torstai 26. joulukuuta 2019

Koosteita


Vuosi alkaa vedellä viimeisiään, joten nyt on hyvä hetki katsastaa, miten meni haasterintamalla. Ennen kuin edes katsastan voin todeta, että eipä kovin hyvin. Onneksi en jaksa stressaantua siitä.

Aloitetaan Helmet-lukuhaasteella, josta jää tänä vuonna peräti 12 kohtaa täyttämättä eli koko Helmet-haasteurani pohjat. En ole vielä kertaakaan saanut haastetta kokonaan täyteen (vaikka kirjoja olen kyllä vuosittain lukenut yli 50), mutta vuosi se on ensi vuosikin.

Aion nimittäin osallistua haasteeseen ensi vuonnakin, sillä vaikka en saisikaan luettua kaikkia kohtia, niin olen haasteen ansiosta kuitenkin lukenut muutamia kirjoja, joita tuskin olisin muuten lukenut. Se on minusta niin hieno asia, että pelkästään sen takia kannatti ja kannattaa osallistua.

Tästä pääset katsomaan Helmet-listani. Tummennetulla merkityistä kirjoista en ole blogannut. Lisäksi olen jo merkinnyt sinne Mariam Khanin editoiman esseekokoelman It’s Not About The Burqa, vaikka en ole sitä vielä kokonaan lukenut. Saan sen kuitenkin luettua tämän vuoden puolella, joten merkitsin sen sinne valmiiksi. Mahdollisesti bloggaan kirjasta myöhemmin (tai sitten en).


Muut haasteet

Perkeet meni penkin alle. Luin vain kaksi kirjaa, mutta molemmat olivat kyllä hyviä! Urheilijan (Zlatan Ibrahimović) elämäkerrankin hankin, mutta en ole sitä vielä lukenut. Kirja kyllä kiinnostaa, ei todellakaan jalkapallon takia vaan muista syistä.

Runo19-haaste meni myös täysin reisille. Oikein hävettää.

Kieli- ja elämäkertahaasteet käsittelen erillisissä postauksissa, koska niistä minulla on hieman enemmän asiaa. Elämäkertahaaste on sitä paitsi käynnissä vielä tammikuun ajan eli siihen ehtii (toivottavasti) lukea lisää jotain.

Luulenpa, että ensi vuonna haalin haasteita vähemmän, sillä runsas määrä häiritsee osallistumiskeskittymiskykyäni.


Vuoden kirjaostokset

Tänä vuonna pidin kirjaa ostamistani kirjoista. Tarkoitukseni oli raportoida ostokset kuukausittain blogiini, mutta muutama kuukausi taisi jäädä välistä. Merkitsin ostot kyllä sitä varten luomaani dokumenttiin eli tiedän toki itse, mitä on niin sanotusti tullut tehtyä.

Kirjoja olen tänä vuonna ostanut 54. Vielähän tässä tosin ehtii, hmm.

Ostamistani kirjoista olen lukenut 18, neljä jätin kesken (odottelemaan otollisempaa lukufiilistä) ja yksi on edelleen kesken.

Onko 54 paljon? En tiedä. Jos vertaa vuoteen 2015, jolloin viimeksi pidin kirjaostopäiväkirjaa, niin ei. 2015 nimittäin ostin 96 kirjaa. Siivosin jokin aika sitten hyllyjä ja pari kassillista kirjoja lähti (tai on lähtemässä, kunhan saan aikaiseksi ne viedä: odottelevat vielä portaikossa inspiraatiotani) kiertoon.

14 kommenttia:

 1. Joo, ei menny mullakaan ihan putkeen nää lukuhaasteet, ei ees se oma. :D Postauksia tulossa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joskus ei vaan suju :D Mutta onneksi nämä haasteet eivät ole niin vakavia eli maailma ei kaadu, jos menevätkin penkin alle!

   Poista
 2. Minulle tuo Helmet-lukema olisi ollut ihan hyvä. :) Nyt en ollut Helmetissä mukana, mutta Popsugariin sain 42/50 luettua. Yleensä minulla on Helmetin lukemat olleet vastaavaa tasoa, vähän yli tai alle 40. Kerran sain rutistettua koko listan täyteen, mutta se oli lähes traumaattinen kokemus josta oli lukemisen ilo kaukana, siis listan viimeisistä kirjoista. Nyt koetan osallistua hieman rennommin. :D Minustakin parasta näissä haasteissa on, että tulee luettua ainakin muutama kirja, joita ei kenties muutoin olisi lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, totta tuokin ettei minun Helmet-haastetulos välttämättä niin huono olekaan. Ehkä jotenkin automaagisesti ajattelen, että kaksitoista puuttuvaa on paljon, vaikka onhan tuossa silti paljon luettuja kirjoja. Minäkin olisin varmasti saanut rutistettua listan täyteen, mutta en halunnut mitään pakkopullakokemusta. Lukuilohan siinä menee!

