Hae tästä blogista

perjantai 5. marraskuuta 2021

Selviytyjät ja sivupolkuna äijä-ähky

Jane Harperista on vaivihkaa tullut kirjailija, jonka kaikki kirjat nähtävästi haluan lukea. Jännä juttu sikäli, että taannoin ajattelin skipata koko kirjailijan.

Muutin kuitenkin mieleni luettuani Harperin ensimmäisestä romaanista The Dry (suom. Kuiva kausi) muutamia bloggauksia. Näinkin voi siis käydä: enpä taida lukea -listan kirja voi päätyä täytyypä lukea -listalle just like that.

Harperin maltillinen tyyli ja tempo viehättävät minua. Minnekään ei ole kiire, mutta matkaa tehdään  kyllä eikä jäädä paikalle polkemaan. Jos ei tällainen tyyli innosta, niin tuskin innostaa tämä Harperin tuorukainenkaan eli The Survivors, josta on muuten tulossa suomennos ensi kesänä nimellä Selviytyjät.

Jane Harper: The Survivors
Abacus, 2020
s. 378


Nyt ei ollakaan Australiassa, vaan Tasmaniassa pienessä rannikkokaupungissa nimeltä Evelyn Bay. Kolmikymppinen Kieran Elliott saapuu Sydneystä vaimonsa kanssa entiseen kotikaupunkiinsa auttamaan äitiään muutossa ja muutenkin olemaan tukena. Kieranin isän dementia on edennyt siihen pisteeseen, että häntä on pidettävä silmällä koko ajan.

Evelyn Bayssa vaanivat muistot, joita Kieran ei jaksaisi muistella. Menneisyydessä tapahtunut onnettomuus ja sitä seurannut syyllisyyden tunne kalvaa edelleen Kieranin – ja muutaman muunkin – mieltä.

Tunnelma hankaloituu entisestään, kun rannalta löytyy ruumis. Kyseessä ei ole onnettomuus, vaan murha. Murha ja sen tutkinta nostaa kollektiiviseen muistiin taannoisen onnettomuuden, joka ravisteli Kieranin lisäksi koko kaupunkia.

Evelyn Bay on kiehtova miljöö, johon Harper puhaltaa hengen mielenkiintoisten henkilöhahmojen ja heidän keskinäisten suhteidensa myötä. Vaikka Evelyn Bay on näennäisesti pysynyt samana Kieranin ollessa poissa, ovat ihmiset muuttuneet – elämä kullakin jatkunut tahollaan. Osa jäänyt, osa lähtenyt. Jokunen tullut.

Kuten aiemmin jo mainitsin, Harperin tyyli on rauhallinen ja maleksien etenevä. Painopiste on ihmisten välisissä suhteissa ja siinä, mitä ei sanota ääneen. Yleistunnelma on haikea, surumielinenkin. Iloakin toki on, ja toivoa.

Epämääräinen huomio:

Tämä on Harperin neljäs romaani. Kaikissa hänen kirjoissaan keskeisenä henkilönä on mies (The Survivorsissakin asioita kuvataan lähinnä Kieranin näkökulmasta). Osittaisena poikkeuksena Luonnonvoimat, jossa seurattiin paljon tukkanuottasilla olevien naisten rämpimistä ryteikössä.

En tiedä, miksi mainitsen tämän (ja nyt mietin deletoisinko tämän osan postausta). Pistää varmaan silmääni nyt siksi, koska olen viime aikoina lukenut melko miespainotteista kirjallisuutta ja siis erityisesti sellaista, joissa ei juuri naisia (tai muitakaan sukupuolia) esiinny. The Survivorsissa sukupuolten kirjo on onneksi laajempi.

Voipi tietysti pohtia, mitä väliä sillä on mitä sukupuolta kirjassa esiintyy. Ei sillä olekaan, mutta se tapa millä sukupuolta kuvataan ehkä häiritsee. Tai kenties enemmän häiritsee se, miten poissaolevaa sukupuolta kuvataan. Enkä edes tiedä onko ”häiritä” oikea termi. Kyllästyttää voisi olla parempi.

Ja joo, Metro se oli taas mielessä tätä huomiota kirjoittaessani. Ehkä se oli tietyiltä osin liian ”äijämäinen” minun makuuni.

(antaa olla, en deletoi)

Lopullinen tuomio:

The Survivorsissa toimii sekä miljöö, tunnelma että henkilöt (ja se juonikin tietty). Niin elävästi kirjoitettu, että astelin lukuisia kertoja itsekin Evelyn Bayn rannoilla ja tutkin luolia.

