Hae tästä blogista

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Me Before You

Jojo Moyes: Me Before You
Penguin Books 2012
S. 484

Will Traynorilla on rahaa kuin roskaa. Hän elää näköistänsä elämää matkustellen, kokien ja paiskien työtä, josta pitää. Sitten eräänä päivänä on vain rahaa - ja pyörätuoli.

Lou Clark saa potkut työstään ja etsii epätoivoisesti uutta työtä. Clarkin perhe ei ryve rahassa, joten kaikki roposet ovat tarpeen. Ei ole varaa nirsoilla töiden kanssa.

Kärttyisän, elämäänsä kyllästyneen Willin ja naiivin Loun tiet kohtaavat tavalla, joka lopulta muuttaa heidän molempien elämän.

Will Traynor on mielenkiintoinen persoona, jonka kuvauksessa Moyes onnistuu loistavasti. Siitäkin huolimatta, että kirja on pääsääntöisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kirjoitettu Loun näkökulmasta.

Pääsin Willin nahkoihin, koin miltä tuntuu olla liikuntakyvyttömänä pyörätuolissa. Tai koin ja koin - ei kai sellaista voi todella kokea, ellei osu kohdalle. Toivottavasti ei osu.

Ajatuksia tämä kirja kyllä herätteli ja senpä takia sen lukeminen oli ajoittain hidasta: jäin monissa kohdin pohtimaan, miten itse toimisin kussakin tilanteessa, miten ajattelisin jne.

Tässä kirjassa ei ole kyse pelkästään sairauksista saati elämisestä pyörätuolissa. Voimakkaana sivujuonteena mukana kulkee Louisin henkilökohtainen elämä, hänen suhteensa sisareensa, vanhempiinsa ja poikaystäväänsä. Ja lopulta Williin.

Kielellisesti kirja ei ole vaativa: teksi on sujuvaa, ajoittain jopa hauskaa. Huumorin taustalla häilyy usein surullinen aurinko. Kaikesta huolimatta kuvaisin kirjaa kuitenkin toiveikkaaksi, sellaiseksi jota lukiessa itkee sekä ilosta että surusta samaan aikaan. Kyllä, muutama nessu kostui tätä kirjaa lukiessa.

Kirjan kansi ei mielestäni kuvaa kirjaa ollenkaan. Tai no, ehkä symbolisella tasolla kyllä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään imelä rakkausromaani, kuten kannen pinkistä voisi päätellä. Tämä ei ole rakkausromaani ensinkään. Tämä on kirja ystävyydestä, kaipuusta. Elämästä.

Me Before You on ensimmäinen Moyesilta lukemani kirja. Moyesin kirjoja on täällä tarjolla lähes joka paikassa: kirjakaupoissa, charity shopeissa ja kauppojen "kirjahyllyssä".

Moyes on kirjoittanut kymmenen kirjaa, joista Me Before You on toiseksi uusin. Viime vuonna häneltä ilmestyi peräti kaksi kirjaa: tämän lisäksi The Girl You Let Behind. Aion ehdottomasti jatkaa tutustumista Moyesin tuotantoon.

Jojon kirjoja ei ole suomennettu, mutta englanninkielisenä niitä saa ainakin AdLibriksestä.

4 kommenttia:

 1. "Taustalla häälyy surullinen aurinko"... oi miten kauniisti sanottu! Tulin kurkkaamaan tätä postausta kauniin kannen kutsumana, ja nyt kun luin arviosi, haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan. (Aihekin koskettaa, sillä yksi perheenjäsenistämme on liikuntaesteinen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä kovasti, itse koin tämän tosi voimakkaasti, vaikka lähipiirissä ei ole liikuntaesteistä.

   Jos haluat tämän kirjan lukea englanniksi, voin pistää postissa tulemaan. Ilmottele vain osoitteesi s-postilla elegiah@gmail.com ja laittele osoitetiedot, niin postitan ensi viikolla :)

   Poista
 2. Oliko tämä se, josta oli tarkoitus tulla suomennos jopa vai muistanko nyt ihan omiani? Ainakin jostain kirja on tuttu! Ja kuulostaa tosiaan ihan kiinnostavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettelin tätä kirjaa "suomeksi", mutten löytänyt mitään viitteitä siitä, että sitä oltaisiin kääntämässä. Mutta sehän ei tietenkään tarkoita, etteikö käännöstä voisi olla tulossa. :)

   Olisi muuten aika huisia, jos tämä käännettäisiin. Minusta tämä sopisi hienosti Suomen kirjamarkkinoille ja luulen, että se voisi menestyä. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.