Hae tästä blogista

torstai 23. tammikuuta 2014

Kone vastaan ihminen?

Bernard Beckett: Genesis
Quercus 2009
(New Zealand, 2006)
S. 185

Genesis päätyi sattumalta luettavakseni. Anna (Matkalla mikä-mikä-maahan) haastoi bloginsa lukijat ehdottamaan luettavaa itselleen.

Lueskelin Annan saamia vinkkejä ja jostain syystä Annamin ehdottoma Bernard Beckettin Genesis jäi päähäni. Kun sitten tutkin kirjaston hyllyjä, pomppasi Genesis naamalle.

Oli pakko napata kirja mukaan, vaikka suoraan sanottuna sen takateksti ei houkutellut. Onneksi en antanut sen (takatekstin) häiritä; olipa nimittäin sellainen kirja, että pyöri sukat jalassa vielä monta päivää lukemisen jälkeenkin.

Anaxilla on edessään neljä tuntia kestävä tentti, jonka aikana hänen on onnistuttava vakuuttamaan kuulustelijat sopivuudestaan akatemiaan. Anax on melko luottavainen, sillä hän on saanut valita aiheensa itse - ja toki hän hallitsee sen! Vai hallitseeko kuitenkaan?

Tunnit vierähtävät Anaxin valitsemaa historiallista henkilöä, Adam Fordea, analysoidessa. Ja spekuloidessa. Lukijalle paljastuu hiljalleen tämän legendaarisen Adamin tarina. Minulla ei ollut hajuakaan kirjan alussa, miksi Adam Fordea pidettiin niin merkittävänä.

Olin aluksi kauhuissani tajutessani kirjan sijoittuvan kokonaan tutkintahuoneeseen. Mietin tuleeko minulle klaustrofobinen fiilis lukiessani kirjaa, jossa ei varsinaisesti liikuta minnekään. No ei tullut - päinvastoin! Sitä paitsi hologrammien avulla historiallisia kohtauksia tuotiin hyvinkin elävästi lukijan silmien eteen - ei haittaa, vaikka nekin olivat pääosin vankilasta.

Tämä kirja oli minulle täydellinen yllätys. Se johdatti pohtimaan tekoälyn olemusta - se johdatti pohtimaan ihmisyyttä. Ja ennen kaikkea näiden eroavaisuuksia. Tai samankaltaisuutta.

Dialogimuotoinen kerronta toimii mainiosti, koska se antaa lukijalle tilaa keskittyä sanomaan. Vaikka kirjassa on vakava perusvire, se sisältää silti huumoria. Juuri sellaista sarkastista, jopa nenäkästä huumoria, josta pidän.

"I've been waiting for a chance to talk to you."
"Do you mind if I don't listen`"
"Not at all. It lessens the chance of interruption."

Hihitin tätä kirjaa lukiessani. Tulin myös vainoharhaiseksi ja aloin epäillä oikeastaan kaikkien motiiveja. Spekuloin tapahtumia Anaxin siivellä ja keksin omia teorioitani. Mikään ei kuitenkaan valmistanut minua - saati Anaxia - siihen, mitä oli tulossa.

