Hae tästä blogista

lauantai 8. toukokuuta 2021

Lukupiireilyä sun muuta

Huhtikuusta tuli toukokuu enkä ole edes saanut korkattua tätä kuukautta blogissani. Ei johdu siitä, ettenkö olisi lukenut – olen kyllä. Parhaillaan on kolme kirjaa kesken, joista yhden paljastan postauksen lopussa.

Kävi niin, että tavoistani poiketen olen sairastellut. Ei mitään dramaattista (eikä Koronaan liittyvää), mutta sen verran kivuliasta että kaikenlainen muu toiminta paitsi aivoton olemassaolo on ollut hankalaa.

Makoilun aikana tulin katsoneeksi Amazon Primen sarjan Them, jota voisi kuvailla adjektiiveilla

järkyttävä
koskettava
kauhea(n) hyvä
saatanallinen.

Tuo kymmenenosainen minisarja kuvaa mustan perheen elämää 50-luvun Yhdysvalloissa. Tyyliltään sarja on kauhun ja draaman sekoitus trillerimäisellä twistillä. Sarjassa rasismi ja ennakkoluulot ovat erittäinen keskeisessä osassa. Ajoittain sarjan katsominen teki niin pahaa, että itketti.

HUOM. mitään rypemistä ei esiinny eikä mielestäni tekotaiteellista shokeeraamista tai muutakaan vastaavaa. Sarja on taiten tehty kaikin puolin ja erottuu edukseen. Ei siis mitään massaskeidaa.

 

Entä mitä olen lukenut?

Niputan tähän nyt kaksi kirjaa, jotka olen hiljattain lukenut kimppalukuna LauraKatarooman kanssa. Lukupiirimme teema on Aasia eli luemme aasialaista tai Aasiaan liittyvää kirjallisuutta. Emme ole turhan nipoja rajausten suhteen.

Mainittakoon, että minulle tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun luen jonkun kanssa yhdessä. Kokemus on ollut todella antoisa ja hauska. On mahtavaa vaihtaa ajatuksia kirjasta lukemisen lomassa.

Ensimmäinen kirjavalintamme oli Qiu Xiaolongin Death of a Red Heroine (suom. Punaisen sankarittaren kuolema), jonka luimme helmi-maaliskuussa. En saanut aikaiseksi kirjasta kirjoittaa enkä saa nytkään.

Tosi pieni pähkinänkuori: Death of a Red Heroine aloittaa Shanghaihin sijoittuvan dekkarisarjan, jonka keskiössä on komisario Chen Cao. Kiinan kulttuurivallankumouksen jälkimainingit aaltoilevat voimakkaana, vaikka tarina sijoittuu 90-luvulle. Kommunismi kukoistaa.

Jatkaisin mielelläni sarjan parissa, mutta kirjoja ei meidän kirjastosta saa, joten pitäisi muutkin osat ostaa. Välttelen ylenmääräistä kirjojen ostamista (kun niitä tulee muutenkin ostettua), joten sarja on nyt ainakin toistaiseksi osaltani jäähyllä. 

Toisena kimppakirjana luimme Yiyun Linin romaanin The Vagrants (suom. Kulkurit) eli pysyttelimme tukevasti Kiinan kamaralla. Kulkurien tarina sijoittuu 70-luvulle eli ihan sinne Kiinan kulttuurivallankumouksen loppumetreille.

En jaksa Kulkureistakaan kirjoittaa, koska on nyt saamaton olo enkä halua, että blogini tuottaa minulle pakkoajatuksia tai yleensäkään mitään pakkoja. Haluan pitää puuhan rentona ja hauskana, joten tyydyn vinkkaamaan BBC:n World Book Clubin podcastiin (löytyy myös Spotifysta), jossa keskustellaan Kulkureista.

Podcastissa Yiyun Li muun muassa vastaa lukijoiden kysymyksiin. Podcastia ei kannattane kuunnella, jos on kirja lukematta nimittäin luonnollisesti siinä jonkin verran käsitellään juonta paljastavastikin.

Tällä hetkellä luemme LauraKatarooman kanssa Aravind Adigan The White Tigeria (suom. Valkoinen tiikeri). Silmiini osui jokunen aika sitten, että kirjan pohjalta on vastikään tehty elokuva. Se on katsottavissa Brittien Netflixissä. Mahtaako näkyä suomen Netflixissä (kerro, jos tiedät!)?

Itse en ole elokuvaa vielä katsonut, koska luonnollisesti haluan lukea kirjan kokonaan ensin. Varmaan sitten katson elokuvaversionkin, erityisesti miljöö kiinnostaa. Ja kirja on tähän mennessä ollut hurjan hyvä!

