tiistai 5. tammikuuta 2016

Älyköt uudelleenkoulutuksessa

Dai Sijie: Balzac and the Little Chinese Seamstress
Alkuper. Balzac et la Petite Tailleuse chinoise
Vintage, 2001
Ranskasta englanniksi kääntänyt Ina Rilke
S. 172
Kirja on suomennettu nimellä Balzac ja Vaatturintytär


Vuosi 1971, Maon kulttuurivallankumous on huipussaan. Kaksi nuorta  kaupungissa asuvaa ystävystä lähetetään uudelleenkoulutukseen maaseudulle.

Nuorukaiset päätyvät pieneen kylään tekemään raskasta ja likaista työtä. Se on melkoinen muutos koulua käyneille ja kaupungissa varttuneille pojille.

Pojat alistuvat kohtaloonsa, vaikka haaveilevat paluusta kotiin. Kotiinpaluu ei näytä järin todennäköiseltä vanhempien menetetyn aseman takia. Huumorillinen pilailu auttaa ystävyksiä jaksamaan. Pojat kunnostautuvat myös tarinankertojina ja saavat joitakin oikeuksia kykyjensä ansiosta.

Sattuman kautta mukaan kuvioihin astuvat kirjat - nuo kielletyt ja turmiolliset hedelmät, joiden pelkkä hallussapito on rikos. Ja sitten on räätälin kaunis tytär, ompelijatar...

Erikoinen tarina, silleen hyvällä tavalla. Miljöö- ja ajankuvaus on niin taitavaa, että kylään oli helppo asettua. Tavat ja taikausko tulevat liki. Kirja pohjautunee osin Dai Sijien omiin kokemuksiin, sillä hän on itsekin ollut uudelleenkoulutusleirillä. Vuonna 1984 Sijie muutti Ranskaan, ja asuu siellä edelleen.

Kirjasta jäi päällimmäiseksi mieleeni ystävyys. Sellainen aito ja lojaali ystävyys. Mietin olenko kyynistynyt, kun koko kirjan ajan pelkäsin, että toinen puukottaa toista selkään. Tai sitten lojaali ystävyys on niin harvinaista (kirjallisuudessa), että automaattisesti oletin sen rapautuvan.

Muualla blogeissa:

Tarukirja
Nannan kirjakimara

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kerrassaan ihanalta kirjalta. Olet oikeassa, harvoin kuvataan ystävyyttä ja hyvyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kerrassaan kiintoisa, mutta ei sillä lailla kovin ihana kuitenkaan. Tai no, en osaa sanoa. Melko kepeä sävyltään kuitenkin ottaen huomioon aiheen. Luulen kyllä, että voisit tykätä. :)

   Poista
 2. Hieno tunnelma tuossa uudessa bannerissa!!!!!!
  Minuakin kiinnostaa tämä kirja, laitan tän sun haastesuorituksiin nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä laita, kun luin tämän kirjan ennen haasteen alkamista eli siksi en voinut hehkuttaa, että osallistuinpa sillä Kurjen siivellä -haasteeseen. :D

   Mutta lue sinä tämä siihen haasteeseen!

   Poista
  2. Auts, laitoin jo! Mutta otan sitten pois. Kiitti vinkista :)

   Poista
  3. Juu, olen hieman jäljessä näiden kirjamietteiden kanssa. On kyllä tulossa eka kirja haasteeseen paikkoin :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.