Abir Mukherjee: Smoke and Ashes
Vintage 2018
s. 330
Smoke and Ashes on kolmas kirja Sam Wyndham -sarjassa. Kirjat kannattaa lukea järjestyksessä, koska keskeisten henkilöiden elämä ja suhteet kehittyvät eli jatkumoa on. Kukin kirja on toki myös kokonaisuus sellaisenaan, mutta mielestäni enemmän saa irti, jos lukee kirjat järjestyksessä.
Tapahtumapaikkana on edelleen Kalkutta, Intia. Eletään vuotta 1921. Kalkutan (britti)poliisissa työskentelevä Kapteeni Sam Wyndham kärvistelee pahenevan opium-riippuvuutensa kanssa.
Eräänä yönä opiumluolaan, jossa Sam sattumoisin toteuttaa riippuvuuttaan, tehdään ratsia. Samin onnistuu paeta paikalta, mutta siinä sivussa hän törmää ruumiiseen.
Tilanne on hankala, koska Sam ei mitenkään voi riippuvuutensa paljastumisen pelossa kertoa näkemästään. Sam ei myöskään saa tuota brutaalia näkyä pois mielestään, joten hän yrittää vaivihkaa tutkailla, mistä voi olla kyse.
Sitten löytyy toinen ruumis, joka on silvottu samalla tavalla kuin Samin aiemmin löytämä. On vaikea uskoa, että kyseessä olisi erilliset tapaukset. Mutta mikä on yhdistävä tekijä. Sitä Sam ja apulaisensa Surrender-not yrittävät selvittää.
Smoke and Ashes alkaa vauhdikkaasti, mutta sitten meno rauhoittuu. Pieniä tiedonmurusia ropisee kuitenkin sopivalla tahdilla, niin mielenkiinto pysyy yllä.
Minua kiinnostaa tosin varsinaisen juonen lisäksi näissä Mukherjeen kirjoissa erityisesti miljöö ja aika. Kirjailija tuo hyvin esille niitä jännitteitä, joita esiintyy kun mielivaltaisesti valloitetaan maankolkkia ja alistetaan paikalliset oman hallinnon alle. Kapinoilta ei voi välttyä.
“The sense of absurdity hit me: these men, born into bondage, seemed to bear no personal ill will towards me, a representative of the authority that made them second-class citizens in their own land.”
Mielenkiintoisen vastakkainasettelun tuo myös se, että Sam Wyndham on britti (tunkeutuja) kun taas Surrender-not paikallinen. Samin ja Surrender-notin suhde on erikoinen ja miesten sanailua on hauska seurata.
Brutaalisuusmittari: 2/3. Kirjassa esiintyvät murhat ova brutaaleja, mutta niiden tekoa ei kuvailla yksityiskohtaisesti. Muutama väkivaltainen kohtaus löytyy. Itse en kokenut kirjaa erityisen raakana, koska juuri mitään väkivaltaisuuksia ei jäädä kuvailemaan tai niissä märehtimään.
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 4. Kirjassa valvotaan yöllä.
Pari sanaa kirjailijasta: Abir Mukherjeen vanhemmat ovat Intiasta, mutta muuttivat Lontooseen, jossa Mukherjee syntyi. Hyvin pian perhe muutti Skotlantiin. Mukherjeen kirjoja ei ole suomennettu ainakaan toistaiseksi.
Sam Wyndham -sarjan kirjat:
1. A Rising Man
2. A Necessary Evil
3. Smoke and Ashes
4. Death in the East
5. The Shadows of Men
*
Vinguin tammikuun alussa, että kirjastosta on lämmitys mennyt rikki ja se on siksi auki poikkeusajoin. Nyt on tapahtunut asiassa muutos - nimittäin huonompaan suuntaan. Kirjasto meni kokonaan kiinni: ilmeisesti siellä on jotain muutakin vikaa kuin lämmitys, ehkä koko rakennus aikoo romahtaa tmv. Se on nyt viikon ollut kiinni ja on vielä ainakin toisen. Sikäli harmillista, kun olisi siellä varauksia odottelemassa noutoa.
