maanantai 29. joulukuuta 2014

Hawkingin elämä pähkinänkuoressa

Stephen Hawking: My Brief History  
- a Memoir
Bantam Press, 2013
S. 128


Stephen Hawking on teoreettinen fyysikko ja kosmologi, joka on varmaan suurimmalle osalle ainakin nimeltä tuttu. Stephen Hawkingista puhuttaessa esiin ponnahtaa usein myös hänen sairautensa, jonka takia hän on riippuvainen pyörätuolistaan. Hawking sairastaa ALSia.

Kiinnostuin Hawkingin kirjasta, koska minua kiinnostaa herran varhaisempi elämä: aika ennen hänen sairastumistaan (hän sairastui jo 21-vuotiaana). Myös Hawkingin persoonallisuus kiinnostaa ja ajattelin, että tämä kirja voisi sitä avata. Tietoa Hawkingista on toki paljon tarjolla netissä, mutta halusin lukea nimenomaan hänen kirjoittamansa kirjan.

My Brief History onkin mielenkiintoinen, vaikka periaatteessa se ei tarjoile mitään uutta Hawkingista ennestään tietävälle. Hawking käy läpi valitsemansa käännekohdat elämästään. Perhe- ja ihmissuhteiden kuvaus on melko niukkaa. Hän ei niitä käy sen kummemmin vatvomaan - kunhan kertoo asioista ilman sen kummempaa draamailua ja analysointia.

Pääpaino on Hawkingin opiskelussa, urassa, kirjottamissaan kirjoissa ja tutkimuksissa jne. Eli jos kaipailee persoonallista otetta, niin saa pettyä: sitä ei tässä kirjassa juuri ole. Itse asiassa kirja on melko persoonaton.

Eniten tilaa saavat mustat aukot ja muut tutkimukset, joista Hawking kertoo varsin kansantajuisella kielellä. Mielenkiintoinen perusteos siis, joka tarjoille ajateltavaa ja pohdittavaa. Henkilökohtaiset asiat - muun muassa sairastuminen ja sairauden eteneminen - on mainittu ikään kuin pakkopullana. Ainoastaan sairauteen liittyville apuvälineille on annettu sijaa enemmän.

6 kommenttia:

 1. Itseänikin kiehtoo Hawking henkilönä. Mielestäni Kitty Fergusonin teoksessa Stephen Hawking - Elämä on valotettu aika paljon myös hänen henkilöhistoriaansa fyysikon työn ulkopuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässäkin perusasiat työn ulkopuolelta käytiin läpi, mutta ei sinänsä persoonallisuutta. Ja se persoonallisuus minua eritoten kiehtoo. Jonkin toisenkin Hawkingista kirjoitetun elämäkerran näin kirjastossa, mutta sen hylkäsin, koska oli varsinainen tiiliskivi ja hirmu pientä fonttia. Minulle pieni fontti on kauhistus. :D

   Mutta täytyypä katsastaa seuraavalla kirjastoreissulla uudelleen. Aika monta Hawkingista kertovaa teosta siellä oli, joten ehkä myös tuo mainitsemasi. :)

   Poista
 2. Eikös Hawkingin elämästä ole tulossa elokuvakin? (Vai lieneekö siellä jo tullutkin?) Trailerin perusteella kiinnostuin elokuvasta ja erityisesti siksi, että se näyttäisi käsittelevän juuri tuota henkilöhistoriaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, The Theory of Evertyhing julkaistiin täällä tammikuun ensimmäisenä. En ole sitä katsonut, odottelen että tulee dvd:lle ja sitten ehkä katson. En yleisesti ottaen innostu romantiikasta, jollaiseksi elokuva on luokiteltu, mutta koska kyseessä on Hawking, saatan tehdä poikkeuksen. Suomessa ensi-ilta näyttäisi olevan 6.2.

   Tämä kirjakin muuten on suomennettu ja ilmestyy joskus. En muista milloin, mutta se osui silmääni selaillessani Wsoy:n nettikuvastoa.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.