Paul Torday: The Girl on the Landing
Weidenfeld & Nicolson 2009
(suom. Ventovieras)
S. 298
Tutustuin tähän kirjaan Annikan (Rakkaudesta kirjoihin) blogissa jo puolisen vuotta sitten. Tuolloin tilasin kirjan pikavauhtia, mutta vasta nyt sain sen luettua.
Tästä voi päätellä, että lukemattomien kirjojen pino on melko suuri ja kasvaa alati. Lisäksi puolisen vuotta sitten minulla oli enemmänkin dekkarikausi päällä. Tämä ei ole dekkari, joten varmaan osittain siksi se hautautui kirjapinojen alle.
Dekkarikausi on nyt toistaiseksi jäänyt taakse ja mieltä kiihottaa ihan muunlaiset kirjat. Hyvää kannatti odottaa.
Ensin kehu kirjan käännösnimelle. Tykkään siitä enemmän kuin alkuperäisestä nimestä: Ventovieras kuvaa hyvin sitä, millaisia voivat näennäisenkin tutut ihmiset toisilleen olla. Jopa oma aviomies saattaa lopulta osoittautua ventovieraaksi.
Mutta miksi? Miksi kukaan menisi naimisiin vieraan ihmisen kanssa? Ei varmaan kukaan. Me menemme naimisiin ihmisen kanssa, jonka luulemme tuntevamme. Menemme naisimiin kukin mistäkin syystä. Jotkut jopa rahasta. Ei kuitenkaan kirjan Elizabeth - ei ainakaan pelkästään. Entä miksi Michael sitten nai Elizbethin? Että hän tietäisi voiko tuntea?
Kirja polveilee vuoroin Elizabethin, vuoroin Michaelin näkökulmassa. Ratkaisu toimii ja etenkin kirjan loppua kohden syntyy lähes trillerimäisiä kauhutunnelmia.
Tempo kirjan alussa on melko verkkainen, mutta minä en pitkästynyt. Vaikka etenkin herrasmiesklubiin liittyvistä asioista ajoittain jopa jaariteltiin, koin aiheen silti mielenkiintoisena.
Ihastuin kovasti myös kirjan Skotlantitunnelmiin. Ne tosin saivat matkajalkani vipattamaan holtittomasti ja olisin halunnut (haluan vieläkin!) buukata heti paikalla junalipun vaikka Edinburghiin. Sieltä käsin olisin sitten vuokrannut mökin keskeltä ei mitään.
Mutta hei, Michaelillahan on vuokramökkejä Skotlannissa - häneltähän voisin vuokrata! Tai pikemminkin Mrs. McLeishiltä, joka Michaelin vuokramökkiasioita hoiteli. Ai niin, tämähän on fiktiota. Ei väkisin.
En olisi tätä kirjaa pelkän takakansitekstin perusteella ostanut. Toisaalta on vaikea kuvitella kirjaan muunlaista takakantta. Tämä on nimittäin jälleen kerran sellainen kirja, josta ei vain voi sanoa mitään. Muuten kirja menee pilalle, se pilaa odotuksen ja jännityksen, latistuu. Siksipä en sanokaan enempää.
Kirjasta on kirjoittanut luonnollisesti Annika, jolta tämän kirjaidean bongasin. Myös ainakin Susa (Järjellä ja tunteella) ja Leena Lumi ovat kirjasta kirjoittaneet.
~~~
Osallistun tällä kirjalla Kirjavuoren valloitukseen ja Mieleni on rajaton -haasteeseen.
Mahtavaa että luit ja piditkin vielä! Oih! Mulle kirja oli yksi viime vuoden parhaista, sopivan mystinen ja pelottava, inhimillinen. Mutta tosiaan ne klubikohdat oli aika jaarittelevia, siitä pientä miinusta.
VastaaPoistaAnnika, tämä kirja osoittautui ihan toisenlaiseksi kuin olin ajatellut. Tosin hirveästi en etukäteen ajatellut, mutta tämä kirja oli siis piristävän erilainen.
VastaaPoistaKlubikohdat voi antaa anteeksi, koska ne olivat kuitenkin ajoittain ihan mielenkiintoisia. Etenkin ne ahdasmieliset pohdinnat voiko sitä uutta jäsenehdokasta ottaa mukaan klubiin, kun on "väärän" värinen ;)
Ihanasti kirjoitit!
VastaaPoistaMullakin on Edinburgh-kuume, mutta toisenlaisista syistä.
Tämä hirmu mielenkiintoisen kuuloinen kirja on myös alati kasvavassa to be read -pinossa. *huoh*
Minullakin tämä odottaa hyllyssä lukemistaan. Ihanaa lukea kehuvia arvioita tästä :). Luin Tordayn Salmon Fishing in the Yemen-kirjan, mutta en ihan tykännyt siitä. Luulen että tämä on parempi :D.
VastaaPoistaSannabanana, kiits :) Onneksi kirjat eivät katoa minnekään - elleivät siis ole kirjaston kirjoja! ;) Minullakin pino saa uusia kavereita taas tänään, kun ihan huomaamatta tilailin taas muutaman :D
VastaaPoistaSanna, tämä on kyllä mukavan erilainen kirja. Itse en osannut ollenkaan kuvitella, millainen tämä kirja lopulta on ja millaiseksi se muodostuu.
Olen kuullut soraääniä koskien tuota Salmon Fishingiä ja ajattelin suosiolla skipata sen. Tordaylla näyttää olevan lukuisia muitakin kirjoja (ei vissiin tosin suomeksi käännettynä), ja ajattelinkin kokeilla jotain niistä. :-)
Tämä on tosiaankin ajatuksia synnyttävä kirja, josta on myös paljon pidetty. Näitä ei mahdu kolmeatoista tusinaan.
VastaaPoistaLupton tuli väistämättä mieleen sen tähden, että Torday kirjoittaa myös muuta kuin dekkaria, mutta tunnelma on trillerimäisen jännittävä ja tiheä.
Leena, kyllä - tämä kirja oli varsinainen yllätys alusta loppuun. Piristävän erilainen ja lukijakin sai spekuloida.
VastaaPoistaHmm, pitäisi varmaan vihdoin lukea se Sister pois häiritsemästä. ;)