Hae tästä blogista

sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Lukuvuosikatsaus 2018

Viaton kokeilu vuonna 2014 on muuttunut jonkin sortin blogiperinteeksi. Kyseessä on eräänlainen tilastotyyppinen katsaus luettuun vuoteen. Kesken vuotta en jaksa mitään tilastoja tutkailla, mutta vuoden päätteeksi on kiva katsastaa, mitäs sitä on tullut luettua.

Tilastoinnissa auttaa Goodreads, josta olen nämä kansikuvalistat kopioinut. Asetan Goodreadsissa vuosittain itselleni lukutavoitteen, joka toteutuu tai ei. En siitä stressaa eli se ei aiheuta minussa lukupaineita (en ole ihminen, joka kehittää paineita lukemisistaan). Tälle vuodelle asetin tavoitteeksi 85 kirjaa. Tavoite ei toteutunut.


Vuonna 2018 luetut: 82

Englanniksi luetut: 63
Suomeksi luetut: 18
Muut: 1 (kirjassa suomea ja englantia)

Enemmän voisin suomeksi lukea. Huomaan toteavani tämän saman asian jälleen kerran, mutta silti en nähtävästi oikeasti tee asialle mitään muuta kuin päivittelen sitä vuosittaisissa koosteissani. No, jospa ei tarvitsisi ensi vuonna päivitellä.


Sukupuolijakauma:


Jo viime vuonna mietin onko mielekästä jaotella lukemisiaan sukupuol(i)en perusteella. Nyt päätin, että ei ole, koska minulle kirjailijan sukupuolella ei ole merkitystä. Sukupuoli ei myöskään ole minulle kriteeri, joka vaikuttaa siihen otanko jonkin kirjan lukuun. Siksi en näe syytä niitä tilastoida erikseen.


Uutuudet eli 2018 julkaistut kirjat:

No luetaanko blogissa vain uutuuksia?

Uutuuksiin olen laskenut joko Suomessa tai Brittilässä tänä vuonna ensimmäisen kerran julkaistut teokset. Siten osa lukemistani uutuuksista ei ole saatavilla suomeksi ja toisaalta jokin Suomen käännösuutuus ei lukeudu uutuudeksi,  koska se on täällä jo vanha.

Suomen uutuudet: 3
Brittilän uutuudet: 17
Yhteensä: 20

Tässä blogissa luetaan muitakin kuin uutukaiskirjoja ja paljon luetaankin. Toisaalta mitäs väliä, vaikka ei luettaisikaan (muuta kuin uutuuksia)? Se nyt on jokaisen oma asia, mitä haluaa lukea – olkoot kirjat uusia tai vanhoja tai toiselta planeetalta.


Uudet maavalloitukset: 4

Islanti – Ragnar Jonasson: Snowblind
Viro – Ilmar Taska: Pobeda 1946
Venezuela – Alberto Barrera Tyszka: The Sickness
Kongo – Alain Mabanckou: Memoirs of Porcupine

Aika aneemisesti etenee valloitus, mutta onhan tässä koko elämä aikaa. Elämän pituutta ei tietenkään kukaan tiedä, mutta jääpi sitten kesken.

Sain kuitenkin aikaiseksi tehdä oman sivun kirjalliselle maailmanvalloitukselle. Listassa on useita maita, joista tuskin on kirjallisuutta saatavilla. Aion muokkailla listaa ja heivata sieltä täysin mielivaltaisesti mäkeen  tällaisia maita (lähinnä pieniä itsenäisiä saaria).



Kaiken kaikkiaan tänä vuonna tuli luettua paljon vaikuttavia teoksia. Teen niistä erillisen postauksen piakkoin, viimeistään tammikuun aikana. Vaikuttavuushan ei tarkoita, että olisivat ns. parhaita tänä vuonna lukemiani kirjoja.



Hyvää loppuvuotta ja kaikkea kaunista tulevaan vuoteen!

4 kommenttia:

  1. Kiva kooste! Goodreads on tosi kätevä, kun sieltä saa niin helposti näitä kansikuvakoosteita ja vuoden aikana luettujen tilastoja. En itse viitsi esim. kerätä luettuja exceliin, joten GR on näissä jutuissa iso apu. Lukumäärällistä tavoitetta en tosin ole enää laittanut Goodreadsiin. Hermostuin siihen, kun GR näyttää pitkin vuotta huomautuksia siitä olenko edellä vai jäljessä tavoitetta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tykkään näistä kansikuvakoosteista, kun niistä on nopea ja helppo katsastaa, mitä on luettu. En jaksa mitään listoja tehdä, koska en jaksaisi niitä edes itse lukea :D

      Minua ei haittaa nuo Goodreadsin huomautukset, ignoraan ne sujuvasti. Ensi vuonna asetan kyllä tavoitteen alemmaksi, koska tykkään onnitella itseäni vuoden lopussa kun saavun tavoitteeseeni. :D

      Poista
  2. Kiinnostavia tilastoja! Harmittaa myös, että luin tänä vuonna puolestani melko vähän englanniksi (suunnilleen viidennes tai maksimissaan neljännes luetuista). Huomaa siis, että luin todella paljon kirjastolainoja. No, ensi vuonna sitten enemmän, kun hyökkään paremmin oman hyllyn kirjojen kimppuun!

    Jään odottelemaan vaikuttavien kirjojen listaasi. Ihanaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omaa hyllyä ajattelin minäkin suosia ensi vuonna ja se varmaan lisää suomeksi lukemista, toivottavasti. Tosin toki hyllyni on suurimmaksi osaksi enkunkielisiä kirjoja pullollaan mutta on siellä suomalaisiakin, jotka aidosti haluan lukea. Meillä juuri päinvastaiset "ongelmat" siis. :D

      Vaikuttavien kirjojen lista tulee joskus tammikuun puolella sitten. Selkeästi nousi muutama sielä ylitse muiden. :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.