lauantai 22. joulukuuta 2018

Feikkiperhe ja Helmet-kooste

Vuosi vetelee viimeisiään ja niin myös Helmet-lukuhaaste. Tänäkin vuonna haasteesta jäänee muutama kohta täyttämättä, vaikka hieman yritin kiriä lopussa. Sain jopa valittua (melkein) jokaiseen kohtaan kirjan ja haalimaan kirjat käsiini, mutta enpä usko ehtiväni niitä lukea enää tänä vuonna. No, vuosi se on ensi vuosikin. Ei se niin vakavaa ole.

Viimeinen lukupanokseni Helmet-lukuhaasteeseen on kohta 44. Kirja liittyy johonkin peliin. Luin siihen Miyuki Miyaben dekkarin Shadow Family, jossa leikitään perhettä netissä ja sitten vähän livenäkin. Pelinä siis roolipeli.


Miyuki Miyabe: Shadow Family
Kodansha 2004
Alkuper. R.P.G, 2001
Englannistanut Juliet Winters Carpenter
S. 203


Perheleikki menee pilalle, kun yksi (leikki)perheenjäsen sekä eräs perheeseen kuulumaton nuori nainen murhataan. Tokion poliisi tutkii asiaa ja löytää yhteisen tekijän murhien välillä. Tutkimusten yhteydessä löydetään myös tuo internetissä perustettu ”uusperhe” ja motiivia aletaan etsiä siltä suunnalta.

Shadow Familyn tapahtuvat sijoittuvat lähes kokonaan kuulusteluhuoneeseen eli nyt ei juoksennella ympäri Tokiota johtolankajahdissa, vaan kökötetään kiltisi suunnilleen samassa paikassa läpi kirjan. Mielenkiintoinen tyylivalinta, jonka ymmärtää vasta kirjan kokonaan luettuansa. Syyllisen arvasin melko aikaisin, mutta en kaikkea siihen liittyvää. Kirjan jännite siis kestää hyvin ja muutama odottamaton käännekin tapahtuu lopussa.

Sen sijaan kirjan poukkoilevuus erityisesti alussa hämmensi. Jouduin välillä miettimään, missä ajassa nyt liikumme, mutta aina sen lopulta ymmärsi ja kirjan tyyliin/rakenteeseen tottui pian. Jokin, jota en nyt osaa edes tarkemmin määritellä, teki silti kirjan lukemisesta jokseenkin raskaan.

Kirjan asetelma on minusta aivan superkiinnostava ja olisin toivonut, että sillä olisi revitelty oikein kunnolla. Aineksia nimittäin olisi löytynyt vatkaukseen ja veivaamiseen, kunnon syvänmerensukellukseen ja monimuotoiseen draamaan. Shadow Family tuntuukin oikeastaan pikakelaukselta, joka on kursittu kasaan massiivisesta aineistosta. Harmillista, sillä tästä syystä mihinkään kirjan henkilöihin ei synny mitään tunnesidettä: he ovat vain värittömiä paperinukkeja, joille on kyllä maalattu kasvot, mutta ei sydäntä. Eikä persoonaa.

