Hae tästä blogista

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Elämää maan alla

Moni on varmaan kuullut (ja kenties myös lukenut) Hugh Howeyn Siilo-sarjasta. Kyseessä on kolmiosainen dystopiasarja, jonka ensimmäinen kirja on nimeltään Wool (suomennettu nimellä Siilo, käytän jatkossa suomenkielistä nimeä vaikka luin kirjan englanniksi).

Siilo on jälleen eräs oman hyllyn asukki, jonka olen aikoinaan hankkinut ajatuksella luenpa sen ensi tilassa. Minun “ensi tilassa” -käsite on melkoisen laaja, ja se vaihtelee parista päivästä pariin tai pariinkymmeneen vuoteen.

Siilo sopi mainiosti luettavaksi lockdown* -aikana: pääsi pakoon reaaliajan “vankilaa” toiseen vankilaan. Siilo on klaustrofobisia fiilareita synnyttävä romaani, sillä sieltä varsinaisesta siilosta ei pääse edes tunniksi ulkoilemaan, ei paista päivä sisään eikä minnekään. Aherretaan keinovalossa tarkkojen sääntöjen mukaan eikä kyseenalaisteta mitään.

Kunnes kyseenalaistetaan. Siilon sheriffi, Holston, suree vaimonsa kohtaloa. Utelias vaimo pääsi ehkä synkän salaisuuden jäljille ja hänet “päästettiin” ulos. Mitä Holstonin vaimo tiesi? Ja mitä Holston tietää halutessaan ulos. Sillä ulos kyllä pääsee, jos pyytää – ja myös pyytämättä.

Holstonin tapaus sysää kiveä, jonka päällä sammal lepää. Sammal alkaa irrota kivestä pala kerrallaan, kunnes kivi näkyy kokonaan. Näky on karski ja brutaali, kun siitä on valheet irrotettu.

Mutta menin asioiden edelle. Ei sammal kivestä itsekseen irtoa ja mitä kauemmin sammaleella on ollut aikaa juurtua, sitä paksumpaa ja tiukemmassa se on. Eräs siilon nobody-mekaanikko nimeltä Jules päätyy vasten tahtoaan raaputtamaan sammalta. Julesista tulee uusi sheriffi, joka lyhyen tähdenlentonsa aikana ehtii kuoria kiven lähes puhtaaksi.

Olen kryptinen, koska en halua paljastaa mitään. Siilo on parhaimmillaan, kun ei liikoja tiedä. Erityisesti kirjan alku on vetävä ja sopivan mystinen. Kokonaiskuva muodostuu hiljalleen ja Siilon maailmaan on helppo kadottaa itsensä.

Ajoittain koin kohtaukset ja tapahtumat pitkitettyinä: muun muassa portaissa ramppaaminen alkoi käydä hermoilleni, vaikka ymmärrän toki että portaita oli paljon ja niissä kulkeminen vei aikansa. Vähempikin kuvailu olisi kuitenkin riittänyt.

Toisaalta mietin, miten paljon niitä portaita oli kerrosten välillä, jos ei siiloa voinut kulkea päivässä alhaalta ylös tai päinvastoin. Kerroksia oli muistaakseni about 130 ja niiden laskeminen aloitettiin jännästi ylhäältä alas (siilo itsessään oli siis maan sisällä). Kenties aivan turhaa pohdintaa, mutta joskus takerrun lillukanvarsiin ja sotkeudun niihin hieman liiaksikin.

Kiinnostava kirja siis kaiken kaikkiaan ja aion varmaan jossain vaiheessa ne kaksi muutakin osaa lukea. Ne ovat nimiltään Shift (suom. Siirros) ja Dust (suom. Kohtalo). Woolin lopussa on pätkä Shiftin alkua (yleinen tapa täällä kirjasarjojen kohdalla: kirjan loppuun saatetaan laittaa teaseriksi seuraavan kirjan alku, jos siis kyseessä ei ole ensimmäinen painos eli jatko-osa on jo olemassa). Luin siis pätkän Shiftin alkua ja tiedän, että se sijoittuu aikaan ennen juuri lukemani Siilon tapahtumia.

Muita Siilo-sarjan kirjoja minulla ei ole, joten ihan heti en ole jatkamassa sarjan parissa. En halua näitä kirjoja itselleni ostaa, koska ne saa kirjastosta (sitten joskus kun se aukeaa). 

Kirjan tiedot:

Hugh Howey: Wool
Century 2013
s. 537
suomennettu nimellä Siilo

Siilosta on blogannut muun muassa Yöpöydän kirjat, siellä myös linkkejä muihin blogeihin.


*Täällä lockdown tarkoitti pahimmillaan sitä, että vain kaupassa sai käydä ja kerran päivässä tunnin ulkoilla (kukaan ei tosin tuota aikaa valvonut, joten minun tunti venyi monesti useammaksi tunniksi). Nyt on jo lockdownin purku käynnissä ja maanantaina saivat kaikki kaupat avata ovensa. Kiinni ovat edelleen monet palvelut (kampaamot jne.), kirjastot jne.