Tämän kirjan luettuani tuli sellainen olo, että aloitanpa lukemisen alusta (en kuitenkaan aloittanut, vaikka varmasti luen tämän kirjan joskus uudelleen). Hyvin harva kirja saa minussa aikaan tällaisen reaktion. Aion ostaa Genesiksen omakseni; se on sellainen kirja, jonka haluan omistaa.

~~~

Kirjan on lisäkseni lukenut jo mainitsemani Annami. Yhdyn täysin rinnoin hänen mietteisiinsä. Kun loppuratkaisu alkoi olla käsillä, luin kappaleet moneen kertaan koska halusin pitkittää kirjaa. En ollut vielä valmis ottamaan vastaan (kirjan) totuutta.

Genesis veti muutenkin minut sen verran sanattomaksi, etten kykene kirjoittamaan siitä enempää, vaikka kirjassa olisikin hyvinkin paljon, mihin tarttua. Mutta toisaalta - yllätä itsesi ja lue tämä!

*

Lisäys jäkikäteen 25.2. 2014

Osallistun tällä kirjalla Hei me lusitaan! -haasteeseen. En tajunnut aiemmin, että tämä kirja sopii hyvin kyseiseen haasteeseen.

20 kommenttia:

 1. Wou, tämä kuulostaa todella kiinnostavalta, voisi olla minun kirjani, toden totta! Onkohan tätä suomennettu?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On suomennettu jo jonkin aikaa sitten. Luin ennen blogini syntymää, mutta muistan edelleen miten vahvasti tämä vaikutti minuun. Ihan sattumalta huomasin teoksen lähikirjastossani. Kaunis kansi houkutteli. Toivottavasti pidät, luulisin sinunkin makuun olevan. :)

   http://www.risingshadow.fi/library/book/5719-genesis

   Poista
  2. Irene, voisi olla juu - kokeilepa! Ja kuten Niina tuossa jo mainitsikin muiden ohella, niin on suomennettu. :)

   Poista
 2. Irene, on tämä suomennettu! Kävin nimittäin juuri katsomassa kirjaston sivuilta ja laittamassa varaukseen. :) Ei pitäisi nyt varata kun on muutto edessä, mutta tämä oli pakko, mitäs Elegia esittelet näin hyvän tuntuisia kirjoja. <3

  Oletko uusiutunut ulkoasulta ihan tässä viime aikoina, vai enkö ole vaan huomannut? Hienon näköistä kuitenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista tiedosta! Itse vain laiskana äkkiä googlailin, enkä heti löytänyt tietoa. Niin, unohtui Elegialle sanoa, että tosiaan, upea uusi ulkoasu täällä blogissa! =D

   Poista
  2. Krista, tämä on kyllä hieno kirja - toivottavasti tykkäät! Uskon kyllä, että tykkäät, mutta koskaanhan ei voi olla varma. Minuun tämä kolahti oikein kunnolla, vaikka on nuortenkirjaksi luokiteltu. Minusta tämä sopii kaikille (paitsi tietty lapsille). :)

   Ulkoasua olen jonkin verran muutellut viime aikoina ja lopulta päädyin tähän. Ajattelin pitäytyä tässä nyt jonkin aikaa. :)

   Irene, yleensä mainitsen onko kirja käännetty mutta tämän kohdalla lipsahti laiskuuden puolelle eli en jaksanut itsekään googlettaa. Onneksi muut tekivät sen meidän puolestamme kunnolla :D

   Poista
 3. Olen käynyt blogissasi kurkkimassa monta kertaa päivässä sen jälkeen, kun sait tämän luettua. Nyt tulin tänne taas päästyäni luennoilta kotiin ja sanoin ääneen "jee!", kun huomasin blogisi päivittyneen. Aion lukea tämän ensi kuussa suomeksi ja uskon lukuelämyksen olevan mahtava, vaikka nyt tiedänkin loppuratkaisun. Tämä on vain niin upea, paras kirja, jonka viime vuoden aikana luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja oli kyllä varsinainen yllättäjä! En oikeastaan mitään odottanut ja olin muutenkin melko pihalla, mistä kirja kertoo ja niin vain se vei mukanaan. Tämä onnistui kyllä yllättämään ja vetämään maton jalkojen alta. Silti olen varma, että se kestää toisenkin lukukerran. Vaikka se yllätysmomentti jää pois, niin kirjaa voi lukea sitten ihan eri tavalla. Jännä kirja tosiaan!

   Poista
 4. No jopas, täytyypä hankkia kirjastosta heti kunhan lakkoaikani päättyy (1,5 viikon päästä, jee!). Todella kiinnostavan kuuloinen tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan, todellakin! Minä koin tämän oikein ajatuksia herätteleväksi. :)

   Poista
 5. Saat Elegia tämän kirjan kuullostamaan todella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä niin, sillä tämä on mielenkiintoinen. Todella erikoinen kirja kaikin puolin; tai ainakaan minun eteeni ei ole tällaista ennen tullut. :)

   Poista
 6. Minä luin tämän viime vuoden puolella ja listasin yhdeksi vuoden parhaista kirjoista. Todella ajatuksia herättävä teos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en löytänyt sinun mietteitäsi tästä. Tosin en jaksanut kovasti googletella, kun oli kiire saada postaus ulos. Kiva kuulla, että tämä teki sinuunkin vaikutuksen - olen vielä itsekin ihan "pilvessä" tästä :D

   Poista
 7. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta oikeastaan haluaisin kysyä kuvien pienentämisestä. Jaksatko vielä auttaa? Löysin vihdoin Paintin. Tarkoittaako kuvien pienentäminen tallennusmuodon muuttamista? Esim. JPEG-muodosta johonkin kevyempään?

  Toivoisin, että voisit vielä vastata tähän, mutta ymmärrän täysin, jos olet tullut finaaliin etkä enää jaksa vastata yhtään mihinkään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, saa kysellä. Ja vastaan nyt poikkeuksellisesti sinulle ensin. Yleensä vastaan kommentteihin järjestyksessä, mutta vaihteeksi näin. ;)

   Eli kuvamuodon tulee olla JPG. Se on hyvä muoto. Tein juuri kuvallisen ohjeen kuvien pienentämisestä (tai suurentamisesta). Toivottavasti siitä on apua. :)

   Poista
 8. Lainasin tämän kirjastosta pari päivää sitten kaikkien kehujen innoittamana. Saa nähdä kuinka mulle käy, vaikuttaa ainakin ennakkoon todella mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennakkokehut eivät nyt pilaa kokemusta! Tämä on mielestäni niin erilainen tarina, ettei sitä kyllä voi oikein ennakoida. Eli varmaankin sinulle on yllätyksiä luvassa. Mielenkiinnolla odottelen, miten kirja sinuun kolahtaa - vai kolahtaako. :)

   Poista
 9. Vaikuttaapa kiinnostavalta kirjalta! Ehkä minunkin on pakko lisätä tämä omaan lukulistaan ja kokeilla jossain välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkenen tätä suositella. Ainakin itse koin tämän tosi raikkaana poikkeuksena - enkä tosiaan olisi osannut arvata loppuratkaisua!

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.