Hae tästä blogista

keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Avautumista kirja-asioista

BookCrossing

Maailmassa on suurempiakin murheita kuin kirjastojen aukiolot tai lähinnä niiden aukiolottomuudet. Englannissa kirjastot ovat edelleen kiinni. Ilmeisesti saavat avautua heinäkuun alussa, mutta mitään yksityiskohtaisempia tietoja ei ainakaan minun kirjastoalueeni ole tiedottanut.

Koska tämä on kirjablogi, niin vingun täällä kirjoihin liittyvistä asioista tiedostaen, kuten yllä jo mainitsinkin, että on suurempiakin murheita.

Tähän väliin totean, että mielestäni täällä kirjastoja ei yleisesti ottaen arvosteta (ainakaan kuntatasolla). Ne koetaan lähinnä rahareikinä, joiden avaamisessa ei taideta kiirettä pidellä. Kirjastot nimittäin olisi varsin helppo avata turvallisesti vaikkapa alkuun siten, että kirjat varataan etukäteen ja ne vain haetaan kirjastosta. Eikös näin menetellä/menetelty Suomessakin?

väliavautuminen alkaa
Muutenkin PM Boriksen listaukset siitä, mitä liikkeitä ja toimialoja voi milloinkin avata, on naurettava: miten esim. joku kirjasto vertautuu kampaamoon tai kynsihoitolaan, joissa on PAKKO olla KOSKETUKSISSA ihmisten kanssa.
väliavautuminen loppuu

Ensi viikon maanantaina saavat “turhiskaupat” avautua eli rättipuodit ja mm. kirjakaupatkin halutessaan. Itse odotan kovasti Waterstonesin avautumista, sillä kaipaan kirjoja. Uusia kirjoja! Haluan KATSOA kirjoja ja OSTAA kirjoja livenä!

Täkäläinen WHSmith on pysynyt auki koko koronan ajan sillä verukkeella, että sen yläkerrassa on Posti (kaikki kys. ketjun liikkeet eivät siis ole auki). Valitettavasti kyseisen kirjakaupan tarjonta on lähinnä oheiskrääsää, jonka sekaan on ripoteltu kirjoja. Rajattu (kirja)valikoima harvemmin osuu minun makuhermooni.

Kirjoja voi tilata suoraan kirjakaupastakin, esim. sieltä Waterstonesista ja siten tukea kivijalkaliikkeen toimintaa. Harmi vain, että toimitusajat ovat tähtitieteelliset kun taas eräs “sademetsäjätti” toimittaa kirjoja päivässä parissa. Niin että onko kovin vaikea arvata, mihin suuntaan sitä kallistuu ostoaikeissaan.

Fillaroin pällistelemään antikvariaattia, joka on ilmeisesti sulkeutumassa lopullisesti.

Mutta takaisin siihen Waterstonesiin: minua liki oleva W-myymälä ei ole infonnut mitään liittyen mahdolliseen avaamiseen. Hieman huolettaakin aukeaako liike ollenkaan ensi maanantaina. Waterstones ei nimittäin avaa kaikkia myymälöitään. Toki fillarini on nyt kunnossa, joten voin polkaista johonkin muuhun Waterstonesiin.

Kysymys: Enkö pelkää saavani virusta, kun tämä maa on edelleen melko pahassa jamassa eikä asiaa varmasti auta monen päivän kestäneet mielenosoitukset ympäri maata plus aurinkoa kylki kyljessä palvovat itsensägrillaajat?

Vastaus: En jaksa pelätä. Pitelen turvavälejä, jos suinkin mahdollista (yllättävän moni ei niistä piittaa), mutta oleskelen ulkomaailmassa niin paljon kuin huvittaa ja käyn kaupassa silloin kun huvittaa (harvemmin huvittaa, koska koen sen “työläänä” ja stressaavana).

Vaikka tilanne on mikä on, ei maata voi pitää kiinni loputtomiin. Täällähän siis tosiaan on suunnilleen kaikki ollut kiinni ja iso osa on edelleen.

Ulkopuolella oli kirjoja myytävänä punnalla. Epäselväksi jäi, mihin maksu olisi pitänyt jättää. Lukitussa ovessa oli ohje, mutta se oli niin haalistunut, ettei siitä saanut selvää. Eipä tosin ollut minua kiinnostavia kirjojakaan tarjolla.

