Hae tästä blogista

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Stieg Larssonin trilogia sarjakuvana

Stieg Larsson's The Girl with the Dragon Tattoo, graphic novel - Book 1
Denise Mina, Leonardo Manco, Andrea Mutti
Vertigo 2012
S. 146

Bongasin muutama päivä sitten kirjastossa Stieg Larssonin kirjan (kirjojen) pohjalta tehdyn sarjakuvan. Vai pitääkö näitä nyt kutsua graafisiksi novelleiksi? Kansi on vaikuttava ja taiten tehty.

Olen lukenut joskus aikoja sitten Stieg Larssonin Millennium-trilogian ja se oli ihan koukuttava. Ajattelin, ettei kertaus ole pahitteeksi ja kokeilen sitä sarjakuvanakin.

The Girl with the Dragon Tattoo, book 1, on melko uskollinen itse kirjalle. Luonnollisesti paljon yksityiskohtia puuttuu ja muutenkin on vedetty mutkia suoraksi. En osaa sanoa, kuinka paljon tästä voi saada irti, jos ei ole kirjaa lukenut.

Minulla lukemisen myötä muisti palautui pätkittäin ja täytti ns. sarjakuvan aukkoja. Luulen ja pahoin pelkään, että vain sarjakuvan lukemalla eivät henkilöiden ominaispiirteet ja luonteet pääse oikeuksiinsa. Sarjakuva saattaakin jäädä kirjaa lukemattomalle melko persoonattomaksi.

Itse aion kyllä ehdottomasti lukea/katsoa ne loput kaksi muutakin osaa. Sarjakuvasarja on julkaistu trilogiana (tosin kolmatta osaa ei käsittääkseni ole vielä tehty, ei ainakaan ole julkaistu) kuten alkuperäinen kirjasarjakin.

Tästä linkistä pääset lukemaan mietteeni ensimmäisestä kirjasta, joka siis suomeksi on käännetty Miehet, jotka vihaavat naisia.

Kirja on nopealukuinen, sillä tekstiä on aika vähän.

Pari sanaa kuvituksesta

Pidin kirjan kuvituksesta. Henkilöt ovat selkeästi eri näköisiä eli ei ollut pelkoa, että ne sekoittuvat keskenään (Jane Eyressä sekoittumisvaara oli ilmeinen). Lisbeth Salanderin kohdalla lienee käynyt kömmähdys, sillä häneltä puuttuu ajoittain lävistyksiä - joko kaikki tai vain osa. Yleisimmin hukassa ovat kulmalävistykset, samoin huulen rengas. Lisbeth on kuitenkin selkeästi tunnistettavissa eli sinänsä rojujen puuttuminen naamasta ei tuottanut ongelmaa. Kunhan pisti silmääni.




"Sarjakuvaboomista"

Kirjojen pohjalta on jo pitkään tehty elokuvia. Varsin usein törmääkin elokuvaan, joka on nimenomaan kirjan pohjalta tehty. Nyttemmin olen ollut havaitsevinani, että kirjojen pohjalta aletaan yhä enemmän tehtailla myös sarjakuvia.

Olen bongannut kirjastosta mm. Agatha Christien kirjojen pohjalta tehtyihin sarjakuviin, Bronten Jane Eyrestä on niinikään tehty sarjakuva. Minulla oli se (Jane Eyre sarjakuvana) lainassakin jokunen aika sitten, mutta jätin lukemisen kesken. Tulin siihen tulokseen, että luen sen mieluummin ainakin ensin kirjana.

Myös monista muista klassikoista on tehty sarjakuvaversiot. En tiedä kuinka kauan ovat olleet olemassa, koska olen törmännyt niihin vasta kirjaston "Graphic novels" -hyllyä tutkiessani. En ole kovin perillä sarjakuvamaailmasta, koska en niitä paljon lue. Olen kuitenkin hiljalleen alkanut ujuttaa lonkeroitani sillekin suunnalle.

Neil Gaimanin kirjasta Neverwhere (suom. Neverwhere - maanalainen Lontoo) on tehty sarjakuva. Se olisi viime käynnillä ollut kirjastossakin saatavilla, mutten lainannut sitä. Ehkä kuitenkin lainaan sen joku toinen kerta.

Gaimanin kohdalla sarjakuvat lienevät luonnollinen jatkumo, koska hänhän tehtailee niitä muutenkin. Olen yrittänyt lukea Gaimanin Sandmania, mutta se on joka kerta jäänyt minulta kesken. Aion jatkaa yrittämistä. Ehkä joskus saan luettua kokonaan.

Millainen suhde sinulla on sarjakuviin? Kiinnostavtko sinua kirjojen pohjalta tehdyt sarjakuvat?

14 kommenttia:

  1. En ole varmaan tuollaisia kirjojen pohjalta tehtyjä sarjiksia muistaakseni koskaan lukenut, mutta tämä Larsson kiinnostaisi kyllä kovasti! Olen nyt muutenkin hiukan sarjiskoukussa, mutta eniten siksi, että en todellakaan koukuttunut itse kirjoihin, mutta leffasta kyllä tykkäsin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut minäkään muistaakseni aiemmin kirjojen pohjalta tehtyjä sarjiksia eli ihan uusi "aluevaltaus" on kyseessä. Larssonin kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat olen kyllä nähnyt ja tykkäsin. Tai siis koko trilogiaa ei vissiin ole vielä edes kuvattu (?), mutta siis ne jotka on, olen nähnyt. Tarttis vissiin alkaa pitää kirjaa näistä elokuvista :D

      Olihan tämä sarjis ihan kiva, mutta juu... Jos on kirjat lukenut, niin kuten Norkku tuossa alla sanoo, niin mitään uutta tämä ei kyllä tarjonnut. Toisaalta minua se ei häirinnyt, koska kirja oli kuitenkin noin muuten ihan viihdyttävä kertaus.

