Hae tästä blogista

maanantai 30. joulukuuta 2024

Lukuvuosikatsaus 2024

On perinteeksi muodostuneen lukuvuosikatsauksen aika. Perinne alkoi 2014 (kymmenen vuotta sitten, kylläpäs aika rientää), viime vuoden katsauksessa linkit kaikkiin edellisiin vuosikatsauksiin.

Tällä kertaa kuvituksena ei ole luettuja kirjoja (eikä mitään muutakaan), koska Goodreadsista luetut kirjat näkee nykyään nähtävästi vain listana. Ruutukaappaukset eivät siten onnistu samaan tapaan. Ehkä olikin epäeettistä se ruutukaappausten ottaminen. En tosin tiedä miksi enkä sitäkään harrastiko sitä kukaan muu, mutta varmaan kaikelle on syynsä.

Asiaan, mitä on luettu ja miksi ja miltä se tuntuu.

 

Luin yhteensä 51 kirjaa, joista

8 suomeksi.
43 englanniksi.

Asetan vuosittain lukutavoitteen Goodreadsiin ja tänä vuonna se oli 50. Saavutin siten tavoitteeni. Minulle 50 luettua ja kaikki sen yli on kiitettävä määrä. Sama tavoite siis ensi vuodelle enkä edelleenkään pillastu, jos en saakaan luettua viittäkymmentä kirjaa (viime vuonna luin 47).

Suomen kielellä lukemista tapahtuu edelleen lähinnä Suomessa, siksi suhdeluku on taas mitä on. Toisaalta tykkään lukea englanniksi ja minulla on vaikeuksia (en tiedä miksi) tarttua suomenkieliseen kirjaan, ellen ole Suomessa. Pitäisi joskus lukea oman hyllyn lukemattomat suomenkieliset kirjat. Ehkä voisi ottaa projektiksi ensi vuonna (taisin samaa pohtia vuosi sitten ja kas tässä tulos).

Sukupuolijakauma:

Naiset: 27
Miehet: 23

Aika tasan taas menee jakauma naisten ja miesten välillä, vaikka en edelleenkään valitse kirjoja luettavaksi sukupuolen perusteella, koska se (sukupuoli) ei ole minulle valintaperuste tai itsessään intressi lukea jotain.

Muunsukupuolisia ei tänä vuonna listalta löydy (viimeksi löytyi vuonna 2022). Syy lienee se, että kirjailijana heitä ei taida ainakaan toistaiseksi paljon toimia tai sitten en vain tiedä heidän kirjoistaan tai kirjansa eivät minua kiinnosta. Valitsen luettavaksi vain kirjoja, jotka minua kiinnostavat. Kirjailija on minulle melko yhdentekevä (paitsi tietenkin siinä mielessä, että ilman kirjailijaa en voisi lukea hänen upeita teoksiaan).

Maajakauma:

Kirjoja luin kahdestakymmenestä (20) eri maasta ja olen tähän erittäin tyytyväinen, koska tavoitteeni on, etten ryve vain yhdessä maassa. Luonnollisesti kotimaisuus (minulle nyt Brittilä) korostuu eikä vähiten siksi, että kotimaista kirjallisuutta on helpoiten saatavilla.

Yhtään uutta maavalloitusta en tehnyt, minkä kai pitäisi harmittaa, mutta ei harmita (varmaan liian rennosti toteutan sitäkin haastetta). Harkitsin viime vuonna tekeväni listan eri maihin sopivista kirjoista ja olen sellaista listaa aloitellutkin.

Ongelmaksi on muodostunut kirjojen saatavuus: ei saa kirjastosta enkä viitsi joka ikistä kirjaa tilata jostain, kun on muitakin kirjoja joita on “pakko” tilata tai muuten käydä jossain (isommassa kaupungissa) ostamassa (jos ja kun haluaa ne lukea).

Maat ja kirjailijat:

ETELÄ-AFRIKKA

1. Deon Meyer

ETELÄ-KOREA

1. Cheon Myeong-kwang
2. Lee Geum-yi
3. Seh-lynn Chai (yhdessä pohjoiskorealaisen Jihyun Parkin kanssa)

GHANA

1. Yaa Gyasi (kaksoiskansalaisuus: myös yhdysvaltain kansalainen)

INTIA

1. Megha Majumdar (syntynyt ja varttunut Intiassa Kolkatassa, asuu Yhdysvalloissa)

IRLANTI:

