perjantai 17. toukokuuta 2013

Jumalalla on asiaa

Hanna Hauru: Paperinarujumala
Like 2013
S. 96

Sain tämän kirjan Paulalta (Luen ja kirjoitan), kiitän kovasti!

Hanna Hauru on minulle ennestään tuttu kirjojensa Tyhjien sielujen saari ja Eivätkä he koskaan hymyilleet tiimoilta.

Ihastuin Tyhjien sielujen saareen jopa siinä määrin, että roudasin sen mukanani tänne muuttaessamme pois Suomesta. Voisinkin lukaista sen uudelleen ja katsoa, mitä siitä tulee mieleen nyt.

Mutta palataan takaisin Paperinarujumalaan. En ihan tajunnut kirjan nimeä, sillä en ymmärrä miten puhelimen johto voi olla paperinarua. Tai sitten ymmärsin jotain väärin, mikä on todennäköisin vaihtoehto.

Laina työskentelee puhtaaksikirjoittajana ja hänen arkensa on melko vakaa ja ennalta-arvattava. Kunnes eräänä päivänä hän saa puhelun Jumalalta. Kaikki on muuttuva, sillä Jumalalla on missio Lainalle.

Onneksi on Liana, joka ryhtyy Lainan tueksi keräämään jäseniä herätysliikkeeseen ja muutenkin levittämään sanaa. Tai no, onneksi ja onneksi. Se jäänee nähtäväksi, mikä on onneksi, mikä ei.

"Paperinarujumala perustuu löyhästi heinolalaiseen herätysliikkeeseen, joka toimi Oulussa 60-luvulla ja herätti valtakunnallista huomiota."

Joutunee hieman googlettelemaan, sillä löyhäkin kytkös kiinnostaa. Olin aluksi epäileväisellä kannalla kirjan suhteen, sillä vahvasti uskonnolliset kirjat ovat minulle turn off. Tässä sellainen ei kuitenkaan häirinnyt, sillä Hauru ei ryhdy saarnaamaan kenenkään suulla.

Haurun kieli on kaunista, ajoittain runollista. Minuun tällainen tyyli kolahtaa, se hivelee esteettisyyden kaipuutani. Kaikkea ei kerrota suoraan, mutta vihjeitä on sen verran, että lukija voi ymmärtää.

Hauru totisesti osaa ladata täyden kertomuksen näin lyhyeen kirjaan. Saman hän teki Tyhjien sielujen saaressa, joka sai janoamaan lisää. Paperinarujumalaakin olisin voinut lukea enemmän, vaikka se toimii hyvin näin lyhyenäkin.

"Lämpötila on plussan puolella, mutta meitä palelee, koska suuret räntäräiskäleet ovat kastelleet päällystakkimme."

~~~

Paperinarujumalan ovat lukeneet ainakin Paula, Hanna ja Katja.

15 kommenttia:

 1. Tykkään kovasti noista Haurun kirjojen nimistä :-) Mielenkiintoisen kuuloisia muutenkin, on siis otettava jossakin vaiheessa luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nämä ovat erilaisia, myös nimiltään. Haurulla on mielenkiintoinen tyyli, josta pidän. Tuota Eivätkä he koskaan hymyilleet en tosin koskaan lukenut loppuun asti, koska hermostuin kun en tajunnut sitä :D Harmi, etten tainnut ottaa kirjaa mukaan tänne: olisi kiva kokeilla, mitä saisin irti siitä nyt.

   Muuten, jos haluat tämän kirjan, niin pistän mielelläni sen kiertoon! Laittele mailia, niin sovitaan likaiset yksityiskohdat ;)

   Poista
 2. Minäkin luin tämän ja ihastuin samoin kirjan kieleen. Minua aihepiirikin kiinnosti, mutta petyin siihen, että romaanin (!!) lukeminen otti vain vartin.

  Hieno kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jotenkin onnistunut missaamaan sinun kirjoituksesi Paperinarujumalasta. Hyvä, että vinkkasit - kävin sen lukemassa ja siinähän selvisi hieman tuota taustaakin. Hyvä arvio, lisäsin sen tuohon jonon jatkoksi. :)

   Minäkin olisin voinut lukea enemmän. Nyt oikein pitkitin tätä kirjaa lukemalla osan lauseista useamman kerran. Vähän sama juttu kävi Tyhjien sielujen saaren kanssa, vaikka siitä pidin vielä enemmän kuin tästä.

   Poista
 3. Nimi tosiaankin aika erikoinen tuossa kirjassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On erikoinen ja toisaalta siksi jää mieleen. :)

   Poista
 4. Mahtava tuo loppusitaatti. Ai tämä on noin lyhyt kirja! Täytyypä katsoa, joskos kirjastossa tulisi vastaan tai sitten mainitsemasi Tyhjien sielujen saari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauru muodostaa kauniita ja ilmeikkäitä sanoja. Niitä luki ilokseen. Luulen, että tykkäisit tästä - sellainen kutina minulla on ;))

   Poista
 5. Ehdin muutama kuukausi sitten ennen sinua ilmoittaa olevani kiinnostunut Linnunpainosta, kun Pihi nainen tarjoutui sen eteenpäin lähettämään. Nyt aloin sitä lukea ja ajattelin kysyä, oletko vielä kiinnostunut. Jos olet, voin lähettää kirjan sinulle sitten, kun saan sen luettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiinnostaa edelleen kovasti ja mieluusti otan kirjan vastaan, jos sen raaskit kieroon pistää! <3

   Laittelen sinulle tänään mailia, kunhan tästä heräilen kunnolla. Aamukahvia vielä vetelen. :)

   Poista
  2. Hyvä kirja on, mutta maltan silti luopua. :) Yleensä olen huono laittamaan kiertoon kirjoja, mutta tämän otin vastaan sillä ajatuksella, että laitan eteenpäin sitten, kun olen saanut luettua. Luopuminen ei ole niin tuskaista, kun siihen on hyvin varautunut. Varsinkin kun muistin, että sinäkin olisit kirjan halunnut ja Lontoosta ei taida kovin helppo (kenties täysin mahdoton?) saada suomenkielisiä kirjoja, joten uskon, että kirja saa hyvän kodin tai väliaikaisen majan. Voit joko pitää kirjan tai laittaa kiertoon, miten haluat. Ilmeisesti olet jo neljäs kirjan haltija, joten kirja on jo jonkin verran ehtinyt kiertää. :)

   Poista
  3. Tosi hienoa! Tänne tosiaan ei ole ihan helppo saada suomalaista kirjallisuutta, koska monet kirjaputiikit eivät tänne edes toimita. "Suomikaupan" kautta tilaaminen ei kiinnosta, koska se on hinnoitellut itsensä ulos markkinoilta (ja siihen päälle vielä postikulut, niin juu ei kiitos).

   Eli olen todella iloinen, että pistät kirjan kiertoon. Lupaan tehdä saman eli ehkäpä tästä tulee kiertokirja ;) Kävin lukemassa blogistasi mietteesi tästä kirjasta ja palaan asiaan huomenna, kun olen levännyt. Tähän aikaan illasta ei enää aivot toimi.

   Hyvää yötä :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.