Minulla ei ole kirjoista pulaa, sillä kotona hyllyt notkuvat lukemattomia kirjoja eli ei tässä hätää ole. Juuri sain luettua ikuisuuksia hyllyssä lojuneen Hugh Howeyn Woolin eli Siilon. Siitä tulossa bloggaus myöhemmin.

Välipalakirjana luin jokin aika sitten Viisikkoparodian Five Escape Brexit Island. Tuskin jaksan kirjasta erillistä postausta tehdä, koska ei ole mitään sanottavaa siitä. Oli mielestäni tähän mennessä lukemistani viisikkoparodioista heikoin esitys.

Kiinnostuin myös iridologysta (suomeksi Iirisanalyysi) ja luin siihen liittyen Bernard Jensenin teoksen Iridology Simplified. Mielenkiintoista, mutta tieteellinen perusta puuttuu. Yritin analysoida omaa terveydentilaani iridologyn menetelmin, mutta ei siitä mitään tullut. Ei jatkoon.

6 kommenttia:

  1. Mukavaa pohdintaa tästä tämän päivän tilanteesta. Aika metkaa, että kirjastot eivät ole siellä vielä auki. Me voimme kyllä ihan avoimesti käydä kirjastoissa. Ja jo kohta melkein missä vaan, nyt avattiin huvipuistotkin. Toki yleisörajoituksia on. On ihan totta, että vaikka itsellä on kirjoja ihan riittävästi, niin kyllä kirjan ostaminen tuottaa aina mielihyvää. - Meillä täällä Pohjois-Karjalassa on viimeisestä tartunnasta puolitoista kuukautta, eli aika hyvällä mallilla elämä on. Nyt viikonloppuna tapaan lapsenlastani. Emme ole tavanneet lainkaan korona-aikaan. Hyvää kesäkuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onhan Suomen ja Brittilän tilanne koronan suhteen aivan erilainen, joten siinä mielessä ei ole mikään ihme, ettei täällä mikään ole vielä auki. Tai tänään saavat kaikki kaupat halutessaan avata ovensa, jos voivat mahdollistaa asiakaskäynnit turvallisesti eli etäisyydet ja hygienian huomioon ottaen. Kirjakaupat siis vihdoin saavat avata ovensa ja selvisi tässä, että tuo minua liki oleva Waterstoneskin avaa ovensa! Mutta kirjastot pysyvät edelleen kiinni.

      Itse veikkaan tänne uutta korona-aaltoa, valitettavasti. Täällä on jo pari viikkoa parveiltu biitseillä roskaamassa oikein urakalla ja osoitettu mieltä, joten aika ihme jos ei siitä mitään seuraa.

      Aurinkoista kesää sinullekin!

      Poista
  2. Onko teillä siellä muuten maskipakkoa? Täällä nyt tiukennettiin maskipakkoa kun asymptomaattisten luku lähti yllättäen, tai oikeastaan nuorten välinpitämättömyyden takia nousuun. En ole varma onko täällä kirjastot jo avattu, mutta ainakin meidän suomalaisten kerran kuussa-kirjasto oli nyt kesäkuussa vihdoinkin auki pitkän tauon jälkeen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvojen suojaaminen tuli täällä pakolliseksi tänään julkisissa kulkuneuvoissa. Ei siis tarvitse olla varsinainen maski, vaan voi peittää naamansa vaikka huivilla, kunhan suu ja nenä pysyvät piilossa. Noin muuten tavisten ei ole pakko käyttää kasvosuojaa ainakaan toistaiseksi. Jotkut kaupat toivovat maskin käyttämistä ja he myös tarjoavat kertakäyttömaskia asiakkaille. Itse en maskia käytä.

      Poista
  3. Oh, kuulostaa tuskaiselta. Meillä on ollut kirjasto jo kuukauden verran auki, kirjakaupat taisivat olla koko ajan. Olihan se jännän oloista, mutta meillä oli kirjastossa tosi hyvät järjestelyt. Outoa miten ihanalta tuntui olla siellä kirjojen keskellä, kirjaston "täti" sanoikin että aika paljon samansuuntaista palautetta on tullut ja heistä on taas ihanaa olla tekemisissä asiakkaidensa kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tähän on jo tottunut ja onneksi on tosiaan hylly- ja pinokaupalla kirjoja himassa. Mutta kyllähän kirjasto on tärkeä osa arkea ollut, niin kova on jo ikävä! Ilmeisesti heinäkuun alussa saavat avautua, veikkaan. Eri asia sitten, mite kunnat päättävät.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.