Hae tästä blogista

keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen lukemiset

Pääsiäispyhinä en lukenut lainkaan kirjoja. Päätin, että pidän vapaata kirjallisuudesta (tai siis sen lukemisesta - siitä kyllä luin). Tosin luin yhden novellin ja runsaasti lehtiä eli en kokonaan ollut lukematta. En osaisi kuvitella päivää, etten lukisi lainkaan.

En laske netistä luettuja uutisia ja vastaavia lukemiseksi. Se ei johdu välineestä, josta luen vaan siitä, etten yleensä jaksa lukea ruudulta kovin pitkiä juttua.Imagesta kiitän ihanaa kirjaystävääni, Kulttuuri kukoistaa -blogin Arjaa. Olipa mukava lukea suomenkielinen lehti pitkästä aikaa!

Sitten se novelli, jonka poimin luettavaksi The Oxford Book of Japanese Short Stories -kirjasta (Oxford 1997, koonnut Theodore W. Goossen).


Kōbō Abe (1924-1993): The Bet (engl. Juliet Winters Carpenter)

Arkkitehti saa erikoisen toimeksiannon, joka sotii kaikkia arkkitehtuurisia teorioita vastaan. Toimeksiantaja ei suostu arkkitehdin pyynnöstä huolimatta allekirjoittamaan työsuunnitelmaa, vaikka vakuuttaa olevansa siihen tyytyväinen. Sen sijaan hän kutsuu arkkitehdin tutustumaan työtiloihinsa: siten arkkitehti kuulemma ymmärtäisi, että toimeksiantajan sanaan voi luottaa.

Tuomio: Koukuttava futuristinen ja scifimäinen novelli, joka vaikuttaa yllättävän modernilta ottaen huomioon, että se on kirjoitettu 1960. Pidin kovasti ja syntyi halua lukea lisää kirjailijan tuotantoa.


Kōbō Abelta löytyy runsaasti romaaneja eli valinnanvaraa on. Osaisiko joku suositella, mistä kannattaisi aloittaa, kokemuksia?

Kōbō Abe Wikipediassa
Kōbō Aben kirjat Goodreadsissa

~~~

Novellihaastetta kartutin näin yhdellä novellilla. Nyt olen lukenut haasteeseen yhteensä 36 novellia. Olen aika ylpeä itsestäni, mutta en ylpisty liikaa vaan jatkan novellien parissa. Olen alkanut tässä haasteen myötä ymmärtää paremmin novellien hienoutta ja myös hiljalleen pääsemään novellikammostani. Eli haaste selkeästi haastaa ja opettaa minua. Se on kuulkaa hieno asia!

6 kommenttia:

 1. Olen blogannut yhdestä Aben novellikokoelmasta joka oli täynnään aika merkillisiä juttuja (tämä ehkä oli myös siinä, oliko arkkitehdin toimeksiantaja mainostoimisto?)

  Ennen blogiaikoja olen lukenut ehkä kuuluisimman teoksensa Hiekkaa (engl. kai Woman of the Dunes) joka on...aika hurja ja kaamea ja koukuttava.
  Pitäisi lukea lisää, mutta ei ole tullut niin helposti vastaan (ja Hiekkaa jätti sen verran intensiivisen mielikuvan että en ole romaanejaan ihan kevyessä "luenpa nyt jotain"-fiiliksessä kokeilla...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin tulla penkomaan blogiasi. Ja toimeksiantaja oli tosiaan mainostoimisto, jolla melko erikoinen tyyli ideoida.

   Woman in the Dunes on epämääräisesti tuttu, mutta siis tiedän etten ole sitä lukenut. Olen ehkä joskus lukenut siitä. Se vaikuttaa melko "psykolta", joten aloittanen kenties sillä. Pitää asiaa tarkasti miettiä, koska kirjastostamme ei saa yhtäkään Aben romaania, joten on ostettava se omaksi. Mutta Aben tyyli ja mielikuvitus jo tuon pelkän yhden novellin perusteella alkoi kiinnostaa.

   Poista
 2. En ole lukenut kirjaa, mutta siihen perustuva elokuva teki aikoinaan suuren vaikutuksen. Siis Abe Kōbōn Face of another. Tuo hdcanisin mainitsema The Woman in the Dunes on minullakin ollut pitkään lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Face of Another vaikuttaa myös ihan superkiinnostavalta! Sitä voisi kokeilla elokuvana ensin, jos se löytyy jostain. Täytyypä tutkia. Kirjan voisi sitten hankkia elokuvan jälkeen, jos elokuva tekee vaikutuksen.

   Poista
 3. Minäkin luen paljon kirjallisuudesta. Lehtikasoja ja leikkeitä kertyy, kun pikaisen lukemisen jälkeen vielä otan talteen kiinnostavimpia.

  Kiitos Elegia ja hdcanis. Panin muistiin, jospa tähänkin kirjailijaan vielä ehtisi tutustua tässä elämässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin leikkelen lehdestä kiinnostavia juttuja. :D Ne eivät välttämättä liity kirjallisuuteen, vaan voivat olla jotain muita aiheita politiikasta luontoon ja matkailuun, mielipiteisiin ja kolumneihin. Minulla on olevinaan leikekirja, johon olevinaan liimaan niitä, mutta suurin osa lehtileikkeistä makaa peltilaatikossa (ja pitkin pöytiä) odottamassa käsittelyä :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.