      Poista
  2. Minä luin tämän joskus mutten blogannut kun jotenkin hämmennyin. Sarjis oli ihan hyvä sarjiksena mutta ei antanut mitään lisää Larsson-lukukokemukseeni vaikka olinkin vähän elätellyt siitä toivoa. Mutta miten antaa lisää tietoa jos halutaan olla uskollisia kirjalle? Luulen että kirjoista tehdyt sarjakuvat eivät ehkä ole ihan mun juttuni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harmi, ettet ole blogannut. Minähän vasta opin, että tästä on edes olemassa sarjakuva ja sekin piti ihan itse keksiä kirjastossa. ;)

      Tämä sarjis ei tosiaan mitään uutta tarjoile muuta kuin "formaatin". Minusta oli ihan jännä lukea tämä sarjiksena ja aion lukea muutkin osat (kakkosen lainasin tänään kirjastosta, jee). Ei haittaa, vaikkei mitään uutta olekaan tarjolla. Kirjojen lukemista on ainakin minulla jo sen verran aikaa, että ihan hyvä ns. kerrata.

      Tykkään myös kovasti katsella kuvia ihan vain kuvien katselemisen ilosta. Tosin kuvien pitää olla "hyviä" (eli tyylin miellyttää juuri minun silmääni) tai muuten en jaksa sellaisia sarjakuvia katsoa saati lukea.

      Poista
  3. Kylläpä on modernia teknologiaa. Kirja muistaakseni sijoittuu 2000-luvun alkuun. Muistan kun luin ja yritin kuvitella kaikki laitteen ajanmukaisiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, jota en muuten itse edes tajunnut ajatella! Mutta itsehän elelen osittain melko "takapajuisesti" tekniikkani kanssa. Puhelimeni on esim. mallia jokun Nokian vanha simpukka ja sekin on suurimman osan ajasta kiinni (meillä on lankapuhelin kotona, kelaa miten modernia haha - siis miehellä on toki kunnon pelit ja vehkeet tältä vuosisadalta, mutta minä en itselleni halua!).

      Poista
  4. UUuuaaaiiii tahdon tahdon lukea nämä! Piirtojälki miellyttää kovasti silmääni. Minulla on vielä trilogian viimeinen osa lukematta, kaksi ensimmäistä olivat hyvin koukuttavia. Pidän paljon sarjakuvista ja niitä tulee luettua ihan liian vähän. Millenium-trilogia on juuri sellainen, että kääntyy varmasti mainiosti sarjakuvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjana tämä trilogia oli tosiaan hyvin koukuttava. Sarjakuvana ei, ei siis ainakaan jos on kirjat lukenut. Ihan hyvää kertausta kuitenkin. :)

      Minulla on myös omituinen suhde sarjakuviin: pidän, mutta silti tulee harvemmin niitä luettua.

      Poista
  5. Sarjakuvat kiinnostavat kyllä. En tosin jaksa lukea niitä, mutta nautin visuaalisesta kerronnasta. Höh, minua kyllä ärsyttäisi suunnattomasti, jos lävistyksiä olisi miten sattuu eri kuvissa.

    Parhaimmat sarjakuvat taitavat kyllä olla alkuperäisiä, sarjakuviksi alunperin tehty. Niissä on mietitty tarinan kulku kuvien avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sarjakuvia voi vain katsella, jos ei jaksa lueksia. Ja sitten on niitä sarjiksia, joissa ei edes pahemmin tekstiä ole. Ei tosin nyt tulee yhtään sellaista "kokopitkää" tekstitöntä sarjista mieleeni :D

      Ja muuten, luulenpa että kallistun olemaan samaa mieltä siitä, että alun perin sarjakuvaksi tehty on useimmiten paras. Minulle tästä Larssonin kirjan pohjalta tehdystä sarjiksesta tuli vähän sellainen tunne, että on vedetty koko kirja läpi pikakelauksella ja ehkä jopa oletettu, että lukija tietää enemmän kuin tietää.

      Poista
  6. Aika mielenkiintoista että tästä on tehty sarjakuvakin. Ilmeisen monipuolinen trilogia siis, itse en ole lukenut, vaikka ensimmäinen osa sohvallani jo lepäileekin odottamassa lukuvuoroaan. Nyt tosin sen edessä on pari muuta kirjaa, mutta ilman muuta tuon pian luen. Pakko, kiinnostaa niin paljon!

    Sarjakuvatkin kiinnostavat. Kyllä. Vaikka niitä valitettavan vähän luenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostaa kovasti, mitä mieltä olet sitten Larssonista. Jään kuulolle. Minulla kyseisen trilogian lukemisesta on jo sen verran aikaa, että pienemmät yksityiskohdat ovat kadonneet päästäni.

      Minä olen nyt hiljaksiin innostunut uudelleen sarjiksista tämän Millennium-trilogian myötä ja varmaan tulee jatkossa luettua niitä vähän enemmänkin.

      Poista
  7. Jännää että tuota saa sarjakuvanakin.Olen nähnyt leffat ja niiden jälkeen oli tarkoitus lukea kirjatkin ,mutta se on jäänyt....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ruotsalaiset versiot olivat kyllä laadukkaita, tykkäsin. Katsoin myös jonkun enkkuversion ja se oli aika uskollinen ruotsiversiolle. Mutta siinä oli Daniel craig <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.