keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Liian lyhyeksi jää elämä


Alice Hoffman: Päivän korento

11-vuotias Amanda haaveilee olympiaurasta. Hän onkin taitava, ryhmänsä paras, voimistelija. Sairastuminen aidsiin romuttaa kuitenkin olympiahaaveet ja lopulta nakertaa hiljalleen hänen elämänsä.

Amandan sairaus ei ole vain perhettä koskettava asia, vaan se vaikuttaa lähes koko ympäristöön. Koulussa pohditaan voiko aids-potilas käydä koulua ja ennakkoluulot aidsin tarttumisesta jylläävät.

Kirja on pohjavireeltään aika surumielinen, mutta se sisältää paljon toiveikkuutta ja lämmintä huumoriakin. Siinä on sattuvasti kuvattu ihmissuhteiden kariutumista, mutta toisaalta myös sairauden synnyttämää yhdistymistä.

Sairaan Amandan lisäksi koskettaa erityisesti hänen 9-vuotiaan veljensä kokemukset. Sisaren sairaus vaikuttaa myös häneen, sillä epäluulojen takia häntäkin aletaan kartella.

Alice Hoffman on tarkkanäköinen kuvaaja, joka avaa henkilöhahmomensa ajatuksia riittävästi, muttei liikaa. Paljon jää myös lukijan päätettäväksi ja itsekseen pohdittavaksi. Pidin tästä kirjasta ja voin suositella tätä elämänmakuisen draaman ystäville.

Kannattaa muistaa, että kirja on julkaistu 1988, jolloin tietous aidsista oli aivan toista luokkaa kuin nykyään. Myös lääketeollisuus on kehittynyt hurjasti sen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. mitenkä Alice sai tuon aidsin?

    kesäterveisin!!!

    VastaaPoista
  2. Ei Alice, vaan Amanda, Hanne :) Tämä kirja on fiktiivinen, Amanda sai aidsin verensiirrosta.

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.