tiistai 26. helmikuuta 2019

Islantilainen dekkari ja reissuinfo


Ragnar Jónassonin Blackout on toinen osa ns. Dark Iceland -sarjassa. Ei kannata uskoa Goodreadsin järjestysnumerointia, sillä kirjat on englannistettu (suomennoksia ei toistaiseksi ole) väärässä järjestyksessä. Mielestäni nämä kirjat kannattaa lukea nimenomaan alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä, koska taustalla kulkee “kestojuoni”. Jo tässä Blackout-kirjassa on viittauksia ensimmäiseen osaan.

Luin Snowblindin viime kesänä enkä sen kummempaa bloggausta siitä vääntänyt.

“Islantilaisen Dark Iceland -dekkarisarjan ensimmäisessä kirjassa tutustumme Ari thór Arasoniin, joka päätyy poliisiksi pieneen tuppukylään.”

Ari jatkaa kanssamme samaisen tuppukylän, Siglufjörðurin poliisina Blackoutissa. Ensimmäisessä osassa kerrottiin, miten Ari kys. kylään päätyi, hänen perhesuhteista (mm. molemmat vanhemmat kuolleet) ja avattiin hänen persoonaansa ja avoliittoa Kristin kanssa (ero tuli). Ari haikailee yhä Kristin perään.

Kesä on saapunut Islantiin. Eteläistä osaa saarta peittää purkautuvan tulivuoren tuhka- ja savupilvi, Pohjoisessa saadaan nauttia raikkaammasta säästä. Siglufjörðurin kesäinen rauha säröilee, kun syrjäiseltä rakennustyömaalta löytyy brutaalisti pahoinpidelty ruumis. Uhrin henkilöllisyys on pian selvitetty, mutta murhaaja on tietenkin hakusessa.

Samoihin aikoihin Reykjavíkissa asuva tv-toimittaja, Ísrún, kiinnostuu jutusta ja matkustaa pohjoiseen tekemään omia tutkimuksiaan. Ísrún osoittautuukin mielenkiintoiseksi persoonaksi, joka kantaa sisällään sellaisia salaisuuksia, jotka eivät olisi minulle tulleet mieleenkään. Olen iloinen, että Ísrun nähtävästi jatkaa kirjasarjassa mukana ainakin vielä kolmannessa osassa (olen lukenut kys. kirjan takakannen).

Blackout on tempoltaan melko maltillinen, mutta jouhevasti etenevä. Jotain kiinnostavaa on koko ajan ilmassa ja pieniä tiedonjyväsiä heitellään lukijalle pitkin matkaa. Tämä ei ole mikään actionpläjäys, mistä iso plussa. En jaksa sellaisia. Raakuutta vältteleville myös iloisia uutisia: tässä kirjassa ei tarvitse verimätöistä lukea. Brutaalisuusmittarin voisi melkein sijoittaa pyöreään nollaan.


Kirjan tiedot:

Ragnar Jónasson: Blackout
alkuper. Myrknætti 2011
Orenda Books 2016
Englannistanut Quentin Bates
S. 247


Tähän lisään vielä kirjasarjan alkuperäisen järjestyksen:

1. Snowblind (lyhyt maininta täällä)
2. Blackout (tässä postausessa)
3. Rupture (hankintalistalla)
4. Whiteout (hyllyssäni)
5. Nightblind (hyllyssäni)


Kuukauden kieli -haasteessa on maaliskuun kielenä Islanti. Olen pari päivää etuajassa, mutta toteutan tätä haastetta ilman mitään kuukausirajoitteita tavoitteenani saada ainakin yksi (mielellään tietysti useampi) kirja kullekin kuukaudelle.
Sitten reissutiedote:

Lähden pienelle “talviretkelle” Lake Districtille perjantaina. Reissun ajaksi blogi saattaa hiljentyä, koska en usko ehtiväni lukea saati blogata kesken matkan. Vaikka eihän sitä tiedä, jos on ihan surkeat säät ja tulee vain saunottua ja maattua sviitissä. Jos kiinnostaa keväiset kuvat eiliseltä ja muutama sananen lisää reissusta, niin tsekkaapa MieliBidee-blogini (blogin nimi on aikeissa muuttua, mutta on uusi vielä harkinnassa).

2 kommenttia:

  1. Mää oon onnessan lukenu Arnaldur Indridasonin dekkareita. Ne sijoittuu Reykjavikiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut kys. kirjailijasta, mutta en ole itse toistaiseksi häntä lukenut. Ehkä luen jossain vaiheessa!

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.