tiistai 14. toukokuuta 2013

Zombieinvaasion tullessa

Robert Kirkman, Tony Moore: The Walking Dead vol. 1
Days Gone Bye
Image Comics 2001

Moni on varmaan kuullut, ellei jopa nähnytkin, tv-sarjasta Walking Dead. Itse olen seurannut sarjaa alusta lähtien ja odotan innolla lisää.

Kirjavinkeistä bongasin samannimisen sarjakuvan ja innostuin: pakkohan se oli saada! Siinä samalla opin - kiitos jälleen Kirjavinkkien - että kyseinen tv-sarja perustuu sarjakuvaan. Ei siis toisinpäin niin kuin ensin olin luulemassa.

Koska olen katsonut Walking Deadista kaikki ilmestyneet jaksot, on hieman hankala olla objektiivinen tälle sarjakuvalle. Luonnollisesti näet vertasin sarjakuvaa lukiessani sitä koko ajan tv-sarjaan.

Tv-sarja on melko uskollinen sarjakuvalle, vaikka muutamia eroavaisuuksia löytyy. Eroavaisuudet katson tv-sarjan hyväksi, sillä ne tekevät sarjasta syvemmän. Sarjakuvaa lukiessa ei syntynyt samanlaisia jännitteitä ihmisten välille kuin tv-sarjassa.

Kaikkihan saa alkunsa siitä, kun zombiet ilmaantuvat ihmisten keskuuteen. Syytä invaasiolle ei tiedetä eikä sen pohtiminen ainakaan toistaiseksi ole keskeinen osa sarjakuvaa: zombiet vain tulivat.

Keskiössä on poliisi-Rick, joka herää sairaalasta. Hän on ollut koomassa tullessaan ammutuksi työtehtävää suorittaessaan.

Autioitunut sairaala kummastuttaa häntä. Tosin hän saa pian huomata, ettei sairaala olekaan ihan autio.

Rick on huolissaan perheestään ja olettaa heidän lähteneen pakoon lähimpään suureen kaupunkiin, Atlantaan, vanhemmilleen. Elleivät ole jo kuolleet. Sinne suuntaa myös Rick.

Jos en olisi katsonut tv-sarjaa, en olisi ehkä saanut tästä sarjiksesta pahemmin mitään irti. Nyt saatoin kuvitella henkilöhahmot syvemmiksi ja muutenkin tuntui, että tunsin heidät ennestään.

Pidin kuitenkin kovasti tästä sarjakuvasta ja aion lukea muutkin osat. Ihan vain verestääkseni muistia sarjan suhteen. Tv-sarja on pyörinyt jo sen verran kauan, että kevyt kertaus alun tapahtumiin ei ole ollenkaan pahitteeksi. Samalla voin bongailla muita eroavaisuuksia.

Sarjakuva on kauttaaltaan mustavalkoinen, mikä on ihan ok. Piirrokset ovat hyviä, mutta eivät mitenkään mieleenjääviä - osa (henkilöistä) jopa naiivistisella tavalla rumia.

Minulla oli lisäksi ongelmia erottaa joitakin hahmoja toisistaan: tunnistaminen pitikin ajoittain tehdä vaatteiden perusteella.

Niille, jotka luulevat että zombietarinat ovat aina silkkaa väkivaltaa, suolenpätkien mussuttamista ja verilammikoita , sanoisin että Walking Dead ei kuulu tähän kategoriaan. Tässä on ihan juonikin ja lähtökohta on kuvata sitä, miten selviytyä zombieinvaasion tullessa, ja miten se vaikuttaa ihmisiin ja heidän välisiin suhteisiinsa.


10 kommenttia:

 1. Ooh, kiva esittely! Mahtava nähdä hieman kuvia, miltä homma näyttää sarjakuvana. Minäkin olen katsonut tv-sarjaa alusta asti, ja kuuluu kyllä lemppareihini, vaikkakin kakkoskauden jälkeen olin hieman että saapa nähdä, ei nimittäin ollut minusta vahva kausi. Mutta tuorein kolmas kausi pelasti, oli niin hyvä! Onneksi jatkoin katsomista. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta menee aina kauedt sekaisin eli en yleensä osaa arvostella kausia erikseen. Minulla on muutenkin sellainen tyyli, että katson yleensä useamman jakson kerralla. Eli kun kausi Jenkeissä alkaa, odotellaan hetkinen ja sitten ladataan koko roska ja katsotaan kerralla :D Silloin ei huomaa, jos on pitkäveteisyyttä tmv. jossain välissä.

