Hae tästä blogista

perjantai 27. joulukuuta 2024

Terveyden edistämistä ja lupaus tulevalle vuodelle

Dr Michael Mosley on (oli, hän menehtyi kesäkuussa) televisiotoimittaja ja tuottaja. Hän työskenteli muun muassa BBC:lle. Mosley opiskeli lääketiedettä ja valmistui lääkäriksi, mutta lääkärinä hän ei koskaan työskennellyt.

Minulle Mosley tuli taannoin tutuksi Just One Thing -podcastista, jota olen kuunnellut lenkeillä. Podcastin innoittamana lainasin Mosleyn samanimisen kirjan, joka on toisinto podcasteista. Eli samat asiat kirjallisessa muodossa. Ei ehkä järkeä lukea, jos on podcastinsa kuunnellut.

Luin silti, mutta en kronologisesti vaan nappasin ensin rusinat (eli kiinnostavimmat aiheet) pullasta ja sitten kertasin loput. Kirjan ideana on esitellä ja tieteellisesti perustella tapoja, jotka ovat hyväksi terveydelle ja joiden toteuttaminen ei vie liikaa aikaa: ovat siis helppo ottaa tavaksi, jos kiinnostaa.

Osa ei minua kiinnostanut. Esimerkiksi kylmä suihku pesuhetken päätteeksi. Ymmärrän sen mahdolliset hyödyt, mutta aseella pitäisi uhata, että sellaiseen toimeen suostuisin. Olen joskus nuorempana yrittänyt päättää suihkuhetkeni valuttamalla vikat sekunnit päälleni jääkylmää vettä, mutta oli liian tuskallista eikä ole kiinnostusta siedättää itseä, vaikka siihen varmaan jotenkin joskus tottuisi. Mutta juu ei kiitos.

Sen sijaan kuuma kylpy voisi kiinnostella, mutta ei ole enää ammetta. Tosin aiemmin on kyllä ollut yli kymmenen vuotta, mutta eipä niitä kuumia kylpyjä tullut silti otettua (voin laskea yhden käden sormin ne kerrat). Ensinnäkin, karseaa vedenhaaskausta ja toisekseen sieltä ammeesta pitää joskus nousta poiskin ja sen jälkeen loppupäivä meneekin kehon rasvaamiseen. Toisaalta saunon kyllä paljon aina Suomessa käydessäni.

Sitten on juttuja, joita jo teen. Esimerkiksi punnerrukset ja kyykyt kuuluvat päivään jokaiseen, ne kuuluvat aamuun ja iltaan (no, ei aina iltaan). Niitä Mosley suosittelee otsikolla "Intelligent Excersises" ja olikin kiinnostava tietää, miksi ne ovat suositeltavia: siis ihan muunkin kuin lihaskunnon kannalta.

Alla oleva kuva on otsikon "Eccentric Excersises" alla ja siinä vertaillaan muun muassa portaissa laskeutumisen ja nousemisen eroja. Laskeutuminen vuorilla (rinnasta sen nyt portaisiin, koska on sielläkin toisinaan portaita) ei ole niin raskasta kuin nouseminen, mutta alastulo vaatii huomattavasti enemmän tasapainoa. Nousu ei niinkään (vaadi erityistä tasapainoa) maastosta tietysti riippuen. Pidän joskus laskeutumista pakkopullana, mutta alla olevan tiedon valossa aion jatkossa nauttia niistäkin osuuksista.

Just One Thing, s. 101

Ensi vuodelle otan haasteeksi syödä omenan päivässä (pitää lääkärin loitolla: kaikki varmaan tietävät tämän sanonnan). Sen verran hyvät perustelut on Mosleyn kirjassa siihen. On mahdollista, etten onnistu koska en syö juuri koskaan hedelmiä enkä edes marjoja (paitsi kesällä). Olen ajatellut, että niitä olisi hyvä hieman ujuttaa ruokavalioon, mutta en ole hysteerinen asian suhteen. En välttämättä toteuta tätä omena päivässä -asiaa omenalla, vaan mikä tahansa hedelmä tai marja-annos per päivä kelpaa.

Mosley kannustaa myös muuttamaan ruoka-aikoja ja sillä hän tarkoittaa kokeilemaan pätkäpaastoa. Itse olen tietämättäni pätkäpaastonnut suurimman osan elämästäni, koska se on vain tuntunut luontevalta ja sopivalta minulle (miinustan tästä ajanjakson, jolloin sairastin anoreksiaa: se ei ole terveellistä). Oma suhdelukuni on nyttemmin sieltä tiukimmasta päästä eli 16:8 (16 tuntia syömättä, kahdeksan tunnin aikana ruuat naamaan), mutta minulle se ei tuota ongelmia siitä huolimatta, että liikun paljon.