16 kommenttia:

 1. The White Tiger näkyy myös meillä Netflixissä. Se oli Oscar-ehdokkaana parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Olen aatellut katsoa sen tässä lähiaikoina.

  Yiyunin Kulkurit olen lukenut, ja myös novellikokoelman Gold Boy, Emerald Girl. Molemmat hyvin koskettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että on katsottavissa Suomenkin Netflixissä! Oletko lukenut kirjan?

   Yiyun Lillä on tosiaan aika laaja tuotanto. Aion ehdottomasti lukea häneltä muutakin. En tosin ihan heti novelleihinsa käy käsiksi, koska minulla on (keskittymis)vaikeuksia novellien lukemisen suhteen.

   Poista
 2. Toivottavasti olosi on jo parempi. Varmaan kauniit kevätsäät virkistävät. Onpa kiva, kun sinulla on tuollainen pieni lukupiiri. Miten vaihdatte ajatuksia kirjoista? Lukupiirillänne on kiva aihealue, ja varmasti Aasiasta löytyy paljon kiinnostavaa luettavaa. Tuo Kulkurit kiinnostaa, täytyy etsiä kirjastosta, kiitos tästä lukuvinkistä. Elokuvista tuo Them vaikuttaa todella kiinnostavalta. Harmi kun ei ole Netflixissä. Hyödynnämme paljon Netflixin tarjontaa, löytyy hyviä elokuvia ja sen lisäksi katsomme sieltä tasokkaita sarjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olo on kivuton ja varmaan sellaisena säilyy.

   Tapaamme sovittuna päivänä ja ajankohtana kerran viikossa Discordissa, jossa meillä on oma ei-julkinen kanava (eli vaihdamme ajatuksia tsättäillen). Toki voidaan vaihtaa ajatuksia muulloinkin, mutta lukupiirikrijalle on se oma aikansa. Ennen kirjan aloittamista sovimme, mitkä luvut minkäkin viikon aikana luetaan. Tosi kätevää ja helppoa!

   Suosittelen lämpimästi Kulkureita, luulen että tykkäisit siitä! Tuo Them on siis 10-osainen sarja, joka on katsottavissa Prime videossa (sen kuukausimaksu taitaa olla Suomessa jotain 6 euroa). Netflixissä on kyllä todella laaja ja hyvä valikoima. Itse tykkään, kun ainakin brittinetflixissä on paljon aasialaisia sarjoja. Tykkään niitä katsella, jos jotain katson. En kovin ahkera katsoja ole.

   Poista
 3. Mulla ei oo muuta sanottavaa ku <3 sulle.

  VastaaPoista
 4. Harmillista tuo sairastelusi. Se Them-sarja kuulostaa hyvältä, samoin tuo teidän kimppalukunne! En minäkään ole koskaan kokeillut kimppalukemista, se voisi olla kiinnostava kokemus. Aasia on erityisen kiehtova maanosa, siellä minäkin olen monesti kirjojen kautta seikkaillut. Talvella luin Qiu Xiaolongilta yhden dekkarin, se oli hyvä ja ihanan kiinalainen. Pitäisikin jatkaa tuon sarjan parissa - ja aloittaa se ihan alusta! Lukemani dekkari taisi olla sarjan viides osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairastelu taitaa olla toistaiseksi ohi, mikä helpotus!

   Minullekin tällainen kimppaluku oli tosiaan uusi kokemus, mutta tykkään kovasti. Aasia valikoitui meille aika luontevasti, kun maanosa molempia kiinnostaa.

   Hieman harmittaa, ettei noita Xiaolongin kirjoja saa täkäläisestä kirjastosta. Tai on siellä yksi osa keskeltä sarjaa saatavilla, mutta haluan lukea järjestyksessä. Täytyy siis varmaan hiljaksiin niitä ostella. Kun pidit lukemastasi osasta, niin kannattaa sinunkin varmaan ottaa sarja lukuun ihan alusta!

   Poista
 5. Pienimuotoinen lukupiirilukeminen on tosiaan innostavaa ja kivaa. Ei olekaan ollut pitkään aikaan tällaisia itsellä, pitääpä kysellä saisinko jonkun ystävän houkuteltua kimppalukemaan.

  Olen aika varma, että minulla on jokin Xiaolongin teos omassa hyllyssä odottelemassa, pitääpä tutkailla mikä se on (ja ehkä jopa lukea!). Kirjaston vaihtohyllystä olen sen käsittääkseni napannut, koska en muista ainakaan ostaneeni. Sinänsä on siis olleet hyviä nämä rajoitukset, sillä en ole saanut haalittua lisää kirjoja poistohyllystä (mutta en toisaalta ole päässyt myöskään viemään pois omiani).