Kirjat voi yrittää noutaa menemällä koputtelemaan tiettyinä kellonaikoina kirjaston ovelle. Siellä ehkä on joku paikalla. Voi tätä maalaismenoa ja ekan maailman ongelmia. Onneksi on kotihyllyssä lukemattomia kirjoja!
Oi kauheaa, ajatus lukemisen loppumisesta on maailmanloppuun verrattava tilanne. Onneksi on nuo lukemattomat hyllyt.
VastaaPoistaKirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja minuakin kiehtoisi ehkä eniten tuo miljöö ja aikakausi. Pitääpä katsoa, mistä mahdollisesti saisi käsiinsä sarjan ensimmäisen osan. (Tosin saatan ihan ensimmäiseksi kurkata ekirjatarjonnan, sillä veikkaan Suomessa saatavuuden olevan hivenen rajallista)
No kieltämättä niin on! Onneksi on tosiaan kotona puskurivarasto, jos sattuu maailmanloppu eli kirjaston sulkeutuminen kohdalle. :D Kävin maanantaina kirjaston oven takana kolkuttelemassa ja sain kuin sainkin varaamani kirjat! En ollut kovin luottavainen sen suhteen, mutta nyt kävi hyvin.
PoistaOlen kyllä tykännyt kovasti tästä Wyndham-sarjasta, joka paranee edetessään. Ja tosiaan rikosjuoni on melkeinpä sivuseikka pelkästään miljöön ja henkilöiden ollessa jo niin kiinnostavia.
Haa, kyllä suomalainen kirjastolaitos on mahtava! Pistin tuon ekan osan varaukseen :-)
PoistaTuntuu kiinnostavalta sarjalta. Intia ja tuo aikakausi herättivät kiinnostukseni. Mieleen tulee Vaseem Khanin Kuolema koittaa keskiyöllä, joka sekin sijoittuu Intiaan, tosin myöhäisempään ajanjaksoon.
VastaaPoistaVaseem Khan on tuttu nimi ja suosittu Briteissä, mutta en ole häneltä mitään toistaiseksi lukenut. Se niin sanottu Malabar House sarja sijoittuu 50-luvulle. Itse välttelen nyt uusien sarjojen aloittamista, kun tulee ahdistus kun on niitä muutenkin niin paljon kesken :D
PoistaKysyin heti tyttäreltäni, tunteeko hän tämän sarjan, koska hän katsoo paljon intialaisia elokuvia ja on toki lukenut myös intialaisia kirjoja. Kirre ei tuntenut. Minusta kiinnostavimmat dekkarit tapahtuvat muissa kulttuuriympyröissä, sillä raakuudet eivät kiinnosta, mutta kulttuuri kylläkin.
VastaaPoistaP.S. Jos sinuakin kiinnostaa intialaiset leffat, kurkkaa tyttären blogi: https://thelittlecorner.home.blog/author/kirreranin/page/2/
Ehkä ei tuntenut, koska Abir Mukherjee on skotti, vaikka hänen vanhempansa Intiasta ovatkin kotoisin. Mukherjee ei ole koskaan asunut Intiassa, mutta luonnollisesti häntä kiinnostaa oma taustansa. Itse tykkään lukea ja luenkin aika paljon eri kulttuureihin sijoittuvia kirjoja.
PoistaKiitos vinkistä, mutta nn katso "perinteisiä" telkkarikanavia ollenkaan enkä elokuvia suunnilleen ikinä eikä minulla ole Intiaan erityistä kiinnostusta.
Varmasti kiinnostavaa luettavaa jo ihan miljöön puolesta nämä! Dekkarit voisivat muutenkin piristää taas pitkästä aikaa. Lähetin muuten sinulle meiliä. On sattunut yhtä ja toista tässä. Minna L.
VastaaPoistaTämä on kyllä kiintoisa sarja ja mukavan erilainen just aikansa ja sijoittumisensa takia.
PoistaSain ja luin mailisi, kiitos ja ihana kuulla sinusta pitkästä aikaa! Vastailen kun saan aikaiseksi. <3