossa, kaupungissa nimellä Hot Springs, missä vietimme muistaakseni kolme yötä. Kaupungissa on oikeastikin niitä kuumia lähteitä eli nimi ei ole ihan tuulesta temmattu. Alla olevan kuvan vesi tulee suoraan vuorilta kuumasta lähteestä ja toki testasin - kuumaa on!

Kaupungissa on myös siellä täällä hanoja, joista saa hakea puhdasta (kuumaa) lähdevettä. Paikalliset hakivat kanistereidensa kanssa vodaa: se kun on ihan juomakelpoista.


Kuumien lähteiden takia kaupunki on tunnettu lukuisista kylpylöistään. Yksi kylpylä on muutettu vieraille avoimeksi visitor centeriksi. Ei maksa mittään eli ilmaiseksi saa mennä tutustumaan historiallisen kylpylän toimintaan.


Yllä oleva kuva on huurussa koska kameran linssi meni huuruun ilmankosteuden takia. Ilmoja siis piteli ja hyvin olisi tarennut ilman t-paitaakin, mistä saa aina plussaa. Mutta mennäänpä sisälle. Kas siinä kylpyhalli: ammeet kiertävät huoneen seinämää ja ovat sermien takana piilossa. Pitäähän yksityisyyttä olla.


Siellä se rahvas kylpi. Voi juma mitä juhlaa aikana, jolloin ei kovin usein päässyt välttis peseytymään. Ainakaan köyhä väki.


Tässäpä sitten kunnon amme hoitopöytineen. Ei ihan tajunnut, millaisia hoiteluita siinä annettiin, mutta näyttää tosi hauskalta. Minulle yksi, kiitos!


Ja täytyyhän kunnostakin pitää huolta! Arvatkaa mikä houkutus oli pelmahtaa huoneeseen ja tehdä lähempää tuttavuutta noiden vehkeiden kanssa. Hieman tuli ala-asteen jumppasali mieleeni ja sisäinen sirkuspelleni heräsi.


Mikä on paras tapa viettää synttäriä? Jos minulta kysytään, niin kiivetä vuorelle! Ja niin tehtiin.


Kävimme myös Duck Tourilla eli ajoimme kuvan autolla järveen.


 Kävelimme (tuli kiva lenkki samalla) Alligator Farmille ja sain pidellä pientä krokotiilia käsissäni (kuvan kädet eivät ole minun: olisi ollut melko haastavaa ottaa kuva itsestä samaan aikaan, kun pitää krokoa). Minut yllätti Krokon pehmeys: se oli kuin silkkinen tyyny, ihana!

Farmilla on myös petting zoo ja lipun ostaessaan sai pari leipäpalaa, jotka saattoi syöttää vaikka kileille. Ei ole varmaan vaikea arvata, kuka siellä kiliaitauksessa oli heti ensimmäisenä määkimässä. 


Minulle matkustaminen ei siis ole pelkkää turistirysää (niitäkin toki) ja kaupungilla hengailua. Tykkään ulkoilla ja harrastaa ihan kunnon liikuntaa. Vaellusretkiä tulikin tehtyä useita kyseisen reissun aikana. Joskus heitimme lenkin kesken ajon ja jatkoimme sitten tyytyväisinä matkaa.

Osavaltioit, joissa kävimme ja vietimme aikaa: Texas, Tennessee, Arkansas, Ohio, Michigan, Indiana ja Illinois. Kiinnostaako joku näistä erityisesti?

20 kommenttia:

 1. Huh, kamalan näköinen jumppasali, ahdistavia muistoja tulee mieleen kouluajoilta.

  Ai, kroko on pehmeä, jännää. Selfie krokon kanssa olisi kyllä ollut aika söpö.

  Kiitos reissusta, matkakuume hieman heräsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ala-asteen liikunnasta hyvät muistot. Yläasteelta sitten ei, koska opettaja inhosi minua ja piti lellikkejä. Numeronkin antoi naaman perusteella eli minulle huonomman kuin olisi kuulunut. Kysyin jopa asiaa häneltä (miksi sain vain kasin, kun testeistä ja cooperista tulkoset viittasivat ysiin) ja hän väitti, että oli jumppakamat niin usein kotona. Sontaa.

   Krokotiili (vai mikä lie alligaattori) oli tosiaan pehmoinen ylläri. Sen kanssa olisi voinut vaikka mennä nukkumaan! Oli kyllä kiva reissu.

