Hae tästä blogista

torstai 25. heinäkuuta 2013

Lukijatyypit: Millainen lukija sinä olet?


Millainen lukija sinä olet? Jos nuttura kiristää, jätä lukematta, kiitos.


Dekkarit:

Kun elämä on tylsää eikä siinä tapahdu mitään, lukija pakenee dekkareiden maailmaan. Siellä murhataan ja kidutetaan, kenties raiskataan ja pahoinpidellään. Sitten etsitään syyllistä. Dekkareita lukeva ihminen on sadisti, joka ei uskalla toteuttaa itseään oikeassa elämässä, ja siksi pakenee kirjalliseen murhamaailmaan. Dekkarin lukija on potentiaalinen sarjamurhaaja, joka etsii virikkeitä ja ideoita kys. genren kirjoista.


Tietokirjat:

Tietokirjoja lukevat lähinnä tunne-elämältään häiriintyneet yksilöt. Yleensä tunne-elämää ei juuri ole, joten siksi raa'at faktat kiinnostavat, ja niitä on helpompi ymmärtää kuin jotain ihme tunteita. On paljon mielenkiintoisempaa pohtia, missä kulmassa puu kaatui siellä metsässä  kuin miksi se puu kaatui ja miltä puusta tuntui kaatua.


Dystopia:

Melankolisten negailijoiden genre. Maailma muuttuu ja aina vain pahemmaksi. Edessä on pelkkää synkkää ja ikävää, pessimismi rulettaa ja poskelle vierähtää musta kyynel.


Kotimainen kirjallisuus:

Vain juntit lukevat suomalaisia kirjoja. Paitsi jos lukee oikeita suomalaisia kirjoja tai esseitä tai runoja. Pääsääntöisesti kotimainen kirjallisuus on kuitenkin pelkkää junttien viihdettä.


Lukuromaanit:

Lukuromaaneja lukee lukija, joka ei oikeasti lue mitään. Hän ei edes tunne eri kirjagenrejä, joten siksi hän sanoo lukevansa lukuromaaneja. Todellisuudessa hän lukee luultavasti Suomen Kuvalehteä tai Ilta-Sanomia, ja niistäkin vain otsikot.


Spefi eli spekulatiivinen fiktio:

Spefiä lukevat salaliittoteorioihin uskovat (ja niitä kehittelevät) foliohatut, jotka ovat jo kauan sitten kadottaneet kosketuksensa tähän todellisuuteen. Oikeastaan he kuuluisivat suljetulle osastolle.


Chick lit:

Eli niin sanottu kanakirjallisuus. Sitä lukevat lähinnä blondit, joita kiinnostavat ihmissuhteet (etenkin vaikeat sellaiset), miehet ja juoruilu - ja miehet. Ja miesten saaminen. Lukija on taivaanrannanmaalari, joka odottelee sitä oikeaa tai on juuri eroamassa siitä ex-oikeasta etsiäkseen sitä oikeasti oikeaa. Miehet harvemmin lukevat chick littiä, mutta jos niin on päässyt käymään, on kyseessä pakko olla homo (mitenkään halveksumatta homoja).


Jormaproosa/dick lit/kyrpäkirjallisuus

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tällaista uhokirjallisuutta lukisivat rekkakuskit, jos rekkakuskit lukisivat. Myös bodareita ja rantaleijonia plus muita über-maskuliinisia miehiä jortsuproosa kiinnostaa. Kyseessä on genre, jossa pääasiassa tapellaan ja naidaan. Joku juonikin näissä kirjoissa joskus on.


Misery lit:

Kurjuus- ja kauhistelukirjallisuutta lukevat lähinnä tirkistelynhaluiset perverssit, joille Seiskan tarjonta ei riitä. He haluavat paneutua perin juurin ja yksityiskohtaisesti kammottavuuksiin voidakseen todeta, että on olemassa ihmisiä, joilla menee vielä paskemmin kuin itsellä.


Novellit:

Novelleja lukevat keskittymiskyvyttömät teinit tai teiniasteelle jääneet aikuiset, jotka eivät jaksa lukea kokonaisia romaaneja. Novellien lukijat saattavat lukea myös Valittujen palojen lyhennelmäteoksia, mutta eivät koskaan täysipitkiä. Siihen ei näiden adhd-tapausten keskittymiskyky riitä.


Runot:

Runojen lukijalla on vielä lyhyempi pinna eli jopa novellit ovat liian pitkiä. Ymmärrystaso on muutenkin niin heikko, että on parempi lukea mahdollisimman vähän, koska lukemastaan ei kuitenkaan tajua mitään. Lisäksi runojen lukeminen kuulostaa intellektuellilta.
Katso myös novellit.


