Lukeminen on ollut nihkeää viime aikoina. Jotenkin tuntuu, ettei ole mitään luettavaa, vaikka hyllyt pursuavat kirjoja, ja kirjastosta olen kantanut lisää luettavaa edellisten kaveriksi.
Tällä hetkellä luvussani oleva Affinity Konarin Mischling tuntuu kuin rämpisi suossa. Syy ei ole tekstin vaikeudessa (se ei ole vaikeaa, vaan pikemminkin kaunista ja kuvailevaa - tosin ajoittain hieman "teennäistä" juuri siksi), vaan tapahtumien irrallisuudessa ja sivupoluissa, jotka eivät ole pitkiä mutta rikkovat harmonian ja mielenkiintoni herpaantuu.
Mischling on nyt jäähyllä: saas nähdä palaanko sen pariin myöhemmin vai jätänkö tällä erää kesken ja luen kenties joskus toiste uudelleen kokonaan. Luulen nimittäin, että aika saattaa olla väärä kys. kirjalle.
*
Novellihaaste on kohdallani edennyt melko tahmaisesti liukkaan alun jälkeen, mutta kaikenlaisiin lukujumeihini ja -ongelmiini yleensä auttaa aasialaisen kirjallisuuden lukeminen. Niin nytkin. Luin kolme novellia ja saavutin sisäisen rauhan ja aloitin toisen romaanin (Tua Harno: Ne jotka jäävät) lukemisen.
Lainasin kirjastosta kirjan, The Oxford Book of Japanese Short Stories (Oxford 1997, koonnut Theodore W. Goossen), joka sisältää novelleja japanilaisilta kirjailijoilta eri aikakausilta.
Valitsin lukemani novellit ihan randomisti eli en alkanutkaan lukea kirjaa järjestyksessä ja alusta. Hurjaa. Kirjassa on yhteensä 35 novellia ja minä luin ensin kahdeksannentoista, joka on
Hirabayashi Taiko (1905-1972): Blind Chinese Soldiers (engl. Noriko Mizuta Lippit)
Maaliskuu 1945, mies odottaa junaa laiturin tungoksessa, kun yhtäkkiä paikalle saapuu poliisi, joka jakaa laiturialueen piirtämällä liidulla rajat. Valkoisen viivan sisäpuolelle ei ole asiaa, matkustajat menkööt muihin vaunuihin.
Blind Chinese Soldiers on lyhyt tapahtuma- ja tuokiokuvaus. Novelliin on ikuistettu pieni hetki ja tuosta hetkestä johtuva hämmennys. Tapahtuu kaksi hämmentävää asiaa, joista toinen jää toisen jalkoihin. Ja elämä jatkaa kulkuaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Oma elämä: se kaikista tärkein.
Tuomio: mielenkiintoinen novelli, joka alkaa keskeltä ja päättyy keskelle niin kuin tuokioilla on tapana. Pidin, mutta maa ei tärissyt allani.
Higuchi Ichiyo (1872-1896): Separate Ways (engl. Robert Danly)
Separate Ways kertoo orvosta pojasta, Kichizosta, joka on ystävystynyt nuoren naisen, Okyon, kanssa. Tuo ystävyys on kaunista ja Kichizo on siitä ylpeä. Okyo on aina ollut ystävällinen Kichizolle, mikä on tärkeää, sillä orvon elämä ei ole helppoa ja ystävälliset sanat ja teot ovat harvinaista maustetta.
Kichizo on menettänyt tärkeät ihmiset elämästään ja niin käy nytkin, sillä Kichizo ei voi hyväksyä Okyon tekemää päätöstä.
Tuomio: Lukemistani kolmesta novellista ehdottomasti lempparini. Tunnelmaltaan voimakkain ja koskettavin.
Natsume Soseki (1867-1916): The Third Night (engl. Aiko Ito ja Graeme Wilson)
Tämä vain kaksi ja puoli sivua lyhyt novelli on uni. Se on kertomus siitä, kun kantamus muuttuu taakaksi - kevyt painavaksi.
Tuomio: Monitulkintainen novelli, ja kuten unien kohdalla yleensä, pitäisi tuntea unennäkijä voidakseen tulkita hänen unensa. Toisaalta - voiko unen perusteella tehdä tulkinnan henkilöstä? No toki voi: me olemme vapaita tulkitsemaan sekä lukemamme että unemme, miten haluamme.
~~~
Näin kartutin haastetta kolmella novellilla. Edistymistäni voi seurata täältä.
Oliskohan se tämä kevät, joka kuiskuttelee kaikkea muuta uutta keväistä...
VastaaPoistaVoi olla, täällä on pidellyt ilmoja. :D Toisaalta tällaiset syklit ovat minulle tuttuja ympäri vuoden. Tua Harnon romaani vei muuten mukanaan, se on ihana!
PoistaNatsume Soseki on pomppinut silmille vaikka ja mistä jo monen kuukauden ajan. Japanilaista kirjallisuutta en juuri tunne, joten vasta Wikipedia pääsi sivistämään herran arvostetusta asemasta. Pitäisiköhän jo uskoa sattumaa ja tutustua...
VastaaPoistaTutustu ihmeessä! Itse olen lukenut Sosekilta toistaiseksi vain tuon novellin ja romaanin nimeltä Kokoro. Muutakin hänellä on, muttei ole osunut käsiini (ei saa kirjastosta). Aina kannattaa tutustua japanilaiseen kirjallisuuteen! :))
PoistaMinullakin on novellihaaste jumittunut, vaikka olen siitä innoissani.
PoistaLuen varmaan seuraavaksi J. D. Salingerin novellikirjan For Esme with Love and Squalor. Jospa siitä.
Japanilaisuus kiinnostaa myös.
Minä innostuin nyt uudelleen novelleista näiden siivellä. Täytyykin pitää nyt tahtia yllä, kun vauhtiin pääsi.
PoistaOlen lukenut Salingerilta vain Siepparin ruispellossa enkä innostunut siitä. Mahtavatkohan novellit olla mielenkiintoisempia. :D