Olen tarvittaessa joustava eli jos en ehdi tai saa syötyä riittävästi, venytän rajaa. Tosin silloin se todennäkäisesti venyy myös toisesta päästä eli jos syönkin illalla vähän myöhemmin, siirtyy seuraavan päivän syömiset luonnostaan myöhemmäksi. Ja jos ei siirry, ei maailma siihenkään kaadu. Olen yhtä joustava kuin oletettavasti metabolismini.

Suosittelen Just One Thing -kirjaa tai podcasteja (ovat kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa ja BBC:llä) kaikille, joita oman terveyden eteen tehtävät pienet jutut kiinnostavat. Kirjassa juttuja on vain murto-osa, podcasteja sen sijaan on yli sata. Iso osa Mosleyn esittelemistä jutuista ei minua kiinnosta (siis siten, että ottaisin tavaksi), mutta paljon löytyy kiintoisaakin. Ja aina on kiva ihan vaan tietää kaikenlaista.

Lenkkimaisemiani Raven Cragilla, toukokuu 2024.

Michael Mosley (Wikipedia)
Just One Thing (BBC)

8 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä! Tuon podcastin olinkin jo huomannut, mutta en ole saanut sitä vielä ujutettua kuunneltavien listalleni. Michael Mosleyta olen kyllä seurannut kaikkien näiden vuosien ajan, katsonut sekä tv-ohjelmia että lukenut jonkun aikaisemman kirjankin.

    Vanhana avantouimarina (ja tällä hetkellä avantoa vailla) olen kokeillut tuota kylmää suihkua, mutta se on kyllä ihan eri juttu kuin avannossa pulahtaminen. Ei mennyt siis jatkoon täälläkään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä mainio kirja ja samoin ne podcastit! Podcast-jaksot ovat vain noin vartin pituisia niin niitä voi kuunnella vaikka kauppareissulla tmv. Itsehän siis kuuntelen podcasteja vain liikkeellä ollessani (liikun paljon, joten podcasteja kuluu :D )

      Avanto on varmasti parempi kuin kylmä suihku, mutta täällä ei avantoon pääse ikinä paitsi ehkä joskus jossain Skotlannissa erämaassa. :D Mosley muuten eräässä toisessa podcastissa (Zoe Science and Nutrition) kertoi avantouinnista ja Suomi mainittiin.

      Itse olen käynyt avannossa vain muutaman kerran, en vain pysty. Rispektiä kaikille, jotka siihen pystyvät!

      Poista
  2. Kiva postaus ja kivoja vinkkejä. Voisin ainakin tuon podcastin kuunnella. Minä olen vasta viime vuosina lisännyt ruokavaliooni runsaasti marjoja ja hedelmiä. Niitä tulee syötyä todella paljon. - ihana tuo lenkkimaisemasi. Voisi olla vaikka Suomesta. - Hyviä loppuvuoden päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mosleyn kirjassa/podcasteissa on paaaljon enemmän kaikenlaista – suosittelen tosiaan kokeilemaan. Podcast-jaksot kestävät vain noin vartin ja aiheen voi valita omien intressien ja uteliaisuuden mukaan.

      Minulta hedelmät ja marjat (paitsi tomaatti, sehän on oikeasti marja) ovat jääneet melkein kokonaan pois. En edes muista, milloin olen viimeksi niitä syönyt. Sinulta esimerkillistä toimintaa!

      Lenkkimaiseman havupuut tuovat mieleen Suomen, mutta taustalta pitäisi räjäyttää vuoret pois: ne mielestäni vievät Suomi-tunnelman :D

      Hyvää loppuvuotta sinullekin ja paljon kaikkea ihanaa tulevaan vuoteen! <3

      Poista
  3. Mielenkiintoista. Itse olen ujuttanut ruokavaliooni salaatin lämpimän ruuan yhteyteen ja muutaman hedelmän sinne tänne. Omalla kohdallani en edes ymmärrä, miksi niiden syöminen helposti jää, koska lähtökohtaisesti pidän kasvisten, marjojen ja hedelmien mausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole ongelmia kasvisten/vihannesten kanssa, koska niitä syön todella paljon (en laske perunaa tähän). Sen sijaan hedelmiä ja marjoja syön lähinnä Suomessa mökkeillessä, kun voin syödä niitä suoraan pensaasta. :D

