sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Kirjaostoskooste ja vuoden mieleenpainuvimmat romaanit 2015


Palaan vielä kerran viime vuonna ostamiini/saamiini kirjoihin. Kokonaissaldoksi muodostui 96, hups. Luvussa on mukana sekä lahjaksi saadut että itse ostamani kirjat.

Plus-luvut ovat arvostelukappaleita. Niitä sain yhteensä 9, joista kahdeksan olen lukenut. Yhdeksännen otan lukuun asap.

Tässä lisääntymistilasto kuukausittain:

Tammikuu: 5 + 1
Helmikuu: 6 + 1
Maaliskuu: 6 + 1
Huhtikuu: 6 + 1
Toukokuu: 8 + 2
Kesäkuu: 13
Heinäkuu: 10
Elokuu: 4 + 2
Syyskuu: 3
Lokakuu: 19 (joukossa myös saatuja kirjoja plus yksi varsinainen a-kappale)
Marraskuu: 7
Joulukuu: 9

Yhteensä (ilman a-kappaleita):  96
joista olen lukenut: 38

Enemmänkin voisi tietty niitä ostoksia lukea, kun kerran ostelee. Tänä vuonaa tavoitteeni on lukea enemmän omasta hyllystä. Kirjojen ostamista en voi lopettaa, koska kirjastosta ei saa läheskään kaikkea haluamaani. Esimerkiksi suurin osa japanilaisten kirjailijoiden kirjoista loistaa poissaolollaan.

Kirjasto on täällä kätevä lähinnä ns. valtavirtakirjallisuuden/yleisesti tunnettujen kirjojen lainaamiselle. Satunnaisia helmiä toki löytyy ja niistä iloitsen, mutta esimerkiksi monen lempparikirjailijani kirjoja saattaa kirjastossa olla vain yksi tai kaksi: hänen muita kirjojaan ei koskaan sinne tilata.

Kirjasto on silti tärkeä ja tykkään siellä käydä. Lisäksi voi rohkeasti kokeilla jotain (itselle) erilaisempaa ja uutta, eikä tarvitse pelätä hyllytilan haaskaamista "huteihin".

Alla kolme kirjastotärppiä, joista tuli eräitä vuoden 2015 suosikkejani (eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä).


Byambasuren Davaa & Lisa Reisch: The Cave of the Yellow Dog

Tämä hellyttävä ja informatiivinen kirja on tehty dokumenttielokuvan pohjalta. Kirjassa seurataan mongolialaisen nomadiperheen arkea. Kirjan luettuani katsoin kyseisen dokumenttielokuvan, josta pidin kovasti.Mark Henshaw: The Snow Kimono

The Snow Kimonoa ei voi vain lukea, sitä pitää tulkita. Kieli on lyyristä, se ei kuvaile vain maisemia ja tapahtumia, se kuvailee tunnelmia, ajatuksia, sisintä. Ja se karkaa käsistä kuin tiimalasissa juokseva hiekka, se leikittelee ajalla - ja ajattomuudella.


Kirjastosta lainasin ensimmäisen lukemani Yoko Ogawan eli Revengen. Vaakutuin laadusta ja lisäsin ostoslistalle ne Ogawan romaanit, joita ei kirjastosta saa. Hotel Iris ja The Housekeeper and the Professor kuuluvat niinikään tämän vuoden mieleenpainuvimpiin romaaneihin.Ja tässäpä vielä muut vuoden vaikuttavimmat lukuelämykset hassusti sommiteltuna ilman mitään paremmuusjärjestyksiä:


Keigo Higashino - kaikki kolme lukemaani
Yoko Ogawa - kaikki lukemani
Denis Thériault: The Peculiar Life of a Lonely Postman
Henning Mankell: Ruotsalaiset saappaat
Arttu Tuominen: Muistilabyrintti
Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit
Ha Jin: In the Pond
Natsuo Kirino: Out

Sain lukea todella paljon upeita kirjoja viime vuonna ja samaa ajattelin tehdä tänäkin vuonna. Oikein mukavaa ja kirjavaa alkanutta vuotta!

8 kommenttia:

 1. Hyvää alkanutta vuotta sinulle! Sinulla on monipuolinen lukumaku, mikä ilahduttaa aina kun tänne tulen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja ihanaa tätä vuotta sinulle myös! Ja kiitos kauniista sanoistasi :))

   Poista
 2. Nami nami, paljon hyvää kamaa Kurjen siivellä -haasteeseen. Poiminkin täältä muutaman vinkin ko. haasteen välilehdelle.

  Katja tavoin tykkään minäkin, kun sun blogista saattaa löytää vaikka mitä mielenkiintoista ja kirjoja, joihin muualla harvoin törmää.

  Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin noita mieleenpainuvimpia kirjoja pohtiessani, että iso osa näkyy olevan aasialaista. Mutta en sinänsä ihmettele, koska erityisesti japanilainen kirjallisuus kiehtoo. Olen kasannut pöydänkulmalle omasta hyllystäni jo ison läjän Kurjen siivellä -haasteeseen sopivia kirjoja. Runsaudenpula suorastaan sokaisee. :D

   Kiitokset ihanasta kommentistasi! Samaa voisin sanoa sinun blogistasi :))

   Poista
 3. Tässäpä monta sellaista, jotka voisivat tulla lukulistalleni. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, josko nappaa. Mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Oma viime vuoden 40 kirjan ostossaldoni alkoi yhtäkkiä tuntua pieneltä :) Oikein ihanaa ja kirjaisaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, pakko sanoa oma ostosluku ehkä hieman järkytti itseänikin. :D Ajattelin tänäkin vuonna kirjata ostot ylös, mutta en blogiini. Olen onnistunut jo kaksi kirjaa ostamaan :D Mutku kirjastosta ei saa!

   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.