Hae tästä blogista

lauantai 5. tammikuuta 2019

Lukuhaasteet 2019

Rauhoitin itseni viime vuonna lukuhaasteista enkä silloin osallistunut muuta kuin Helmet-lukuhaasteeseen, jota en saanut ihan kokonaan luettua (viisi kohtaa jäi uupumaan). Olen myös osallistunut säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa luettavaan klassikkohaasteeseen. Viime vuonna jäi tosin heinäkuun klassikko lukematta.

Klassikkohaasteeseen osallistun tänäkin vuonna (seuraavaa emännöi Tarukirja, jonka blogista voit myös lukea haasteen säännöt ja ohjeet), mutta sitä en koe aiheelliseksi erikseen kirjata, vaan riittää että postaan haasteeseen lukemastani klassikosta määräpäivänä. Seuraava määräpäivä on 31.1. ja aion lukea siihen Jean-Paul Sartren Nausean.

Mutta mennään nyt niihin läpi vuoden kestäviin haasteisiin.KUUKAUDEN KIELI 2019

Haastetta emännöi Aukeamia-blogin La Plume, lue lisää haasteesta täältä.

“Alkuperäisen idean mukaan ideana on lukea kunakin kuukautena tietyllä kielellä alun perin kirjoitettu kirja.”

Koska haasteen sääntöjä saa hieman venyttää, niin välttämättä en aina lue tietynkielistä kirjaa juuri sille määrättynä kuukautena. Pyrin kyllä siihen, mutta haluan säilyttää lukuilon, joten olen valmis joustamaan.


Vuoden 2019 kielet

tammikuu: korea
Hwang Sok-Yong: At Dusk
Un-Su Kim: The Plotters

helmikuu: norja
Jo Nesbo: Nemesis
Jo Nesbo: The Devil's Star

maaliskuu: islanti
Ragnar Jónasson: Blackout

huhtikuu: unkari
Sándor Márai: Embers

toukokuu: albania
kesäkuu: hollanti
heinäkuu: kiina
Wang Ting-Kuo: My Enemy's Cherry Tree

elokuu: viro
syyskuu: heprea
lokakuu: tanska
Niviaq Korneliussen: Crimson
Naja Marie Aidt: When Death Takes Something From You Give It Back

marraskuu: tšekki
joulukuu: kreikka


Tilastoinnin helpottamiseksi lisään yllä olevalle listalle kyseisen kielialueen kirjan/novellin (kirjat/novellit) aina sen luettuani. Tämä on siis päivittyvä postaus. Tällä hetkellä luen muuten alun perin norjankielistä kirjaa eli helmikuu saa piakkoin ensimmäisen kirjansa.


PERKEET-LUKUHAASTE 2019


Haasteella ei ole kuvaa, joten käytän omaani.


Haaste on julksistu Taru Luojolan blogissa, lue lisää haasteesta.

“Vuosi sitten keksimme Tyhjän arkin retkikunnassa julkaista Perkeet-lukuhaasteen eli haasteen, jonka suorittaminen olisi mahdollisimman ikävää ja raskasta. Haastekohdat oli muotoiltu niin, että lukemaan joutuisi kaikkea sellaista jämäkirjallisuutta, joka yleensä mieluimmin unohdettaisiin.”

Kuulostaa kamalalta haasteelta ja juuri siksi siihen osallistun, mutta hyvin rennolla otteella tavoitteenani kiskaista pari omaa lehmää ojasta.


Tässä perkeet-haastelista:

1. Kirja, jonka olet aiemmin jättänyt kesken. Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja
2. Kirjassa on ruma tai luotaantyöntävä kansi. Niviaq Korneliussen: Crimson
3. Yksi kokonainen Valittujen Palojen Kirjavaliot -nide.
4. Kirja, jonka kannet ovat kokonaan tai osittain irronneet ja hävinneet.
5. Isän- tai äitienpäivälahjaksi mainostettu kirja.
6. Kirjallisuustieteellinen teos.
7. Kirja kielellä, jolla et ole aiemmin lukenut kirjoja.
8. Väitöskirja alalta, jota et ole opiskellut (ei popularisoitu versio, vaan nimenomaan väitöskirjaversio).
9. Blogiin tai vlogiin perustuva kirja.
10. Urheilijan elämäkerta.
11. Täysin ohi aiheestaan menevä kirja (jos et tiedä ennalta, lue niin monta kirjaa, että tällainen löytyy).
12. Kymmenes tai myöhempi osa sarjasta, josta et ole lukenut vielä yhtään kirjaa (älä lue niitä edeltäviä osia ennen tätä).
13. Kirjan formaatti, asettelu tai kirjasin on vaikealukuinen ja silmille raskas.


Lähden tavoittelemaan seitsemää kohtaa (joita en jännityksen säilyttämiseksi aio paljastaa), jotka periaatteessa ovat ihan mahdollisia lukea ilman aivan järkyttävää hedaria ja krokotiilinkyyneliä, mutta en ruoski itseäni verille, jos (kun) en saavuta tavoitettani.

Lisään luetut kirjat suoraan yllä olevaan listaan.


RUNO19
Haasteen äiti on Omppu (Reader, why did I marry him?), lue lisää haasteesta täältä.


Kopioin tähän haasteen säännöt muistiksi itselleni:

1. Lue runoja
2. Kirjoita tai puhu runoista
3. Innostu runoista
4. Vuoden lopussa nosta esiin sinulle merkittävimmät sitaatit lukemistasi runoista (muista mainita mistä ja kenen kokoelmasta sitaatti on peräisin) ja yhdistä sitaatit yhdeksi runoksi eli tee oma runosi sitaattien avulla. Älä muuta sitaateissa mitään, älä lisää, poista tai taivuta sanoja, vaan anna sitaattien kommunikoida keskenään sanatarkasti sellaisina kuin runoilija on ne alunperin kirjoittanut.