Kauhu:

Vain saatananpalvojat lukevat kauhukirjallisuutta.


Elämäkerrat:


Kun Me Naisten haastatteluissa paljastetut garderobit eivät riitä, vaan on pakko tietää kaikki. IHAN kaikki. Elämäkertojen lukija kuvittelee olevansa älykäs ja valveutunut, mutta loppujen lopuksi hän lukee kirjoja ihan samoista syistä kuin misery litinkin lukijat. Elämäkertalukijan tunne-elämään kuuluu vahvana kateus, jota hän voi toteuttaa lukiessaan menestystarinoita ja halveksuessaan kys. ihmisiä.
Katso myös Misery lit.


Klassikot:

Klassikoita lukevat jämähtäneet ihmiset, joiden mielestä kaikki oli ennen paremmin. Tyypillinen lukija on ennakkoluuloinen, ja lukee mielellään yhtä ja samaa kirjaa noin viisikymmentä kertaa (tai vuotta) ennen kuin tohtii vaihtaa toiseen - klassikkoon toki. Motto: Kertaus on opintojen äiti.


Sarjakuvat:

Niitä ei lueta, niitä katsotaan. Lähinnä lukutaidottomien viihdettä.


Esseet:

Niitä ei lue oikeasti kukaan.

43 kommenttia:

 1. On totta kaunis, kaunista on tosi.

  VastaaPoista
 2. Tyly tulos: olen tunne-elämältäni häiriintynyt juntti blondi, joka ei oikeastaan lue mitään, mutta kuvittelee olevansa älykäs ja valveutunut. Mutta hei, en ole oikeasti, blondi siis.

  VastaaPoista
 3. Tuo klassikkojuttu osui kyllä niin oikeaan isäni kohdalla. Hänellä taitaa olla menossa 150. uusintakierros Sinuhe egyptiläisestä. ;)

  VastaaPoista
 4. Repeilen niin moneksi, että taidan olla melkoisen häiriintynyt... kaikki kiinnostaa.

  Paitsi joo, ne esseet.

  VastaaPoista
 5. Hulvaton, hieno! :D

  Nauran vatsa kirppurassa. :D

  VastaaPoista
 6. Hihi :) Tylsää mulla ei ole koskaan, dekkareita en osaa lukea. Taidan olla enemmän tunne-elämältä häiriintyt yksilö... Esseet ovat ihan parhaita!

  VastaaPoista
 7. Ai että, kiitos synkän päivän ekoista (ja tod.näk. vikoista) nauruista.

  "Vain saatananpalvojat lukevat kauhukirjallisuutta."

  :D

  VastaaPoista
 8. Muahhhahhaaaaa, tämä on hulppea juttu! Sopiiko, jos linkitän tämä myöhemmin blogiini?

  terveisin yx lyhytpinnainen sarjamurhaaja

  VastaaPoista
 9. Kyllä, tämä on 100% puhdasta faktaa. Piste.

  Olen salaliittoteorioihin uskovat foliohattu, joka ei oikeasti lue mitään ja olen myös melankolisen negatiivinen.

  Kuvaa täydellisesti persoonaani ;)

  VastaaPoista
 10. Minä olenkin siis melankolinen foliohattunegailija, jolla on myös vähän taipumuksia sadismiin ja saatananpalvontaan :D

  Aivan loistava lista, nauroin katketakseni! :DD

  VastaaPoista
 11. Tämä oli ihan mahtava. :D Minä repeilen kanssa aika moneen suuntaan, mutta olen ainakin potentiaalinen sarjamurhaaja... mukava kuulla, varsinkin kanssaeläjille. :D

  Kiitos, kiitos, kiitos, olet mahtava. <3 Linkitän tämän!

  VastaaPoista
 12. Valitan, luen myös niitä esseitä ja pitäisi itsekin kirjoittaa muutama, jos jaksais tältä helteeltä ;)

  VastaaPoista
 13. Mulla kiristää nuttura, mutta silti silmät viirussa luen vaan kaikkee! Ihana testi!

  VastaaPoista
 14. Ihan mahtava lista! Taidan tästä palata suljetulle osastolle foliohattuineni itkemään mustia kyyneleitä :D

  VastaaPoista
 15. Hih hih hii, mahtavuutta! Tuossa kauhukirjallisuuden kohdalla kyllä repesi, minähän en yhtään ole tietenkään lukenut kyseistä genreä, aivan tahraton on sädekehäni ja silleen. =D Lukuromaanit -jep, luen lähinnä mainoksia - chick lit - jep, blondi olen, (mutta olen peittänyt sen mustalla jo vuosikaudet)ja jahtaan kaikkia kaksilahkeisia - misery lit - jep, sisäinen tirkistelijäni nauttii toisten hädästä. Hah, tuo jormaproosa, mikä määritelmä! Minähän olen jormaproosan varsinainen suurkuluttaja! Not. =D

  VastaaPoista
 16. Tosi hauskaa, kiitos piristyksestä!!!