   Poista
 2. Myöhästyneet synttärionnittelut! Minulle tulee kylpyammekuvista mieleen American Horror Storyn Asylum-kausi. Ei voi mitään.

  Olen niin rajoittunut, että lähinä kiinnostunut Usassa vain New Yorkista. Se ei ollut listallasi. En ole vieläkään päässyt Jenkkilään. Ruokapuoli tulisi minullekin varmasti ongelmaksi. Amerikkalaisesta ruuasta tulee lähinnä mieleen rasvaa ja suolaa tihkuvat hampurilaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! Onkin jo tosi myöhäiset. :D Minullekin tuli mieleeni aikamoisia horror-juttuja tuolla kylpylässä. On ollut tarkoitus käyttää kuvia omissa horror-hommissa, mutta en ole vielä "ehtinyt".

   Ei menty nyt Nykkiin, kun ei oltu sillä suunnalla. Olen ollut Nykissä useammankin kerran, viimeksi pari vuotta sitten sain kaksi viikkoa hengailla siellä. Minun kohdaltani New York on nyt aika nähty eli ei ole tarvetta sinne toistaiseksi mennä. :)

   Jenkeissä on ihan mahdollista syödä terveellisestikin eli on siellä muutakin mättöä tarjolla kuin rasvaa ja hamppareita. Niitäkin toki. Ongelmaa (ravitsevan) ruuan suhteen esiintyy lähinnä pienemmissä kaupungeissa ja kylissä. Ja Texasissa, joka on kovin lihaisa osavaltio grilliherkkuineen.

   Poista
 3. Tässäpä olikin monenlaista mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa. Kunhan vielä vanhenet pari vuosikymmentä lisää, niin miten olisi kaupunki nimeltä Hot Waves? Kyllä sellainenkin varmaan Amerikasta löytyy, koska siellä on kaikkea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettelin, mutta en löytänyt Hot Waves -nimistä kaupunkia mistään. Sen sijaan löysin kahvilan nimeltä Hot Waves Cafe. Se tosin sijaitsee Uudessa Seelannissa, mutta ei kai minun ole pakko just Jenkkeihin matkustaa. :D Rakastuin nimittäin tuohon Whitiangassa sijaitsevaan cafeen - ja koko mestaan! Sinnehän on päästävä!

   http://allaboutwhitianga.co.nz/restaurants-bars-guide/cafes/hot-waves-cafe

   Poista
  2. Jummi jammi, onpas tuolla kivan näköistä. Uusi Seelanti on korkealla mun lomahimolistalla, mutta raha. Se on järkyttävän kaukana eli maksaa järkyttävän paljon. Mutta kenties sekin päivä vielä elää. Elän Toivossa kuin lapamato.

   Poista
  3. Minuakin kutkuttelee Uusi Seelanti. Etenkin nyt, kun hieman googlettelin. Että oikeastaan sinun syysi, että alkoi matkajalka vipattaa sinne suunnalle suorastaan hälyttävän kovaa. :D Minäkin elän toivossa!

   Poista
 4. No täällähän se matkakertomus jo odottikin. Oli mukavaa luettavaa ja katsottavaa - lisää tätä! Minä äänestäisin Teksasin puolesta, vaikka tietysti mikä tahansa muukin paikka käy. Teksasin puolesta liputan siksi, että nuo muut eivät sano minulle yhtään mitään, vaikka ei Teksaskaan paljon sano. :-D

  Sain puistatuksia tuosta kylpyammeesta, mutta jumppasali vaikutti varsin inspiroivalta. ;-) Tuolla oli varmaan vartija tai vähintäänkin videokamera, että olisi saanut heti palautetta, jos olisi vähän kokeilllut?

  Nuo hotellien snack-ajat ovat kivoja, mutta tunti on kyllä aika lyhyt aika. Siinä ei kerkeä hirveästi talon antimista nauttia. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan Texas korvan taakse! Ainakin joku rytökasa on tulossa sieltä, kunhan saan aikaiseksi. :D

   Se kylpylärakennus oli kyllä upea! Minun makuuni ei tietenkään tarpeeksi spooky, mutta hyvää matskua sieltä sai omiin juttuihin. Jumppasali oli eristetty köydellä ja kielloin eli periaatteessa olisi voinut hilpasta kyllä sisään ja kiinni jätyään esittää vaikkapa kielitaidotonta idioottiturstia. Mutta ajattelin, että en järjestä mitään draamaa. :D

   Minulle muuten lipsahti virhe tuohon juttuun: se tarjoiluaika oli kaksi tuntia. En vain muista alkoiko se viideltä vai kuudelta. Eli kahdessa tunnissa ehtii kyllä kiskoa kaikenlaista, jos haluaa. ;)

