torstai 31. toukokuuta 2018

Minimiete: Aktivistin ajatuksia


Aktivisteja tarvitaan. Mikään ei koskaan muutu, jos ei edes yritetä. Jos ei kukaan uskalla nousta seisomaan muiden istuessa hiljaa. Arvostan aktivisteja (toki valikoiden) ja ihailen heidän rohkeuttaan.


Maria Alyokhina: Riot Days
Allen Lane 2017
Kirja on alun perin kirjoitettu venäjäksi, mutta Alyokhina on saanut apua sen kääntämiseen englanniksi, spesifeja henkilöitä ei mainita paitsi joku Emily. Kirjassa on kuvia, jotka on piirtänyt Alyokhinan poika.
S. 195


I protest whenever I can, wherever I need to. That’s my nature. I need to protest.

Alyokhina on venäläinen poliittinen aktivisti, jonka protestointi lopulta vie vankilaan. Muutama minuutti kirkossa 21.2. 2012 maksaa usean vuoden lusimisen vankilassa. Punk Prayerin, joka johti tuomioon, voi katsoa Youtubesta, kas tässä suora linkki.

Muistelmateoksessaan Riot Days Alyokhina kertoo, miten Pussy Riot päätyi protestoimaan ortodoksikirkkoon ja siihen valmistautumisesta. Pääpaino on kuitenkin tapahtumissa sen jälkeen.

Väljästi ja tehokeinomaisen toisteisesti kirjoitettu mosaiikkimainen teos avaa yllättävän hyvin aktivistin ajatusmaailmaa ja asennetta. Alyokhina jatkaa aktivismiaan vankilassa saaden vankien oloja parannettua.


Epäilin, miten näin “hajanaiseen” teokseen voi mahtua syvällisesti asiaa, mutta hyvin on onnistuttu. Sanojen paljous ei ole tae siitä, että on paljon sanottavaa. Joskus voi sanoa paljon hieman niukemmallakin määrällä ja sen tämä teos todellakin tekee ollen samalla yllättävän mukaansatempaava.

Kirjan sivulieve.

6 kommenttia:

 1. Hyvässä muistissa on Pussy Riot ja ortodoksikirkon tapahtumat. Venäjällä on vaikeaa olla toista mieltä Putinin kanssa. Hienoa kun tällainen kirja on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Alyokhinan kaltaisia ihmisiä, jotka jaksavat yrittää vaikka Venäjän ja Putinin ollessa kyseessä se melkoiselta suolta vaikuttaakin. Tärkeä kirja, soisi käännettävän suomeksikin!

   Poista
 2. PUssy Riotin tytöt ja kirjan kirjoittaja olivat juuri täällä äskettäin Jerusalemin kansainvälisillä kirjailijafestareilla. Heidän piti esiintyäkin Tel Avivissa,mutta se peruuntui. Hattua täytyy nostaa heidän rohkeudelleen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat tosiaan olla kirjakiertueella aika tiuhaan nyt. Katsoin Youtubesta jonkin esiintymisen, jossa olivat Jenkeissä. Hatunnosto tosiaan rohkeudelle ja aktiivisuudelle!

   Poista
 3. Takuulla kiinnostava teos, joka kertoo paljon Venäjästä ja sen 'tsaarista'.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, yllättävän paljon on asiaa ja asennetta näinkin väljästi kirjoitetussa kirjassa! Suosittelen <3

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.