Hae tästä blogista

sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Palkkamurhaajanaisen tilinpäätös

Tulin jälleen lukeneeksi kirjan, josta en oikein osaa muodostaa mielipidettä. Kirja jätti samalla lailla hämmentyneeksi kuin vastikään lukemani Nukentekijä. Nyt kyseessä on eteläkorealaisen Gu-Byeong-Mon romaani The Old Woman wtih the Knife.

 

Gu-Byeong-Mo: The Old Woman with the Knife
alkuper. Pagwa, 2013
Canongate, 2022
koreasta englannintanut Chi-Young Kim
s. 281


Hornclaw on 65-vuotias palkkamurhaaja, joka harkitsee eläköitymistä. Kroppa on alkanut reistailla ja salakavalasti myös muisti. Tai mieli. Ja ehkä ikääntyminen myös muuttaa ja saa aikaan menneisyydessa tapahtuneiden asioiden kertaamista ja uudelleentulkintaa.

Ja sitten menneisyys palaakin kummittelemaan nuoren nousukkaan muodossa. Lukija on askeleen Hornclaw'ta edellä, sillä lukija pystyy yhdistelemään tapahtumia ja päättelemään asioita. Hornclaw itse sen sijaan on hämillään ja pohtii motiivia nousukkaan omituiselle käytökselle, jonka aluksi pistää mahtailun piikkiin. Mutta kyseessä ei sittenkään taida olla silkka brassailu.

Kiintoisa kertomus palkkamurhaajanaisesta ja hänen alalle päätymisestään, joka valottuu hiljaksiin tarinan edetessä. Muita malleja ei oikeastaan ollut, joten Hornclaw tarttui siihen, mitä oli tarjolla. Se ei tietenkään ole synninpäästö ihmisten tappamiselle, mutta mutta… Elämän ehtoopuolella on sitten aikaa ajatella tekosiaan.

Koukuttava romaani, joka antaa juoneen liittyviä vastauksia riittävästi, mutta kaikenlainen muu pohdinta jää lukijalle. Muulla pohdinnalla tarkoitan moraalista pohdintaa ja joitakin valintoja. Oikeastaan motiivien pureskelukin jää melko lailla lukijan harteille. Samoin tunteet.

Kirja jätti varsin kliinisen olon, vaikka ilmeisesti oli tarkoitus, että Hornclaw'ssa herää tunteita ja tuntemuksia, joita hänellä ei ollut aikoihin ollut. Ne kyllä tulevat kirjassa esille, mutta ikään kuin matter of fact – eli tunne puuttuu tunnekuvauksesta (!).

Virkistävää on, että kirjan päähenkilö on nimenomaan nainen eikä ihan nuorikaan enää. Ja että tämä 65-vuotias nainen ei ole mikään avuton mummeli, jota kuvataan kehon kremppojen kautta vaikka itse asiassa Hornclaw’n kroppa kremppaakin ja sitä tuodaan esille aika paljon. Hieman ristiriitaista, mutta ehkä tarkoitus on alleviivata sitä, että rapistumisesta huolimatta naiset ovat sisukkaita. Sivuliepeessä nimittäin lukee

...no matter their age, the female of the species is always deadly than the male.

Kirjaa luki mielenkiinnolla, mutta kliimaksi jäi puuttumaan. Juoni sinänsä on kiinnostava ja koukuttava, mutta tunnetasolla kirja jätti kylmäksi. Mahtaako jotain olla kadonnut käännöksen myötä, jään miettimään.

Vastaavaa aihetta käsittelee muuten myös Un-Su Kim teoksessaan Plotters, joka oli enemmän makuuni. Siinä oli sellaista syvyyttä, joka tästä Old Womanista mielestäni puuttuu.

8 kommenttia:

 1. Kuulostaapa jännältä:) Veljeni kirja kertoo myös palkkamurhaajasta, ja onhan se mielenkiintoinen aihe, etenkin se miten sellaiseen päädytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, veljesi on kirjoittanut kirjan! Täytyypä katsoa, josko löytyisi ja saisi lukuun jossain vaiheessa!

   Poista
  2. Mä en tiedä löytyykö sitä enää. Se julkaistiin Elisa-kirjassa, e-kirjana mutta myös paperiversiona joka mulla on, mutta nyt kun tarkistin niin ei ainakaan Elisan sivuilla sitä enää näkynyt, siitä on jo aikaa kun se ilmestyi , MInna on aikoinaan kirjoittanut kirjasta arvostelun https://jakaikkeamuuta.blogspot.com/2013/12/toinenkin-omakustannekirja-leon-ancker.html

   Poista
 2. Mua kiinnostais lukea tuo kirja murhanaisesta ihan tosi paljon. Plääh, ku ei oo meijän kirjastossa. Ton Un-su Kimin kirjoja taas on jopa kaks meijän kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aika uusi kirja eli ehkä tulee joskus sinnekin kirjastoon, kun Suomessa kirjastot tuntuvat olevan aika laadukkaita ja monipuolisia! Itse ihan ihmettelen, että tämän sain täkäläisestä kirjastosta :D

   Se Un-su Kimin Plotters on suomennettukin (Tappajat). Itse tykkäsin siitä tosi paljon. Ja aion lukea tuon toisenkin Kimin kirjan, joka on nimeltään The Cabinet. Luetaanko kimpassa? Tosin en tiedä saako sitä uuden paikan kirjastosta. :D

   Poista
  2. Luetaan vaan! Se löytyy meijän kirjastosta. Pitää käydä laittaan meijän lukulistalle!

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoinen päähenkilö! Harmi, että tunnetaso jäi vajaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päähenkilökin jäi mielestäni vajaaksi juuri sen tunnetason puuttumisen takia.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.