Hae tästä blogista

tiistai 17. marraskuuta 2020

Katsaus Helmet-lukuhaasteeseen

 

Marraskuussa on hyvä kurkistaa, mitä Helmet-lukuhaasteelle kuuluu. Ei kovin hyvää, periaatteessa. Onnekseni en jaksa stressailla saanko (en saa) luettua jokaisen kohdan, joten haaste pysyy mielekkäänä.

Tilanne nyt on se, että (laskujeni mukaan, voi heittää parilla suuntaan tai toiseen) 20 kohtaa on lukematta. Ne ovat

2. Iloinen kirja

Tähän minulla on kirja katsottuna ja luen sitä parhaillaan. Valinnassa on mukana luovuutta, mutta iloisuus onkin osin makuasia. Kirjoitin tämän postauksen jo jokin aika sitten ja mieleni on muuttunut tässä välissä eli kirja ei tunnu enää yhtä iloiselta kuin alkusanojen jälkeen, joten...

Mitä opimme tästä? Että ei kannattaisi kirjoittaa postauksia varastoon, vaan äkkiä vaan vaikka keskeneräiset horinat ulos, ettei mieli ehdi muuttua.

5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Jäänee avoimeksi, koska vaikka keksisinkin kirjan, tuskin saan sitä käsiini.

8. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi


Kukapa valitsisi minulle kirjan? Mieheltä en viitsi edes pyytää, koska tiedän mitä hän ehdottaisi enkä halua lukea sitä. Haluaako joku ehdottaa minulle jotain, joka on saatavilla englanniksi? Saa laittaa niin monta ehdotusta kuin haluaa, niin varmaan löytyy joku jonka saan käsiini ja viitsin peräti lukea. Ei mielellään mitään tiiliskiveä.

10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa.

Mikäs olisi sellainen maa, hmm. Irlanti, Islanti… Muita? Tietty voisi lukea Ragnar Jónassonia, kun sitä on omassa hyllyssä.

11. Vaihtoehtohistoria

Ei tule mitään mieleen! Ehdotuksia?

12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera

Hankala. Olisi helppo löytää kirja, jonka pohjalta on tehty elokuva mutta että näytelmä tai ooppera.  Pää lyö tyhjää.

13. Kirjassa eksytään

Tähän minulla on kirja eli ei tuota ongelmaa. En tosin enää muita mikä se kirja on. Olisi pitänyt merkitä se ylös.

14. Urheiluun liittyvä kirja

Tarkoitukseni on lukea Haruki Murakamin juoksukirja, joka on minulla enkuksi hyllyssä. Saas nähdä miten käy.

17. Tutkijan kirjoittama kirja


Kesken on Kate Foxin kirja, jonka haaveilen saavani tänä vuonna luettua loppuun. Kirja on ollut minulla pari vuotta kesken.

19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa


Hankalaa, kun en ikinä lue kenenkään kanssa mitään. Pitäisi varmaan joku kimppaluku järkätä, anyone?

21. Pidän kirjan ensimmäisestä lauseesta

Taitaapi olla juuri kesken, mikäli aloitan laskennan ensimmäisestä luvusta enkä prologista.

23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä

Jaa, ei mitään hajua. Jäänee tyhjäksi tämä kohta.

27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani

Tähän on mielessä yksi kirja, joka ei tosin kiinnosta minua kovin paljon eli ei oikeastaan ollenkaan.

36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja

Jaa-a, enpä juuri seuraa tunnettuja henkilöitä.

40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja


Ajattelin tähän kohtaan Andrea Levyn Small Islandia. Vielä kun saisi sen luettua.

43. Kustantamon kirjasarjassa julkaistu kirja


Hmmmmmmmmmmmmmmmm, joo.

46. Kirjassa on sauna 

Ei ole vielä ollut.

47. - 48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet


Ööööööh.

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


Jääpi nyt väliin, koska ei ole asiaa kirjastoon tonkimaan enkä usko, että on koko loppuvuonna.Eli tänä vuonna lukuhaastekin menee penkin alle niin kuin moni muukin asia meni. Sopii siis vuoden teemaan enkä jaksa repiä verkkareitani. Ensi vuonna uusi yritys ja tokihan vielä yritän tänäkin vuonna.8 kommenttia:

 1. Lukuhaasteista ei todellakaan kannata ottaa stressiä, varsinkaan tämmöisenä vuotena joka on ollut ihan syvältä muutenkin. Iloinen kirja oli minulla pitkään tyhjänä, vaikka ajattelin, ettei se kovin vaikea kohta voi olla. Mutta ei minun lukupinossani juurikaan ole sellaisia kirjoja, joita voisin luonnehtia iloisiksi. Toki kirjoista iloakin löytyy, mutta sen vastapainoksi on yleensä paljon muuta joka monesti jyrää ilon alleen. Kustantamon kirjasarjaan on Suomessa asuville helppo keltainen ratkaisu, mutta olisiko teillä esim. Penguin (Modern) Classics -sarjassa jotain kiinnostavaa?

