Hae tästä blogista

torstai 28. huhtikuuta 2022

Murhia ja poliittista vehkeilyä Shanghaissa

Qiu Xiaolongin dekkarisarja, jossa seurataan lähinnä ylikomisario Chenin työtä ja elämää on koukuttanut rauhallisuudellaan ja salamyhkäisyydellään. Luemme tätä sarjaa LauraKatarooman kanssa kahden ihmisen lukupiirissämme.

 

Nyt olemme edenneet peräti kolmanteen kirjaan eli When Red Is Black (Sceptre 2004, s. 310) tai suomeksi Musta sydän. Sarjan ensimmäinen kirja herätti eniten keskustelua, koska siinä riitti pureskeltavaa liittyen miljööseen, kulttuuriin ja politiikkaan. Erityisesti siihen poliittiseen puoleen.

Näissä kirjoissa keskeinen teema onkin Kiinan poliittinen ilmapiiri ja käytännöt 90-luvulla. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Shanghaihin. Rikos, joka ainakin näissä kolmessa ensimmäisessä kirjassa on esiintynyt, on ollut aina murha.

When Red Is Blackissa kuolo korjaa keski-ikäisen opettajan ja luonnollisesti taustalla voi olla tai olla olematta poliittisia vaikutteita. Joka tapauksessa tapaus täytyy tutkia pikaisesti ja hienovaraisesti, ettei mitään epämukavaa vanhingossakaan päädy päivänvaloon edellyttäen että sellaista (epämukavaa) on.

Ylikomisario Chen on ottanut lomaa ja tekee sen sijaan massiivista käännöstyötä. Tapauksen tutkinta jää siten melko lailla Chenin apulaiselle Yulle.

Jos kaipaa perinteistä murhatutkintaa ja jännitystä, kannattaa nämä kirjat jättää suosiolla rauhaan. Rikos eli yleensä se murha on periaatteessa sivuseikka ja painopiste on henkilöiden ja organisaatioidenkin välisissä suhteissa.

Myös korruptiota kuvataan ja sitäkin melko monipuolisesti, sillä kommunistisessa Kiinassa korruptio on levinnyt suunnilleen joka tasolle. Korruptiota on erilaista ja osa näyttäytyy lähinnä palveluksina ja vastapalveluksina tai lahjontana.

Tämä Chen-sarja kannattaa lukea järjestyksessä, koska keskeisten henkilöiden elämässä tapahtuu muutoksia. Otaksuisin että yksittäisestä kirjasta saa enemmän irti, kun tietää aiemmat tapahtumat. Minuun tämä sarja on kolahtanut kovin, vaikka koen vaikeaksi näistä kirjoista kirjoittaminen.

Kas tässä kaikki sarjan kirjat. Ensin englanniksi ja sitten suomennos, jos sellainen on:

1. Death of a Re Heroine / Punaisen sankarittaren kuolema (minipostaus)
2. A Loyal Character Dancer / Punaisen merkin tanssija (luin tämän kirjan suomeksi, minipostaus)
3. When Red Is Black / Musta sydän (tässä postauksessa)
4. A Case of Two Cities / Kahden kaupungin tarina
5. Red Mandarin Dress / Punapukuiset naiset
6. The Mao Case / Tapaus Mao
7. Don’t Cry, Tai Lake / Kuolemanjärvi
8. Enigma of China
9. Shangai Redemption
10. Becoming Inspector Chen
11. Hold Your Breath, China
12. Inspector Chen and the Private Kitchen Murder

8 kommenttia:

 1. Kiva kun te luette tätä sarjaa, tämä on tosi kiinnostava juuri Kiinan takia! Kunpa minäkin saisin vihdoin luettua muutakin kuin tuon viidennen osan. Muistaakseni lukeminen sujui, vaikka en ollut aiempia osia lukenutkaan. Ja kunhan joskus aloitan sarjan alusta, huonomuistisena en varmaan enää muista mitään siitä viidennestä osasta. Olisikohan sen lukemisesta jo pari vuotta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämän sarjan voinee lukea missä järjestyksessä tahansa, mutta itse preferoin näissä pitkissä sarjoissa jossa on jatkumoa, julkaisujärjestystä. Mutta olenkin melko pedantti näissä järjestysasioissa :D

   Poista
 2. Näistä on tullu kyllä semmosia nautiskelukirjoja sarjan edetessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Haastavaa vaan on saada kirjoja käsiinsä, ellei osta. Täkäläisestä kirjastosta ei siis saa ja tuskin saa uudestakaan :D Täytynee siis ostella kirja kerrallaan jatkossakin, koska haluan lukea tämän sarjan kokonaan.

   Poista
  2. Mulla on kuus ekaa osaa hyllyssä oottamassa lukemista. Tai no, puolet niistä jo luettuna. :D

   Poista
  3. Mulla on neljäs osa nyt saalistuslistalla. Sen saa ostaa, jos tulee eteen: noin muuten olen kirjanostolakossa :D

   Poista
 3. Voisi kyllä joskus kokeilla. Kiinalaista kirjallisuutta ei ole juuri tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä ei ole väkivaltaakaan juuri lainkaan, vaan jännite syntyy muista tekijöistä. Eli sopii, jos ei jaksa mitään suolenpätkissä liukastelua. :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.