Runohaasteen seurannan hoidan privana, mutta pyrin tuomaan runoutta blogiini kuukausittain ja muutenkin toimimaan haasteessa annettujen ohjeiden mukaan. Olen jo nyt innostunut runoista ja päässä muhii kaikenlaisia ideoita, miten niitä käsitellä blogissani. Yksi postaus on jo viittä vaille valmis!

~~~

Tässäpä siis nämä tämän vuoden haasteet Helmet-haasteen lisäksi. Enempää en uskalla haalia, koska olen havainnut että haasteiloni ja keskittymiskykyni katoaa, jos rohmuan niitä liikaa.

Lisään sivupalkkiin kuvakkeen, jota klikkaamalla päätyy tähän haastepostaukseen. Tein saman Helmet-lukuhaasteelle seurannan helpottamiseksi.

12 kommenttia:

 1. No huh, miltä tuo Perkeet- haaste vaikuttaa! Kääks! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se aika kaamea, mutta pakko osallistua, koska sen siivin saatan saada muutamat kirjat omasta hyllystä vihdoin luettua :D

   Poista
 2. Tuo Perkeet-haaste voisi olla mielenkiintoinen, mutta taidan jättää tänä vuonna haasteet suosiolla väliin ja jatkaa entistäkin opportunistisempaa lukemista. Tai no, ehkä Helmet-lukuhaasteeseen voisi taas merkata sopivasti osuvia ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kuunnella itseään ja jättää haasteet väliin, jos siltä tuntuu. Minulla toistaiseksi riittää virtaa, mutta nyt onkin vasta tammikuun seitsemäs :D

   Poista
 3. Haasteet ovat tosi kivoja ja kiinnostavia! Olen itse sellainen, että unohdan kaikki lukuhaasteet (kuten Lauran blogissa kommentoin, niin unohtaisin varmaan vaikka olisin itse laatinut koko haasteen :D ). Siksi seurailen muiden osallistumista, poimin kirjavinkkejä (joista osan unohdan, mutta osan muistan) jne.

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin herkästi unohdan lukuhaasteet, ellen kirjaa niitä blogiin jotenkin niin, että voin pitää seurantaa yllä koko vuoden. Toivon, että linkki tähän postaukseen sivupalkissa toimii riittävänä muistuttajana. :D

   Olin muuten aikeissa itsekin perustaa haasteen (haasteidea on ollut valmis jo useita vuosia), mutta siirtänen sen taas ensi vuodelle :P

   Poista
 4. Kivoja haasteita olet valinnut. Niitä on kolme, eli ne on vielä mahdollista hyvin hallita. Perkeet-haaste kuulostaa mielenkiintoiselta, en ole siitä ennen kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kolme on minulle ehdoton maximi Helmet-haasteen lisäksi. Sitä suurempi määrä ei tunnu enää mielekkäältä. Minä taisin kuulla Perkeet-haasteesta viime vuonna, mutta en osallistunut silloin mihinkään haasteisiin (paitsi Helmetiin).

   Poista
 5. Minäkin lähdin Kuukauden kieleen mukaan, vaikka saa nyt nähdä miten monta kieltä saan lopulta kasaan... tavoittelen alkuun varovaisesti kuutta, ja jos kertyy enemmän kieliä niin hyvä niin. Ainakin nuo alkupään kielet ovat sellaisia helpohkoja. Koreaan ajattelin kokeilla Han Kangin Vegetaristia, kun se "jäi" aikoinaan lukematta. Tsemppiä sinulle lukuhaasteisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että lähdit ”kielihaasteeseen” mukaan! Siinä on muutama hankalahko kieli, muun muassa albania. Tulee mieleeni vain yksi kirjailija (Ismail Kadare), jolta olen taannoin kirjan lukenut enkä sille lämmennyt. Olen kyllä jo henkisesti alkanut valmistautua lukemaan jonkin muunkin hänen kirjansa :D

   Han Kangin Vege on kiinnostava, mutta minulle se ei ollut sellainen hype-kirja eli eivät sukat pyörineet jaloissa. Minulla on lojunut jo vuosikausia hyllyssäni Kyung-Sook Shinin Please Look After Mom (suom. Pidä huolta äidistä), jota olen pari kertaa aloitellut, mutta jäi aina kesken. Jos nyt onnistuisi!

   Poista
 6. Tuo kielihaaste on tosi hieno juttu. Perkeet-haaste on niin kamala, että sille ei voi kuin nauraa!! :) Itse yritän nyt päästää itseni vähän helpommalla (jos osaan...), joten Perkeet ei ole minun juttuni. Muutenkaan en kyllä viime vuonnakaan jaksanut osallistua mihinkään haasteisiin. Kaikilla kielillä -haasteesta innostuin kyllä ja aioin osallistua, mutta en vain missään vaiheessa muka "ehtinyt" lukea kuin suomeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kielihaasteen toivon johdattelevan minut lukemaan monipuolisemmin eri kielialueiden kirjallisuutta. Olen tupannut jämähtämään tiettyihin kieliin ja maihin, joten toivon haasteen myötä laajentuvani muualle. :)

   Perkeet naurattaa minuakin ja osin hieman koomisesti, sillä omasta hyllystäni löytyy useampikin sopiva teos siihen. :D

   Ei kannata haasteisiin väkisin osallistua, jos tuntuu ettei vain jaksa. Minulla auttoi välivuosi ja nyt taas innostaa.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.