Waterstoneskin avasi ovensa ja kävin jo siellä ihastelemassa kirjoja lähes liikutuksen tilassa. Uutuuksia sinne ei ole vielä saatu, koska korona (täällä käytetään yleisesti nimeä Covid19) katkaisi jakeluketjut sun muut.

10 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, tämä on minunkin lukulistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, luulin että olen lähes ainoa joka tätä ei ole vielä lukenut :D

      Poista
  2. Tämä trilogia on odottanut hyllyssäni vaikka kuinka kauan, vaikka tarkoitus oli lukea se heti kun ostin... Niin käy usein, mutta ehkäpä lähiaikoina minäkin saan tämän luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vain tämä ensimmäinen osa, joka minunkin piti lukea ensi tilassa. Muita osia en hommannut, koska halusin ensin varmistua kiinnostaa lukea jatkot.

      Poista
  3. Kryptinen tyylisi tepsi minuun, tuli houkutus upottautua tämmöiseenkin maailmaan.

    On hyvä lukea, missä muualla mennään tämän viruksen kanssa. Meillä on nyt tullut Suomessa vähän semmoinen harha, että tauti olisi ohi. Pelkään, että tartunnat alkavat lisääntyä, kun porukka unohtaa varotoimet ja lähtee matkoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siilo oli minullekin visiitti genreen (eli dystopiaan), jota harvakseltaan luen. Enempikin voisin lukea, mutta jostain syystä muunlaiset kirjat jyräävät nämä helposti alleen.

      Sama harha tuntuu olevan täälläkin, vaikka tilanne ei todellakaan ole ohi. Kuolleisuusluvut ovat lähteneet kyllä laskuun, mutta enpä nyt tiedä onko sadan molmmin puolin kieppuvat kuolintilastot järin iloinen asia (eilisen luku on 135, tosin pahimpana aikana kuolleita oli yli tuhat päivässä). Mutta monet eivät enää jaksa välittää, vaan parveilua ja hillumista tapahtuu milloin mistäkin syystä. Pelkästään etäisyyksien pitäminen on vaikeaa, jos eli kun ei suurta osaa ei tunnu enää kiinnostavan. Itse mielelläni pitäisin etäisyyksiä ja suorastaan “nautin” pahimapana aikana, kun ei kukaan tullut iholle. Nyt taas tulee, vaikka tokihan etäisyydet tulisi edelleen pitää, mutta eipä tuon pellehallituksen piipityksiä kukaan jaksa noudattaa, kun eivät itsekään niitä noudata.

      Suomen tilanne (sen perusteella, mitä asiasta olen eri medioista lukenut) on mielestäni saatu hoidettua hyvin. Toimenpiteet eli rajoitukset aloitettiin ajoissa. Lisäksi Suomen vähäinen väkimäärä ja väljä asumistiheys ovat varmasti auttaneet viruksen nitistämisessä.

      Tänne veikkaa toista aaltoa, koska liian moni jo nyt elää kuin ei mitään koronaa olisi eikä olisi koskaan ollutkaan. Koronasta olen kirjoitellut enempi toisessa blogissani ja sinne varmaan tulee piakkoin turhautunut ja äkäinen avautuminen :D

      Poista
  4. Siilo on niitä harvoja kirjoja, jotka olen blogin olemassaolon aikana lukenut ja joita harkitsen uudelleen luettavaksi. Tosin vain ekan osan verran. Pidin sarjasta kokonaisuutena paljon, vaikka menikin hieman eri suuntaan kuin ajattelin ja hämmästyin, kun toinen kirja sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä (sama myös Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogian toisen osan kanssa). Kiinnostava silti lukea, miksi Siilot tehtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Minua taas jäi kovasti kiinnostamaan, miksi ne Siilot alun perin rakennettiin joten siinä mielessä se toinen kirja kiinnostaa kovasti. Kirjan alkua siis jo luin silmäillen. Se ei varsinaisesti tempaissut mukaansa, mutta voi johtua myös siitä että tiesin etten pääse lukemaan kuin alun. En siis jaksanut oikein keskittyä lukemiseen.

      Poista
  5. Minulla Siilo odottelee omassa hyllyssä lukemistaan, ja olen itse asiassa (jostain syystä, jota en enää muista...) innostunut hankkimaan koko trilogian pokkaripainoksena. Tästä on jo jokunen vuosi, joten hitaasti ne omien lukemiset edistyy minullakin. :D Siilo kylllä kuulostaa tosi kiintoisalta, joten pitänee ottaa lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne kirjat vaivihkaa kokoontuvat kotinurkkiin :D Sinulla siis ihan kiinnostava lukuhetki Siilon kanssa vielä edessä.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.