perjantai 24. tammikuuta 2014

Kuvien pienentäminen/suurentaminen

Kuvakoon muuttaminen Paintissa.

1. Avaa kuva Paintiin.
2. Valitse "Resize".
3. Valitse joko

a) prosenttimäärä, jolla haluat kuvaa pienentää (kuvan suurentaminen tapahtuu luonnollisesti syöttämällä sadan ylittävä luku). Riittää, että laitat luvun ylempään laatikkoon; sama luku tulee alempaankin laatikkoon, jolloin kuva pienenee skaalassa.


 tai

b)  pikselimäärä. Toimi samalla periaatteella kuin yllä mainittu paitsi nyt pienennät suoraan pikseleissä.


Mitä tarkoittaa kuvan kroppaaminen/rajaaminen?

Rajaustyökalulla (crop) rajataan nimensä mukaisesti kuva uudelleen. Se luonnollisesti pienentää kuvaa, koska osa kuvasta katoaa. Jäljelle jää siis vain rajattu osa. Kroppaus ei ole hyvä tapa pienentää kuvaa; yleensä kuvaa kropataan eli rajataan ihan muista syistä.


Kuvakoon muuttaminen Photarissa (sama periaate on myös esim. Gimpissä)

1. Avaa kuva Photariin.
2. Valise Image -> Image Size.
3. Sitten vain pienennät kuvaa. Vaihtoehtoisesti voit toki suurentaa kuvaa syöttämällä alkuperäistä suuremmat luvut ikkunaan.

Huom: tarkista aina, että kuvasuhde säilyy eli skaalaus on päällä. Sekä korkeus- että leveyslukujen tulee muuttua suhteessa.Huom: Muista tallentaa pienentämäsi tai muuten muuttamasi kuva eri nimellä tai kopiona. Muuten menetät alkuperäisen kuvan. Kuvat kannattaa tallettaa JPG-formaattiin.


Kommenteissa saapi kysellä lisää, jos olin sekava.

~~~

Netissä toimivia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia (eli ei tarvitse latailla omalle koneelle mitään)

Pixlr
PicMonkey
Sumopaint

13 kommenttia:

 1. Tuohon listaan voisi lisätä vielä PhotoScapen,jota itse käytän.Tosi kätevä ja helppo ohjelmisto,ilmainen tietysti;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan noita Gimpit sun muut jne. Mutta laitoin tuohon tosiaan vain noita nettipohjaisia, kun niitä pääsee heti helposti kokeilemaan. :)

   Poista
 2. Hups,mutta se ei ole nettipohjainen kuten nuo muut...mutta hyvä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkejä saa toki antaa :) Muistaakseni olen ladannut joskus tuon PhotoScapen, mutta poistin sen, koska ei ole sille käyttöä. Olen liian naimisissa Photoshopin kanssa. ;)

   Poista
 3. Hei,
  olen haastanut sinut kirjahaasteeseen blogissani :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olipa kiva ylläri! Kävinkin jo kurkkaamassa blogiasi pikaisesti, mutta tulen huomenna uudelleen ihan ajatuksen kanssa. :)

   Poista
 4. Kiitokset noista ilmaisohjelma-vinkeistä! Hieman on harjoituksen paikkaa, että saisi aikaa jotain niin hienoa kuin sinulla täällä on.. Upealta näyttää, kauniit harmoniset värit ja tuo yläosan luurankokuva on todella tyylikäs. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, kiva että tykkäät! :) Itse käytän Photaria, joten en tiedä missä määrin nuo ilmaisohjelmat antavat tilaa "käsityölle". Monet niistä ainakin ennen olivat lähinnä erilaisten efektien lisäämistä varten. Mutta ihan hyviä ohjelmia perusmuokkauksiin. :)

   Poista
  2. Gimp kyllä toimii vallan kelvollisesti kuvankäsittelyssä. Ei nyt ihan ammattilaiskamaa kuten Photari, mutta enemmän kuin tarpeeksi arkiräplääjälle. Mä en tartte yhtään enempää, vaikka olen esim. kirjankansia taittanut.

   Poista
  3. Juu, Gimp on hyvä. Tarkoitin lähinnä noita linkkaamiani netissä toimivia, joita ei tarvitse ladata koneelle.

   Poista
  4. Eikä ole mitenkään tarkoitus päteä missään asiassa. Kunhan nyt ensimmäisen kerran rohkenin tässä blogissa näitä vinkkejä laitella. Varmaan kaikki osaavat muutenkin, mutta jos nyt yksikin tästä jotain apua saa niin, kiva.

   Ja kyllä se mieltä lämmittää, jos joku sanoo että kiva kuva tai tapetti.

   Poista
 5. Kiitos jälleen Elegia! Nyt selvisi kaltaiselleni urpolle, mitä se kuvan pienentäminen tarkoittaa. Aina oppii uutta. Olen onnellinen, kun jaksoit vastata tyhmään kysymykseeni! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tästä oli apua! Sitä paitsi ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä; ei kukaan voi tietää kaikkea ja viisas kysyy, tyhmä eksyy tieltä jne. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.