Hae tästä blogista

torstai 19. elokuuta 2021

Lukukuulumiset ja minimiete kirjasta

Terveiset Suomesta. Blogihiljaisuus johtuu siitä, että elän poikkeustilassa. Normitilaan eli kotiin palaan noin kuukauden kuluttua.


Lisäksi käytössäni oleva kannettava on hädin tuskin elossa: se on muun muassa hyvin valikoiva sen suhteen, mitä kuvia se haluaa ladata ja mitä sivuja näyttää. Annan sen anteeksi, koska kannettava on ikivanha ja ilmeisesti leviämässä lopullisesti. Minun hermoriekaleeni ei vain kestä näin hidasta ja oikuttelevaa vehjetta, joten päivitän blogia harvemmin.

Enpä tosin ole paljon ehtinyt lukeakaan. Vietin pari viikkoa Helsingissä ja meno oli melko hektistä. Nyt olen siirtynyt maaseudun rauhaan ja on aikaa lukea.

Sainkin vihdoin luettua loppuun jo viikkotolkulla kesken olleen Abir Mukherjeen historiallisen dekkarin A Rising Man. Kuvaa ei ole, koska kone ei halua ladata sitä.

A Rising Manin tapahtumat sijoittuvat Intiaan, Kalkuttaan. Eletään vuotta 1919 eli aikaa, jolloin Britannia hallitsi (tekisi mieli kirjoittaa perseili) Intiassa. Kapteeni Samuel Wyndham on vastikään saapunut Kalkuttaan täyttämään tärkeän position (brittien) poliisivoimissa.

Wyndham on murtunut mies, mutta ei ehdi kauan surra ja olla jouten, sillä tapahtuu brutaali murha. Ihmisiä toki kuolee kaiken aikaa, mutta murhattu on valkoinen britti eli tietenkin järkyttävä potenssiin sata. Toisin kuin jonkun natiivin kuolema, joita ei aina edes jakseta tutkia.

A Rising Manissa murha onkin mielestäni vain eräs aspekti: itse rankkaisin kirjan suurimmaksi ansioksi sen kulttuurisen ja historiallisen kuvauksen, jännitteet eri "ihmisryhmien" välillä jne. Kirjan tyyli on melko kepeä ja ajoittain humoristinen, mutta silti tarvittavan vakava.

Suosittelenkin kirjaa kaikille historiasta, imperialismista ja kulttuureista kiinnostuneille.

A Rising Man on ensimmäinen osa imperialismin aikaan sijoittuvaa Intia-sarjaa.

Kaikki sarjan osat (lähinnä itselle muistiin, koska aion ehdottomasti jatkaa sarjan parissa):

1. A Rising Man
2. A Necessary Evil
3. Smoke and Ashes
4. Death in the East
5. The Shadows of Men

Kirjoja ei ole ainakaan toistaiseksi suomennettu. Harmi.

*

Parhaillaan luen Mercedes Bentson eli Linda-maria Roineen muistelmateosta Ei koira muttei mieskään.

8 kommenttia:

 1. Kiinnostava aihe tuossa A Rising Man:issa. Kiva kuulla, että olet päässyt maaseudulle rauhoittumaan ja nauttimaan lukemisesta. Nyt on ollut ihanasti lukemiseen kannustavia säitäkin, nimittäin noita sateita! Hmm... no, ehkä olisit toivonut poutaisempaa reissusäätä... Itse olen vihdoin toipunut luku- ja blogiväsymyksestä (ihme kyllä, oli se niin paha väsymys!) ja jatkan taas molempia innolla ja nautiskellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kirjakin oli kiinnostava eli mieluusti jatkan sarjan parissa.

   Aika sateista on nyt tosiaan ollut, mikä sikäli harmittaa kun tykkäisin käydä lenkeillä. Kaatosateessa ei oikein viitsi :D Mutta niillä keleillä mennään, mitä on. Onneksi on kirjat! <3

   Mahtava kuulla, että olet päässyt luku- ja blogiväsymyksestä! Aikansa kun ottaa etäisyyttä, niin kiinnostaa taas kummasti <3

   Poista
 2. Enpä ole lukenut. Intia sinänsä kiinnostaa ja brittien toiminta siellä.

  Olen lukenut Ei koira muttei mieskään omaelämäkertateoksen. Kiinnostuneena odotan, mitä sinulla on kirjasta sanottavaa. Raaka nuoruuskuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio kirja tuo A Rising Man. En jaksa "perinteisiä" dekkareita oikein lukea, vaan haluan niihin jonkun erilaisen kulttuurisen tai ajallisen aspektin. Tässä oli molemmat. :(

   Olen suorastaan ahminut tuota Bentson kirjaa, luin sen eilen melkein kokonaan. Tänään sitten loput!

   Poista
 3. Toivottavasti maaseudun rauha ei ole liiaksi vedellä kyllästetty. Vaikka mikäs sen parempi lukukeli kuin taukoamaton sade!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taukoamaton sade tosiaan kannustaa kömpimään sohvannurkkaan lukemaan. Tosin jos en pääse lenkille, niin alkaa pää hajoilla. Eli olisi kiva, jos aina ei sataisi. :D Tänään ei ehkä ole niin sateista, toivon!

   Poista
 4. Kiva kuulla lukukuulumisiasi! Esittelemäsi kirjailija on minulle ihan uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)) Mainio kirja tuo A Rising Man, josta olisi kiva joskus nähdä suomennoskin. En kuitenkaan pidättele henkeä sellaista odotellessa :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.