      Minäkin pidän monista hedelmistä ja marjoista, mutta en oikein tiedä, miten niitä noin muuten söisin. Ei yleensä tee mieli makeaa ja ruokiinhan ne eivät oikein sovellu. Kesällä patikoidessa kyllä tulee usein himoja appelsiineihin ja satsumiin (en pidä kirpeästä mausta, joten pitää olla makeita) ja niitä otan joskus retkille mukaan. Mutta noin muuten en oikein tiedä, milloin niitä söisin. Ehkä keksin ensi vuodelle jonkin systeemin (tai sitten en, heh).

      Poista
  4. Pitääpä ottaa lukulistalle tämä kirja. Pidän Mosleyn terveysaiheisista ohjelmista, mitä Suomessakin paljon telkkarissa näytetään. Viimeksi oli unesta.
    Avannossa käyn viikoittain ja avovesiuimarina uintikausi siis jatkuu ympäri vuoden. Nyt on kaksi viikkoa kun en ole päässyt aikataulusyistä avantoon ja polte kylmään kylmään veteen kova.
    Marjoja syön jugurtin kanssa joka aamu. Kaupasta jos ostaa maustetun jugurtin niin se on pelkkää sokeria. Joten aamulla luonnonjugurttia ja pakkasesta marjoja sekaan. Olen kunnon martta, syksyllä säilötään iso pakastin täyteen kesän makuja.
    Ymmärrän kyllä miksi marjat maistuu paremmalta täällä Suomessa. Työni puolesta reissaan paljon Euroopassa marjanviljelyyn liittyen ja maistelen mansikoita niin eihän ne maistu. Viinimarjojen suurkuluttajat löytyvät Poihjoismaista. Vaikka onhan viinimarjoja viljelty Englannissakin 1400- luvulta lähtien.
    Pensasmustikkaa voi otta vaikka retkille mukaan retkievääksi, koska ei suttaa. Jäisenä reppuun mukaan. Ja tuoreen voi syödä kuten viinirypäleitä.
    Puolukka ja karpalo on taas naisten terveydelle todella hyödyllisiä.
    Marjoja käytän myös puurojen päällä sekä tuorepuuroissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Mosleya näytetään Suomessakin. Itse en ole mitään ohjelmiaan katsonut (en katso telkkaria), vaikka olen niistä kyllä tietoinen. Sen sijaan hänen podcastejaan olen kuunnellut.

      Itse en ui edes luonnonvesissä, vaikka täällä ja Suomessa mökkeillessä olisi siihen mahdollisuus. Lapsena uin paljon, mutta sittemmin minulle kehittyi “vesikauhu” enkä saa itseäni enää järveen. Uimahallissa uskaltaisin uida (koska näen, mitä allani on). Varmaan tätä kammoa voisi siedättää, kuten olen onnistunut siedättämään korkeanpaikankammoani, mutta en ole jaksanut, koska ei ole motivaatiota. En kaipaa uimista. Mutta minusta avantouinti ja muutenkin luonnonvesissä uiminen on hieno juttu, hyvä sinä!

      Marjoja tulee syötyä Suomessa siksi, koska mökkitiluksilla jossa aikaa vietämme, on useita eri marjapensaita ja omena- ja luumupuita. Ajankohdasta riippuen sieltä löytyy yleensä aina jotain syötävää. En osta marjoja enkä hedelmiä Suomessa.

      Täällä (Briteissä) myytävät marjat ja hedelmät ovat ihan hyviä paitsi mansikat erityisesti talviaikaan (ja joskus kesälläkin) ovat yleensä melko mauttomia. Marjojen ravitsemuksellisista ansioista olen hyvin tietoinen, mutta niiden syöminen vain jää. En syö aamupalaa ja hyvin harvoin jugurttiakaan ja kun syön, valitsen tarkasti (en valitse ultraprosessoituja sokeriliemiä). Muutenkin preferoin marjani/hedelmäni erikseen ja sellaisenaan syötynä (en halua sotkea niitä mihinkään): pitkillä patikoilla (lämpimällä/kuumalla säällä) ne maistuvat, koska tuovat vaihtelua “nestetankkaukseen”. Noin muuten syön patikoilla energiapitoisempia ruokia.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.