1. Claire Keegan
2. Jo Spain
3. Paul Lynch
4. Adrian McKinty

ISLANTI

1. Thora Hjörleifsdóttir

ISRAEL

1. D.A. Mishani

JAPANI

1. Seishū Hase
2. Kaoru Takamura
3. Keigo Higashino
4. Michiko Aoyama
5. Gengoroh Tagame
6. Kotaro Isaka

 KANADA

1. Guy Delisle
2. Janika Oza

KIINA

1. Zijin Chen
2. Yu Hua
3. Qiu Xiaolong (myös yhdysvaltalainen)

NIGERIA

1. Femi Kayode
2. Ukamaka Olisakwe

NORJA

1. Maja Lunde

POHJOIS-KOREA

1. Jihyun Park (yhdessä eteläkorealaisen Seh-lynn Chain kanssa)

PUOLA

1. Anna Nolan (myös brittikansalaisuus)

RANSKA

1. Emmanuel Carrère
2. Cecile Pin (ranskalainen, kirjansa kirjoittanut englanniksi)

ROMANIA

1. E.O. Chirovici

RUOTSI

1. Kayo Mpoyi

SUOMI

1. Tiina Laitila Kälvemark
2. Satu Vasantola
3. Antti Tuomainen
4. Arttu Tuominen
5. Heli Laaksonen

UK

1. Lucy Clarke
2. Kieran Yates
3. Abir Mukherjee
4. Bruno Vincent
5. Sunjeev Sahota
6. Christy Lefteri
7. Jenni Fagan
8. Douglas Stuart
9. Bruno Vincent
10. Jane Fallon
11. Dr Michael Mosley

USA

1. Tess Gerritsen
2. Katie Kitamura
3. Patricia Lockwood
4. Jenny Tinghui Zhang (kiinalaiset vanhemmat: syntyi Kiinassa, varttui Yhdysvalloissa)

Uutuudet eli 2024 julkaistut

Uutuuksia luin vain KOLME eli nyt vetäsin blogihistoriani pohjat uutukaisten lukemisessa. Olisin mielelläni lukenut enemmän uutuuksia, mutta vaikea lukea jos ei niitä saa käsiinsä. Kuten mainittua, en jaksa enkä halua koko ajan olla tilailemassa/ostelemassa kirjoja ja kirjaston valikoima on mitä on.

Ainoa asia, mitä Lontoosta kaipaan, on laajemmat kirjastovalikoimat ja lukuisat kivijalkakirjakaupat. Muutto tänne perähkiälle on vaikuttanut lukemisiini melko radikaalisti. En silti muuttaisi takaisin, koska kotini on nyt täällä (rakastan tätä paikkaa!) ja luen sitä mitä käsiini saan haalittua ja hyviä kirjoja olen onnistunut kaikesta huolimatta haalimaan. Eli ei valittamista.

Kirjarikasta uutta vuotta!

6 kommenttia:

  1. Hienoa, kun olet tehnyt maakohtaiset erittelyt kirjailijoista. Olet lukenut todella monipuolisesti monien maiden kirjallisuutta. Suomalaiset kirjailijat ovat kaikki minulle tuttuja. Hyvää ensi vuotta ja antoisaa lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri maat ja kulttuurit kiinnostavat, niin tulee herkästi tartuttua eri maiden kirjoihin. Vielä kun saisi tuota maahaastetta edistettyä :D

      Kaikki tänä vuonna lukemani suomalaisten teokset olivat varsinaisia helmiä omalla tavallaan! Harmittaa kyllä, kun jää suomalaisten kirjojen lukeminen niin vähäiseksi.

      Poista
  2. Liikutaan maantieteellisesti ihan eri kulmilla, kiitos taas kaikista kirjavinkeistä joita en olisi itse osannut keksiä. Ja mukava nähdä "meidän" ruotsinsuomalainen kirjailijamme Tiina Laitila Kälvemark myös listallasi! Hyvää Uutta Kirjavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka liikuskellaankin eri nurkilla, niin hyvin olet sinäkin eri maita kolunnut! Ja sama kiitos sinulle: sinun blogistasi olen löytänyt monta kirjavinkkiä ja myös varmistunut joidenkin kirjojen kohdalla, että juu en lue (tämä on yhtä tärkeää kuin lukulistalle pääseminen!). :D

      Laitila Kälvemarkia halua lukea lisää! Tuo H2O oli ensimmäinen häneltä lukemani teos ja pidin siitä kovasti.

      Poista
  3. Englanninkielisistä olen saanut sinulta monta hyvää vinkkiä ja monta lukenutkin, vaikka minun ei tule kirjoitetuksi läheskään kaikista lukemistani.
    Laskin hiljattain omien lukemieni sukupuolijakauman ja se meni minullakin aika tasan naisten ja miesten kesken.

    Kirjarikasta ja muutoinkin rikasta tulevaa vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on aina ilo kuulla jos täältä joku kirjan löytää lukulistalleenkin! Kaikista kirjoista ei aina synny asiaa, vaikka kirja olisi miten hyvä. Silloin jätän itsekin kirjoittamatta, koska en jaksa väkisin vääntää. Ja joskus en jaksa muuten vain ja olen huomannut, että jos kirjan lukemisesta on kulunut (mielestäni) liian pitkä aika, en enää viitsi siitä kirjoittaa.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.