   Poista
 2. Ah, ihana Walking Dead ♥ Komppaan Ireneä, kakkoskausi oli välillä turhan pysähtynyt mutta kolmoskausi oli uskomattoman hyvä. Pidän myös siitä, ettei sarja ole pelkkää rymistelyä, vaan siinä tosiaan nähdään paljon sitä miten maailman tilanne vaikuttaa ihmisiin.

  Sarjakuvia vilkaisin jokin aika sitten, mutta ei ollut mun juttuni. Seuraavat kirjat voisin joskus lukea jos on tylsää, olisi kiva tietää miten eri lailla tarina edistyy sarjaan nähden. Mullakin oli kyllä ongelmia tuon hahmojen tunnistamisen suhteen, välillä vähän hämmennyin kun parilla tyypillä oli tasan samanlaiset veistetyn näköiset leuat ja melkein samanlaiset vaatteet. Mustavalkoisuudesta pidin, mutta tuo piirrostyyli ei tosiaan oikein vakuuttanut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, paljon Walking Dead -faneja :D Minulla on tosiaan kaudet sekaisin, mutta en muistanut kokeneeni missään kohdin pysähtyneisyyttä. Se voi kyllä osittain siitäkin, että minulle Walking Dead edustaa myös visuaalisesti kiinnostavaa ohjelmaa. Eli sitten katselen vain "maisemia", jos tarina polkee paikallaan :D

   Rick ja Shane muuten olivat tosi samannäköiset tuossa sarjakuvassa! Vaatteetkin olivat melkein samanlaiset. Heidän kohdallaan tein tunnistuksen hatusta: Shanella oli lippis yleensä päässään.

   Poista
 3. Yks lempparisarjoista täälläkin! Compendium 1 on odotellut yöpöydällä jo melkoisen tovin, mutta koska en tarkalleen tiedä (en ole vielä jaksanut ottaa selvää :D ) mihin asti sarjakuva-tiiliskivi tarinaa vie (siis ehkä pidemmälle kuin olen tv-sarjaa katsonut), korkkaaminen on saanut odottaa. Näin toimii pöhkö fani xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, minunkin olisi pitänyt hommata tuollainen kirja, jossa on koottu yhteen useampi sarjakuva! Tulee melko tyyriiksi ostaa kaikki erikseen. Pitää miettiä, miten teen jatkon kanssa, koska pakkohan nämä on kaikki saada :D

   Jos olet jo katsonut kaikki esitetyt kaudet, ei tuon ekan koosteen lukemisessa ole vaaraa. Se ei yllä niin pitkälle kuin missä sarjassa nyt mennään (joo, tutkin asiaa netistä). :D

   Minua taas kiinnostaisi kovasti myös "juonipaljastukset" eli jos lukisi vähän yli sen, mitä on esitetty, hmmm... Mies pillastui, kun ehdotin tätä hänelle. Ei kuulemma saa spoilata :D Noh, eihän minulla ole noita sarjakuviakaan enempää tähän hätään.

   Poista
 4. Walking Dead on parhautta. <3 Oonkin miettinyt onko toi sarjakuva mistään kotoisin.

  Pakko muuten sanoa, että kun selasin blogiasi, sain paljon täytettä mun to-be-read listaan. Varsinkin tuolta mielenterveysosastolta. Thänks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva huomata, että meitä Walking Dead -faneja on täällä useampikin :)

   Sarjis on ihan ok, mutta täytyy sanoa että sen parhaana antina koin itse kertauksen ja eroavaisuuksien (suhteessa tv-sarjaan) kyttäämisen ;) Mutta samapa tuo, kun kerran nautin kovasti!

   On aina kiva kuulla, jos täältä löytyy vinkkejä omalle lukulistalle!

   Poista
 5. Täällä yksi Walking Dead -sarjan fani heiluttaa kättään! Olen itsekin yrittänyt bongata näitä sarjakuvia kirjastostamme, mutta ne ovat aina lainassa - blääh :(. Itse odottelen kolmatta tuotantokautta DVD:lle, se on ehdottomasti pakko hommata omaksi niin kuin muutkin tuotantokaudet :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näitä ei saa kirjastosta, mikä harmittaa vietävästi. En viitsisi omaksi ostaa, mutta haluaisin kyllä nämä kaikki kirjat lukea.

   Minä taas odottelen, että sarja taas jatkuisi. Saa kyllä odotella aika kauan, huoh :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.