Brutaalisuusmittari: 0/3
Tämä kirja sopii myös heille, jotka eivät kaipaa yksityiskohtaisia rikoskuvauksia, veressä uiskentelua sun muuta väkivaltaa.

10 kommenttia:

  1. Mulla on nää Harperit lukulistalla. En oo vielä vaan saanu tartuttua näihin.

    Tuli muuten mieleen, että jos haluat kattoa sarjaa, jossa kaikki päähenkilöt on naisia ni suosittelen lämpimästi Frankie Drake Mysteries- sarjaa. Ihan mahtava! Ja iso plussa siitä, että yks päähahmo on lihava nainen ja toinen musta nainen. Sarja sijottuu 1920-luvun Kanadaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harperit sopii, kun haluaa nojatuolimatkalle lämpimään. Minulle näistä on tullut sellaisia turvallisia kirjoja, joihin on helppo upota vaikka maailma ympärillä räjähtäisi.

      Hmm, ihan tuntematon sarja minulle. Olen hieman nirso sarjojen(kin) suhteen, vielä enemmän kuin kirjojen, koska katson todella vähän telkkaria. Tai siis meillähän ei edes televisiokanavat näy eli seuraan mitä seuraan Netflixistä ja PrimeVideosta. Miehen kanssa katsomme muutamaa sarjaa (yleensä yksi kerrallaan ja vain viikonloppuisin illalla), sitten minulla on erikseen “viikkosarja”, jotka siis katson viikolla yleensä yksi jakso per päivä. Siinäpä minun tv-katselut. Pitkä jono olisi sarjoja, joita haluan katsoa: kaikki muuten aasialaisia.

      Poista
  2. Minäkin tykkään Harperista, joten onpa ihanaa kuulla, että tästäkin on pian tulossa suomennos! Australia ja rauhallinen tyyli kolahtavat, vaikka toki monesti tykkään myös tiukasta tahdista dekkareissa. Mutta näissä vain on sitä jotain! Tasmania onkin kiinnostava uusi miljöö dekkarille.

    Jännä huomio kyllä tuo, että Harper käyttää niin paljon miesnäkökulmaa. En ollut tullut ajatelleeksi tuolta kannalta. Ne tukkanuottasilla olevat naiset olivat kyllä sitten ihan oma lukunsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kirjoituksesi Harperin kirjasta oli muuten eräs sysääjä tämän sarjan pariin. <3 Onneksi tartuin näihin!

      Ei ollut minullekaan tullut aiemmin mieleen ajatella Harperin keskushenkilövalintoja, mutta noiden muutamien viimeksi lukemieni kirjojen myötä asia ponnahti pinnalle. Ja aloin sitten itse pohtia omaa suhdettani näihin sukupuoliasioihin. Mietintä jatkuu edelleen päässäni.

      Poista
  3. Harperin rauhallinen, vaan ei pitkäpiimäinen meno ja perosoonain luonteva ymppääminen mainioon ympäristökuvaukseen ovat tykästyttäneet.
    Selviytyjät on varauksessa, joten kesäkuussa on siis luvassa nojatuolimatka Tasmaniaan. Nähtäväksi jää oireileeko äijä-ähky;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan tämän kirjan takia ei tarvitse äijä-ähkyä potea, koska kirjassa toki on muitakin kuin miehiä. Minulle tämä oli ihanan avara ja raikas keidas ummehtuneiden metrotunneleiden jälkeen!

      Olen melko varma, että jos muut Harperin kirjat ovat miellyttäneet, ei tämä tee poikkeusta.

      Poista
  4. Harperista on tullut minunkin yksi suosikeista ja Selviytyjät on ensi vuoden listalla. On nimittäin ensimmäinen teos, missä miljöönä on Tasmania.
    Ainakin yhdessä Harperin dekkarissa oli naisrikollinen. En spoilaa, enkä kerro missä. Siis sen naistyöporukkakirjan lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tämä taisi olla ensimmäinen kirja, jossa miljöönä on Tasmania. Katselin lukemisen lomassa kuvia Tasmaniasta ihan vain fiilistelläkseni.

      Olen lukenut kaikki Harperin teokset ja tokihan niissä on eri sukupuolia, vaikka keskushenkilönäkulma niissä yleisesti ottaen on miehen. :)

      Poista
  5. Harper on jäänyt vielä lukematta, mutta jospa tarttuisin johonkin kirjaansa jossain vaiheessa. En ihmettele yhtään, että äijäily kyllästyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä tartu ensimmäisenä ainakaan Luonnonvoimiin, minusta se on heikoin. Siinä kävi oikeasti hermoille se naisten tumpelomaisuus :D

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.