sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ihmissuhdekiemuroita Dublinissa - ja vähän muuallakin
Maeve Binchy: Talo Dublinissa
"Tara Road"


Nappasin mm. tämän kirjan mukaani muuttaessamme tänne puolisentoista vuotta sitten.

Oli kiire ja kriteerini oli silloin, että kirja on paksu ja painaa mahdollisimman vähän. Eli luonnollisesti otin pokkareita.

Loput kirjani (noin 12 isoa laatikkoa) ovat edelleen Suomessa maksullisessa varastointipalvelussa. Elättelen toivoa, että saan ne joskus muutettua sinne, minne nyt ikinä päädymmekin täältä.

Mutta kirjaan.

Kirjan keskiössä on Ria ja hänen elämänsä Dublinissa. Ria tapaa tulevan miehensä (Danny) jo parikymppisenä.

Lahjakkaan ja määrätietoisen Dannyn ansioista he saavat haltuunsa maineikkaalla Tara Roadilla sijaitsevan upean talon, jonne he muuttavat yhdessä, kunnostavat talon ja perustavat perheen.

Ulospäin kaikki näyttää kiiltokuvalta ja siinä luulossa Riakin elää. Danny ei kuitenkaan ole maailman uskollisin mies ja niin käy kuin usein väistämättä käy.

Sattuma puuttuu peliin amerikkalaisen Marilyn Vinen muodossa. Marilyn tietää dannyn vuosien takaa ja soittaa aikoakseen puhua hänen kanssaan. Hän kuitenkin päätyykin juttusille Rian kanssa.

Marilynin ehdotus vaihtaa taloja kesän ajaksi saa Rian innostumaan: hän kaipaa kiihkeästi pakoa sekavasta tilanteesta. Myös Marilynilla on omat syynsä haluta irtiottoa.

Kirjan kirjoitustyyli on mielestäni aika naiivistinen ja töksähtelevä. Nyt täytyy tietenkin muistaa, että luin kirjan Suomeksi, joten en osaa sanoa, millainen tyyli olisi alkuperäiskielellä kirjoitettuna.

Mitään kielellistä ilotulitusta on siis turha odottaa, vaan luvassa on selkeitä lyhyitä lauseita ja yksinkertaisia dialogeja. Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia.

Valitsin kirjan sen pituuden perusteella: halusin lukea pitkän ja selkeän kirjan, johon olisi helppo päästä sisään. Siihen Talo Dublinissa olikin oiva valinta. Kirja tempaisi alusta asti mukaansa: reilut 600 sivua siis luvassa ihmissuhdesolmuja ja muuta ”hömppää”.

Ja arvaapas mitä – tykkäsin kuitenkin.

***

Ps. Alan jatkossa kuvata itse kirjat tähän blogiin alkaen tästä postauksesta. Aiemmin olen etsinyt kuvat netistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.