   Poista
 3. Sain Helmet-haasteen täyteen, joku kohta on vähän kiikun kaakun tosin. Tuota elämäkerta-haastetta en ole huomannutkaan, jotain sopivaa on siihen tullut luettua. Tutkailen asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Helmet-haasteen täyttymisestä! Kannattaa tutustua tuohon Elämäkerta-haasteeseen, vielä on tammikuukin aikaa siihen lukea :)

   Poista
 4. Minulla haasteisiin osallistuminen ei ole oikein sujunut, joten nyt en ole edes yrittänyt. Kiinnostaviahan ne kyllä ovat. En tiedä miten järkyttäviä minun vuosittaiset kirjaostoslukuni olisivat, joten on ehkä parempi etten tiedäkään?! Toki useimmat kirjat ostan kirpputorilta, joten rahaa ei välttämättä mene paljon. Olisi kyllä ihanaa ostaa useammin uusiakin kirjoja, kunhan löytyisi joku sponsori tälle harrastukselle! 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin muutaman vuoden haastepaastoa, mutta tänä vuonna taas kokeilin miten sujuu. Haalin liikaa haasteita, jolloin käy just näin ettei oikein jaksa keskittyä kaikkiin. :D

   Minäkin ostan sekä uusia että käytettyjä kirjoja. Täällä uudetkin kirjat tosin ovat hinnaltaan ostajaystävällisiä eli tulee tehtyä heräteostoksia. Suomessa ei todellakaan tule, kun kirja maksaa about kolmekymppiä. Ostin hiljattain tietokirjan (Caroline Criado Perez: Invisible Women) kympillä, siis ihan uutena (kirjan saisi kirjastosta, mutta siihen on niin paljon jonoa että päätin ostaa omaksi). Oli tarjouksessa, eipä se olisi muutenkaan maksanut kuin £16.99. Täällä on aina kirjatarjouksia muutenkin eli täytyy ihan pidätellä, ettei ostele koko ajan. :D

   Poista
 5. Aloitin tammikuussa kirjahaasteen blogissani. Siinä luetaan oman kirjahyllyn kirjoja. Tervetuloa jatkohaasteeseen, sillä aion jatkaa myös omien kirjojen lukemista. Pääasiassa luen kirjaston kirjoja, mutta meille on kertynyt niin paljon lukemattomia kirjoja, että päätin ryhdistäytyä ja lukea niitäkin. Haasteen kera mukavampi juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus osallistunut tuollaiseen vastaavaan, taisi olla hyllynlämmittäjä nimeltään. Omasta hyllystä tulee kyllä luettua, joten välttelen nyt haasteita. :)

   Poista
 6. Kirjaisa vuosi! Minulla oli jotenkin tahmea lukuvuosi tämä 2019. Tai ehkä se vain tuntuu siltä, kun lähinnä tahmaisuus tuntuu bloggauksissa, joiden määrä romahti. Lukenut sentään olen edelleen, mutten läheskään sellaisia määriä kuin aiemmin. Helmet-haasteesta jää muutama kohta tyhjäksi, mutta siihen olen silti ihan tyytyväinen ja aion minäkin ensi vuonna osallistua jälleen. Minustakin on kivaa, että tulee luettua jotakin sellaista, jota ei muuten lukisi. Onnekasta uutta vuotta jo näin muutamaa päivää etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla luettujen määrä on vakiintunut johonkin seitsemänkympin tietämille. Tänä vuonna luku taitaa olla 75. Teen perinteisen “Lukuvuosikatsauksen” tammikuussa.

   Joskus on kausia, kun ei oikein bloggaaminen suju syystä tai toisesta: ei ole joko aikaa tai ei muuten vain jaksa. Onneksi blogi jaksaa odottaa! Jotkut kirjat myös ovat sellaisia, ettei kerta kaikkiaan saa niistä sanottua mitään.

   Poista
 7. Turha noita on häpeillä. Tärkeintä on lukeminen.

  Minä olen tänä vuonna oikein hurahtanut haasteisiin. Menestyksekkäät Kirjankansibingo, Dekkarihaaste ja Pohjoinen lukuhaaste on raportoitu. Helmet-raportti on tekeillä. Kaikkiin osallistuin ensimmäistä kertaa. Koko vuoden lukusaldoksi joko jää 135 tai tulee 136. Taitaa olla oma ennätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tärkeintä on tietty lukeminen. Tulin nyt siihen tulokseen, että pidän välivuoden haasteista (paitsi Helmet-haasteeseen osallistun ja tietty klassikkohaasteeseen).

   Komea lukumäärä sinulla luettuja! Minä luin 75 kirjaa, joista peräti 15 oli sarjakuvia. Luin viime vuonna selkeästi vähemmän kuin yleensä.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.