  Kiitos myös sarjavinkistä! Emme ole vielä testanneet Amazon Primea, mutta muutamaa sarjaa olemme sieltä etukäteen kiinnostavaksi kartoittaneet. Laitanpa Themin korvan taakse.

  Toivottavasti olosi paranee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua hieman arvelutti tämä lukupiireily aluksi, mutta tällainen pienimuotoinen kimppaluku sopii minulle hyvin. Ja me pidämme viikottaiset sivumäärät maltillisina, niin ehtii siinä sivussa lukea muutakin. :D

   Hieman harmittaa, kun tätä Xiaolongia ei saa meidän kirjastosta. Mieluusti jatkaisin sarjan parissa. Ainakin tuossa ekassa osassa itse rikos (eli murha) ei ollut se keskeisin asia, vaan enempikin kulttuuri ja ilmapiiri kulttuurivallankumouksen jälkeen. Ja sehän sopi minulle.

   Olisipa täälläkin kirjastoissa poistohyllyt tai vaihtolaarit - olisi tosi käteviä sellaiset!

   Poista
 6. Kiinnostavan oloinen sarja! Täytyy laittaa nimi muistiin, sitten joskus kun tulee tilattua Amazon niin täytyypi katsoa.

  Minulla on vähän ikävä lukupiiriä. Kyllä se vaan on mukavaa päästä keskustelemaan livenä lukukokemuksesta! Vaan nyt kun lukuaikaa on vähän, minulla menisi varmaan kaikki aika lukupiirikirjaan ja sekään ei ole kivaa. Täytyy saada lukea myös itse valittuja kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lukupiiri on virtuaalinen, koska sijaitsemme eri maissa. Kavokkain olisi tietty kivempi, mutta toimii tämä näinkin. Jos ei ole paljon aikaa käytettävissä lukemiseen, niin sitten voi tietty lukupiireily tuottaa päänvaivaa. Me pidämme kimppalukukirjan viikottaiset sivumäärät maltillisina, niin ehdimme lukea muutakin siinä ohessa. Itse luen lähinnä vain iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

   Poista
 7. Minä peukutan kaikille lukupiireille! Itse kuulun kolmeen lukupiiriin: Kirsin Book Clubiin, Editan yrityslukupiiriin vetäjänä sekä bisneskirjoja lukevaan Bisneskirjapiiriin. Olen viime aikoina pohtinut paljon lukupiirejä, sillä olen juuri kirjoittamassa kirjaa nimeltään Lukupiiri - Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika.
  Aasialaiset kirjat kiinnostaisivat enemmänkin. Olen asunut siellä yli kymmenen vuotta, mutta olen lukenut verran japanilaisia kirjoja, yhden singaporelaisen ja muutamia kiinalaisia. Ai juu, myös pari korealaista. Tuon The White Tigerin olen lukenut useampi vuosi sitten ja pidin kyllä. Täytyy nyt ryhdistäytyä ja palata kirjallisesti Aasiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme lukupiiriä on jo aika monta. Itse en varmaan handlaisi niin montaa, yksi on sopiva kaltaiselleni etanalle :D Mielenkiintoinen kirjoitusprojekti sinulla! Lukupiireistä lukeminen kiinnostaa, joten mikäli mahdollista otan kirjasi lukuun kun se julkaistaan. <3

   Minun Aasia-kiinnostukseni juontaa juurensa niinkin kaukaa kuin omasta lapsuudestani eikä kiinnostus ole koskaan poistunut. Erityisesti Japani on ollut aina lähellä sydäntäni.

   The White Tiger oli kyllä häiritsevä mutta vaikuttava lukuelämys. Täytyykin tulla kurkkaamaan blogiisi löytyykö sinulta siitä kirjoitus!

   Poista
 8. Minäkin olen viime aikoina mietiskellyt lukupiirejä ja alkanut tuntea kaipuuta sellaiseen tai sen hetkiseen toimintaan. Kumpa aikaa olisi enemmän!
  Tuo Them vaikuttaa superkiinnostavalta. Täytyypä tutkailla, onko missään käyttämässäni sovelluksessa katsottavissa.
  Pikaista toipumista, toivottavasti voit jo paremmin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin etänä tällainen kimppaluku ei vie liikaa aikaa. Tietty jos on kovin kiireistä, niin silloin se vähäinenkin aika voi olla liikaa. Ja tietenkin itse lukeminen ottaa aikansa.

   Them taitaa näkyä vain Prime Videossa.

   Voin jo paremmin, kiitos <3

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.