Sen verran ovelaa juonta ja ajattelua tässä silti oli taustalla, että saatan kokeilla jotain muutakin Miyaben romaania.

~~~

Palaan vielä hetkeksi Helmet-haasteeseen, jonka julistan osaltani nyt loppuneeksi. Sain haasteeseen luettua 45 kirjaa eli viisi jäi nyt uupumaan. Ja ne viisi ovat


10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitseman kirja

Tähän kohtaan valitsin Maijan suositteleman kirjan, Jenny Lawsonin Let’s Pretend This Never Happened. Kirja on minulla parhaillaan lainassa kirjastosta ja olen lukenut siitä pari ensimmäistä sivua ja tutustunut kirjan rakenteeseen ja selaillut sitä. Vaikuttaa ihan hyvältä, mutta hieman liian ”hauskalta” makuuni ainakin toistaiseksi. Koska kirjasta ei ole varauksia, aion pitää sitä itselläni ainakin muutaman uusinnan verran odotellessani sopivampaa mielentilaa sen lukemiselle.


18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä

Piti lukemani tähän Luca D’Andrean The Mountain (suom. Rotko) ja lainasinkin kirjan kirjastosta ja yritin lukea. Jätin sen kesken melko alussa, kun ei napannut sitten millään.


20. Taitelijaelämäkerta

Tähän kohtaan oli itse asiassa tunkua ja omasta hyllystäkin olisi löytynyt useita tarjokkaita, mutta en silti saanut luettua mitään. Voi voi.


35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja

Piti lukea unkarilaisen Sándor Márain Embers, joka asuu kirjahyllyssäni mutta aina joku kiilasi edelle ja nyt ei enää ehdi. Ensi vuonna!


45. Palkittu tietokirja

Unohdin perehtyä aiheeseen eli etsiä nimenomaan palkittuja tietokirjoja. Hupsista.


Tästä pääset katsomaan listan lukemistani kirjoista. Jos nyt jostain syystä vielä saan jonkin kirjan haasteeseen luettua, niin lisään sen sinne.


Katsaus tulevaan

- Olen lukenut Mia Kankimäen inspiroivan teoksen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin ja yritän kirjoittaa siitä vielä tämän vuoden puolella.

- Perinteinen MIELEENPAINUVIMMAT (eivät siis välttis parhaat) TEOKSET 2018 -postaus tulossa tämän vuoden puolella

- Tammikuun alussa postaan jo perinteeksi muodostuneen lukuvuosikatsausen. Tunnelmallista joulun aikaa teille kaikille ihanille!

Ps. Jos kiinnostaa yllä olevan kuvan alkuperä, niin se löytyypi toisesta blogistani, kas tässä suora linkki.

6 kommenttia:

  1. Hyvälle mallillehan sinun Helmet-haasteesi päätyi. Minulla on nyt 43 luettua, eikä määrä taida tuosta enää nousta. Juuri nyt en jaksa enää yhtään miettiä tämän vuoden lukuhaasteita... 10, 35 ja 45 jäivät minullakin tyhjiksi. Itäblokkikohtaan koetin kyllä kovasti löytää mieluista kirjaa, mutta kaikki ehdokkaat jäivät kesken. :D Mukavaa joulunaikaa myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, onhan tuo ihan kelvollinen suoritus. :D Huomasin samaa, että vuoden lopussa alkoi tosiaan iskeä haasteväsymys eikä niin paljon enää jaksanut skarpata. Mutta ehdottomasti on hyvä, että osaa lopettaa ajoissa, ettei lukemisen mielekkyys katoa.

      Minusta haaste kokonaisuudessaan oli mukava ja luin sen ansiosta useammankin kirjan, joita tuskin olisin muuten lukenut. :)

      Hyvää joulupäivää!

      Poista
  2. Minä lopetin Helmet-haasteen omalta kohdaltani myös kohtaan 48/50, toinen viimeisistä, eli tuo elokuvan tekemisestä kertova kirja, oli jotenkin erityisen epäinspiroiva, enkä halua lukea kirjoja, jotka tuntuvat siltä.. :D Itäblokin maasta kertovan kirjan väliin jääminen ehkä enemmän "harmitti", mutta onneksi näiden kirjojen lukemisen ei tarvitse päättyä Helmet-haasteen päättymiseen, haha! Hyvin olet saanut sinäkin haasteeseen kirjoja luettua!

    Hyvää joulua myös sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein sait luettua kokonaan haasteen kuitenkin, hyvä sinä! Minulla(kin) on periaate, etten lue epäkiinnostavalta tuntuvia kirjoja edes haasteen takia. Kokeilla voin, mutta jätän surutta kesken jos ei nappaa. Tuo D’andrean kirja (joka olisi sopinut elokuvantekemiskohtaan) vaikutti huisin kiinnostavalta, mutta en vain jaksanut sitä jaarittelevan epäkiinnostavaa alkua.

      Minuakin hieman harmitti niiden kohtien lukematta jääminen, joihin minulla oli sellaiset kirjat, jotka kiinnostivat muutenkin. Oli tarkoitus tämän haasteen siivellä saada ne luettua (esim. Se Márain Embers), mutta en nyt saanut :D

      Noh, uusi Helmet-haaste on nyt julkaistu että jospa saisi ne siirrettyä sinne. :P

      Mukavaa joulunohitusaikaa! <3

      Poista
  3. Minustakin on jännä asetelma tuossa Shadow Familyssä. Harmi jos sen käsittelyssä ei mennä tarpeeksi syvälle. Tunnelmallista joulun aikaa sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheesta olisi mielestäni saanut niin paljon enemmän irti, että harmitti. Ihan luettava kirja se silti on. :)

      Hyvää uudenvuodenalusaikaa! <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.