   Poista
 5. Onpa kylpylä;aikamoiset puitteet oli aikoinaan tuolla kylpevillä. Ja söpö pikku alligaattori;täälläkin on alligaattorifarmi,mutta just luin että pitää ehkä sulkea kun ihmisiä ei tule tarpeeksi käymään,ja alligaattoreiden pito on kallista...Kiva olisi lukea kokemuksista noissa osavaltioissa,sillä vaikka kävin monessa osavaltiossa,niin noissa en käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli kyllä hieno ja koko kyläkin tulvillaan historiaa. Ja luonto liki eli ei tarvinnut autoa käyttää moneen päivään.

   Tuokin Alligaattorifarmi oli melko pieni eikä siellä paljon turisteja ollut meidän lisäksi. Toisaalta eipä ollut turistisesonkikaan, joten sekin vaikutti varmasti asiaan. Noin muuten en oikein tiedä, mitä mieltä olla tuollaisista "villieläinfarmeista". Paras olisi kun eläimet saisivat elää luonnollisessa ympäristössään.

   Minullekin tuolla reissulla kertyi "uusia" osavaltioita. Laskeskelin, että olen käynyt about 25 eri osavaltiossa eli puolet on vielä koluamatta. :P

   Poista
 6. Olen ollut Illinoisissa - hetkinen 1970 ja 71 - jonkin viikon, Chicagon lähiössä. Pääasiassa asuin naapuriosavaltiossa, Wisconsinissa. Madison Wisconsin oli mukava pikkukaupunki. Jos olit Chicagossa, niin please, kirjoitapas miltä siellä näytti.
  Minustakin on mukava liikkua matkoilla, samoilla kaupungeissa ja tehdä patikointiretkiä. Ei sitä sight seeing -elämää kestä monena päivänä peräkkäin, ja monesti paikkaan tutustuu paremmin ihan arkisisissa puitteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lensimme takaisin Chicagosta, mutta meillä ei ollut aikaa Chicagolle kuin yksi päivä - sekin vähän vajaa. Mutta kyllähän siinä vähän ehti hillua. Toisaalta siinä vaiheessa reissua alkoi minua jo väsymys painaa. Mutta on minulla jotain kuvia Chicagostakin. :) Itse diggailen enemmän sellaisia kompakteja pikkukyliä kuin vaikkapa se Hot Springs oli. Tosin turistisesongin aikaan ei minua sinne saisi kirveelläkään.

   Luonto on minusta osa kulttuuria myös. Minusta on jännää tutkailla, miten erilaista se on paikasta riippuen. Ja voi hitsit, miten erilaista luontoa saikin tuolla reissulla kokea! Oli dyynejä; oli metsää jossa hämähäkinseitit tarttuivat ihoon (olin oikeasti kys. metsässä hermoromahduksen partaalla); oli sumuista vuorta jne.

   Poista
 7. Unohtui sanoa: kiitos hienoista kuvista. Pääsin mukaan Arkansasiin! Ensimmäinen kuva on kiehtova, ja mikä kylpylämuseo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkansas on osavaltiona ihastuttava. Se onkin "The Natural State" ja sen kyllä huomasi. Ja Hot Springs oli nappivalinta viettää aikaa: voisin mennä uudelleenkin!

   Poista
 8. Mua kiinnostaa kaikki osavaltiot! Sun kuvia on aina kiva katsoa ja on oikeasti mahtavaa nähdä ja kuulla jotain muuta kuin niitä perusturistijuttuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj, ihana kuulla! Lisää tulee, kun nyt innostuin. Ilmeisesti pitää saada matkaan vähän etäisyyttä, että jaksaa itsekin innostua siitä uudelleen. :)

   Poista
 9. Uskalsit silitellä krokoa, vau! Tuo kylpylä täyttää ihan täkäläiset vaatimukset kaikin puolin. Viime kesänä vierailin yhdessä, ehkä sinunkin kannattaisi tulla hakemaan materiaalia kauhukuviisi :D Noin hienoja hoitokidutuspöytiä siellä ei kyllä ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihan kerta kaikkiaan jopa pitelin krokoa käsissäni. Voi sitä söpöliiniä. Tosin siltä oli suu teipattu kiinni, kuten kuvasta näkyy. :D

   Apua, sinnehän minun pitäisi sitten seuraavaksi matkata! Kovasti himottaisi uusi materiaali ja mestat!

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.