Hae tästä blogista

tiistai 30. joulukuuta 2008

Pakko ottaa kantaaKirjaa pidetään usein ansiokkaana, jos se on ajankohtainen, kantaaottava jne.

Dekkareitakin arvostetaan näiden ominaisuuksien perusteella. Pelkkä juoni ja jännitys eivät enää riitä, vaan pitää ottaa kantaa, esittää ongelmia ja mielipiteitä.

Kieltämättä tällaiset dekkarit ovat hyviä. Olen tosin törmännyt huonoihinkin kuten vaikkapa Lokero 21.

Mutta pitääkö aina olla ottamassa kantaa?

Onko dekkari ilman ajankohtaista ainesta jotenkin huonompi ja vähempiarvoisempi? Pitääkö olla (tai esittää) niin kulturelli ja sivistynyt, että muun kuin kantaaottavan kirjallisuuden lukeminen on ikään kuin osoitus huonosta mausta.


Michael Palmer: Äänetön kuolema


Palmermaiseen tapaan liikutaan sairaalassa. Potilaita alkaa kuolla epämääräisesti leikkausten jälkeen. Yleislääkäri tulee tahtomattaan vedettyä sotkuun mukaan, kun hänen vaimonsa kuolee sairaalassa. Miestä epäillään vaimonsa murhasta.

Pakollisen kantaaottavan aineksen Palmer on ujuttanut kokouksiin, joissa käsitellään sairaalan yleislääkäreiden vastuualueita ja työnkuvaa. Vaikka kirja on julkaistu jo kymmenisen vuotta sitten, niin aihe lienee edelleen ajankohtainen. Ainakin se oli kiinnostavaa, vaikka ajoittain päähenkilön ajatukset aiheesta alkoivat olla rasittavia niiden itsestäänselvyyden takia.

Äänetön kuolema on ihan hyvää luettavaa sairaalajännityksestä kiinnostuneille. Se on myös ihan viihdyttävä, jos kehtaa lukea joskus jotain muuta kuin ”trendikirjallisuutta”.

Täytyy nyt tunnustaa, että olen lukenut Palmerilta muistaakseni vain kaksi teosta: tämän ja jonkun muun. Sen sijaan Robin Cookia (näitä kahta usein verrataan toisiinsa) olen lukenut enemmänkin.

---
Poikkeuksellisesti tätä ei ole kuvitettu kirjan kannella (koska ei löytynyt netistä enkä jaksa kuvata), vaan tekemälläni kuvalla.

3 kommenttia:

 1. Kantaaottavuus on kai jokin trendi. Pitää olla jotakin mieltä. Itseäni ei kovin paljon dokumentit kiinnosta. Koulussa katsottiin vasta viime jaksolla Surplus, joka kertoo ihmisten kuluttamisesta. Asia on ollut tiedossa jo kauan, osa luokkalaisista kuitenkin hämmästyi. Minua ohjelma ei hätkähdyttänyt.

  VastaaPoista
 2. No ei tosiaan tarvi kirjan olla ajankohtainen tai kantaaottava ollakseen hyvä. Pöh.

  Ihan asiasta toiseen tuli mieleen, tai siis tuosta kuvasta, että sulla voisi olla edessä loistava tulevaisuus jonain graafikkona tai ad:nä.
  Ehkä sä oletkin tehnyt sen alan duunia, en tiedä. :)

  VastaaPoista
 3. Hansu: Siltä tuntuu. Ennen vain tunnekirjat olivat hömppää, mutta nykyään dekkaritkin ovat hömppää, elleivät ota kantaa… Kai.

  Minä kyllä pidän kantaaottavistakin romaaneista, mutta en siitä, että muu julistetaan roskaksi.

  Tiina: Kiitokset tulevaisuudenvisiostasi, se oli kaunis! Eihän sitä tiedä, mihin tässä päätyy. :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.