Hae tästä blogista

tiistai 10. lokakuuta 2023

Haastekatsaus: Sadan vuoden lukuhaaste

Osallistuin tänä vuonna kahteen lukuhaasteeseen: Helmet-lukuhaasteeseen (johon palaan joskus toiste) ja Sadan vuoden lukuhaasteeseen. Nyt katsastan, missä vaiheessa olen Sadan vuoden lukuhaasteessa, joka päättyy ensi vuoden puolella 29.2.

Tästä voi katsastaa, mitä jo olen lukenut haasteeseen.

Lukematta ovat alla merkityt vuosikymmenet ja teokset, joista mahdollisesti valitsen jonkin kys. ajanjaksoon luettavaksi. Toki voin valita listan ulkopuoleltakin, jos tulee eteen muuta sopivaa. Nämä kaikki teokset ovat oman hyllyn aarteita (tai voi ne olla roskiakin, paha sanoa kun en ole lukenut).



2020-luku

Ei tuota ongelmaa, siihen voin heittää vaikka kirjan, jota parhaillaan luen.

 

1980-luku

John Russo: Return of the Living Dead (1985)
Miyuki Miyabe: The Devil’s Whisper (1989)


1950-luku

Maurice Herzog: Annapurna (1952)
Yasunari Kawabata: The Master of Go (1951-1954)
Janet Frame: Owls Do Cry (1957)


1930-luku

En löytänyt himasta yhtään tähän sopivaa kirjaa. En tosin jaksanut joka hyllyä penkoa, joten saattaa vielä jotain löytyä tai sitten ei. Kirjaehdotuksia otetaan vastaan eli jos tulee mieleesi jokin lukemisen arvoinen teos, joka on alun perin julkaistu 30-luvulla, niin saapi vinkata.

1920-luku

W. Somerset Maugham: The Painted Veil (1925)


Bonusvuosista en tiedä saanko luettua mitään. Jääpi nähtäväksi.


Ihan hyvällä mallilla haaste siis on. Tässä on useampikin teos, jonka voisi lukea vaikka klassikkohaasteeseen tammikuussa.

10 kommenttia:

  1. Agatha Christieltä on ainaki kirjoja julkaistu 1930-luvulla. Itellä suunnitelmissa viimein lukea Christieltä edes yksi kirja, ku en oo vielä mitään häneltä lukenu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, miten pääsikin Christie unohtumaan! Olen lukenut häneltä muutaman kirjan joskus aikoja sitten. Teininä tuli niitä luettua.

      Poista
  2. Sain tämän haasteen valmiiksi juuri viime viikolla. 30-luvulle tuli F. Scott Fitzgeraldin kirja Yö on hellä. Listaamistasi kirjoista olen lukenut Janet Framen ja W. Somerset Maughamin romaanit. Hyviä kumpikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kiitos vinkistä, Yö on hellä menee korvan taakse 30-luvun vaihtoehdoksi!

      Poista
  3. Luin haasteeseen yhteisteoksen Maria Jotunin kahdesta novellikirjasta, jotka oli hyvin erotettu toisistaan. Kun on tunteet on ilmestynyt eka kerran 1913 ja Tyttö ruusutarhassa on ilmestynyt 1927. Jotunilta löytyy muitakin novellikirjoja noilta varhaisilta vuosikymmeniltä. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Jotunilta vain Huojuvan talon, mutta lisääkin kiinnostaisi lukea. Pitäisi varmaan hommata omaksi jotain, kun suomilukulista on muutenkin niin pitkä enkä ehdi Suomessa yleensä kovin paljon lukea. Sijaintini takia voin kaikki suomalaiset teokset unohtaa tämän haasteen tiimoilta.

      Poista
  4. Hyvä muistutus tämä!
    Kävin kurkkaamassa omaani, 30- , 50- ja 70-lukujen + bonusvuosien kirjat puuttuvat. Olen saattanut postatakin noina vuosina lukemistani, mutta en ole muistanut haastetta, pitääkin tarkistaa.

    Janet Framen Owls Do Cry on minusta hyvin kiinnostava teos. Luin yhteen aikaan monta Framea peräkkäin ja tämä oli yksi niistä.

    Olen hiljattain lukenut Jane Gardamin novellikirjan, The Sidmouth Letters vuodelta 1980. Pidin kovasti, nyt on vain taas kertynyt paljon luettuja postaamattomia.
    Voisin siis suositella sitä.

    Margitin mainitseman Ftzgeraldin olen lukenut kauan sitten, voisin vaikka lukea uudelleen puuttuvaan 30-lukuuni ja kokea ehkä eri tavalla kuin silloin nuorena. Main mainitsemalta Jotunilta voisin lukea samasta syystä jotain bonuskirjaosastoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatan skipata bonusvuodet, ellei tule eteen jotain tosi mehukasta. Minulle riittäisi, että saan muut vuosikymmenet luettua, mutta maailma ei kaadu, jos en saa. Rennolla otteella olen mukana näissä haasteissa.

      Minulta jäi taannoin Framen omaelämäkerta/muistelmateos kesken. Oli väärä aika sellaiselle niin perusteelliselle kirjailulle. Muistaakseni kirja pääsi kuitenkin muuttokassiin eli en pistänyt kiertoon.

      Novelleja en jaksa lukea ja 80-lukuun minulla on parikin ehdokasta omassa hyllyssä, niin ei tuottane ongelmaa.

      En ole tainnut lukea Fitzgeraldilta mitään, joten siinä mielessä olisi hyvä sitä lukea.

      Poista
  5. Otin vasta muutaman vanhan kirjan kirjastosta lainaan juuri tätä haastetta silmällä pitäen. Se on sitten taas eri asia että tuleeko niitä lopulta luettua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pelkkä lainaaminen ei vielä riitä mutta on kuitenkin askel eteenpäin :D Minulle oli suuri askel tonkia hyllyistä esille nuo kirjat ja katsastaa, mitä olisi tarjolla. 30-luku täytyy hakea sitten kirjastosta!

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.