  VastaaPoista
 17. Kiitän nyt kaikkia teitä näin yhteisesti kommenteista, oli hauska lukea niitä, kiitos <3

  Terveisin perverssi lukutaidoton tirkistelijä sarjamurhaaja-juntti :D

  VastaaPoista
 18. Niin ja toki saa linkittää tätä juttua niin kuin muitakin :-)

  VastaaPoista
 19. Murhaava sadisti? Ja vielä paljon muuta outoa, yes.

  VastaaPoista
 20. Hehehe! Yritän kovasti junttiutua, ei se vaan tahdo onnistua. Terveisiä suljetulta osastolta :D

  VastaaPoista
 21. Tänä kesänä taisin olla sarjamurhaaja;D

  VastaaPoista
 22. No voi himskatti sentään. Kyllä tämä testi paljastaa, että juntti olen. Se tuli selväksi ja oikeastaan vielä ymmärrystasonikin on heikko, kun myös runoja lueskelen

  VastaaPoista
 23. Kerron kun saan edes yhden kirjan loppuun luetuksi. Pitäisiköhän kokeilla esseetä...

  VastaaPoista
 24. Tämähän osu oikeean lukutaidoton sarjakuvien katsoja :) iLike.

  VastaaPoista
 25. Minäkin ihmettelin, että kukakohan olen, kun vastaan ei tullut yhtään omantuntuista tunnusmerkkiä. Noh, lopussa kiitos seisoi, sarjakuvat!

  VastaaPoista
 26. Tiukkaa analyysiä.
  Lopetan lukemisen.

  VastaaPoista
 27. Kiitos kaikille tuoreille kommentoijille näin yhteisesti jälleen! Hauska huomata, että moni löytää oman lokeronsa, johon survoa itsensä ;DD

  VastaaPoista
 28. Kyllähän se minulle selvästi osuvin tyypittely on tunne-elämältään häiriintynyt sarjamurhaaja. Sen kyllä tiesin ennestään ...

  VastaaPoista
 29. Peikko ei osaa lukea niin se katselee kuveja, sarjana tai ilman. :)

  VastaaPoista
 30. Kiitos, tämä oli loistava :D

  (huikkasi lukutaidoton ja ei-lukeva jämähtänyt saatananpalvoja-juntti ohimennen, foliohattua tiukemmin päähänsä puristaen ja suljetun osaston henkilökuntaa pakoillen.)

  VastaaPoista
 31. Kiitos jälleen uusille kommentoijille, mukavaa kun saatoin olla avuksi itsensä määrittelyssä ;D

  VastaaPoista
 32. Aijai, tämä oli hyvä! Rakastan tällasia tunne itsesi -juttuja!
  Terveisin: Tunne-elämältään häiriintynyt (ja elämästä vieraantunut?) juntti teiniasteelle jämähtänyt ja itseään älykkääksi ja valveutuneeksi kuvitteleva - ja vähän myös rekkamies.
  Ja ennen oli kaikki paremmin!!!

  VastaaPoista
 33. Entä näiden genre-kirjojen kirjoittajat...? ;)

  Tv. minäkään en lue esseitä, mutta muuten mukavan jakomielitautinen lopputulos :D

  VastaaPoista
 34. Miksi minä luen tämän vasta nyt? No joka tapauksessa naurattaa :D Aivan mainio. Näinhän se menee ;)

  VastaaPoista
 35. Keskittymiskyvytön runoteinijuntti ilmoittautuu :): Mutta puuttumaan jäi mielenkiintoinen laji: lasten- ja nuortenkirjoja ahmiva aikuinen... ;)

  Kiitos, Elegia, tämä sai hihittämään iloisesti hyville (ja vastahankaisille) oivalluksille!

  VastaaPoista
 36. Minusta Suomen Kuvalehti on ihan laatulehti. Muutama vuosi sitten meinasin tilata sen uudelleen. 1970-luvun lehdet on jo tullut hävitettyä. Tämä näin kirjoituksesi pääaihepiiristä. Olisi siinä ollut muutakin kommentoitavaa, mutta muut ovat kerenneet ensin.

  VastaaPoista
 37. Taidan olla sitä ja tätä. Hankalinta on, että se ei haittaa ollenkaan. Kaikesta tunsin itseni - hihityksen kera. Lisäksi tuo Tuiman tarjoama.Sekin vielä...
  Hyvin analysoit :)

  VastaaPoista
 38. Kiitos teille kaikille kommenteista, ilo lukea niitä <3

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.