  Hyviä lukuhetkiä loppuvuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pelkästään iloista kirjaa on tosi vaikea löytää. Ehkä joku self help -opas voisi olla sellainen, mutta hmm joo :D Tai joku huumorikirja, mutta itse en pääsääntöisesti jaksa lukea mitään superiloisia kirjoja. Nyt jälkikäteen tuli mieleeni, että ne viisikkoparodiat olisivat sopineet tuohon ilokohtaan. Olisi muutama lukematon vielä hyllyssä, mutta en ole nyt sellaisella tuulella.

   Joo, onhan noita kirjasarjoja. Itse en ole jotenkin mieltänyt esim. noita penguin classicseja varsinaisesti kirjasarjaksi, koska täällä on vastaavaa jaottelua paljon. Yhdellä kustantamolla voi olla ties miten monta eri nimikettä, minkä alla kirjoja julkaistaan.

   Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista
 2. Ihania kuvia!

  Älä ressaa, ei kannata. Vaikkei kyllä vaikutakaan siltä, että stressaisit. Minä en ole kertaakaan saanut Helmetin haastetta valmiiksi ja tänä vuonna en ole edes käynyt sitä läpi. Pidän haasteista, mutta seurailin niitä alkuvuodesta Haastavaa lukemista -blogista ja poimin yksittäisiä sieltä täältä. Ja sitten otin yhden Popsugarin haasteen.

  Haasteen Facebook-ryhmästä saa paljon vinkkejä haastekohtiin, oletko siellä mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en stressaa :D Kirjat ja lukeminen on iloinen asia, jota en pilaa turhalla märehtimisellä. Innolla jo odottelen uutta Helmet-haastetta eli ei paljon kirvele, vaikken tätä saa luettua kokonaan :D Voisi melkein ensi vuodelle ottaa muitakin haasteita, joissa epäonnistua. Tosin ajattelen niin, että nämä haasteet inspiroivat etsimään ja kokeilemaan jotain sellaista luettavaa, jota ei muuten lukisi. Jos nyt edes yhden sellaisen kirjan lukee, se on mielestäni voitto :=)

   Olen kyllä liittynyt Helmet-haasteen Facebook-ryhmään, mutta sieltä ei ikinä nähtävästi tule mitään fiidiini joten olen unohtanut koko ryhmän. Facebookin fiidiin on sen uudistuksen jälkeen tullut lähinnä sponsoroitua sisältöä tai suosituksia minua kiinnostavista ryhmistä eikä niinkään mitään, mitä jo seuraan. Harvemmin kavereidenkaan päivityksiä paitsi vasta kun ovat tyyliin monta päivää vanhoja.

   Poista
 3. Oih, minä ahdistun lukuhaasteista jo etukäteen niin etten edes osallistu.
  Sinulle voisin kohtaan 8 ehdottaa Robin Lee Grahamin The Dovea, joka aikoinaan kaverilta lainattuna teki niin lähtemättömän vaikutuksen, että piti hankkia oma kappale muutama vuosi sitten. Tosin lukukokemuksesta on abt 40 vuotta, joten tällä suosituksella on ns. perävalotakuu ;-)
  https://www.adlibris.com/fi/kirja/dove-9780060920470

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kannata osallistua lukuhaasteisiin, jos ne ahdistavat jo etukäteen. Itse osaan ottaa ne rennosti, niin uskallan osallistua. :D

   Kiitos kirjavinkistä! The Dove vaikuttaa kiinnostavalta, mutta koska se on “hieman” vanha, niin on vaikeasti saatavissa. Eli ei saa kirjastosta. Merkitsen kirjan kuitenkin ylös mahdollista myöhempää lukemista varten. :)

   Poista
 4. 5. Onkohan saamelaisten kirjottamia kirjoja kuin paljon englannistettu? Rupesin vaan miettiin.

  8. Ootko lukenu jo Courtney Summersin Sadien?

  11. Johanna Sinisalon Auringon ydin esim.

  19. Perustetaanko kahden ihmisen lukupiiri?

  23. Ainaki J.S.Meresmaan kirjoja on julkaistu selkokielellä.

  36. Saara Särmällä on instassa hyviä kirjasuosituksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman kesti vastaaminen, anteeksi! Tämä on tosiaan viime vuoden haaste, jota en lopulta saanut läheskään täyteen, mutta ei haittaa. Uusi vuosi uudet haasteet :D

   Enpä usko (mutua), että juuri löytyy saamelaisten kirjoittamia kirjoja enkuksi käännettynä. Ei niitä taida paljon löytyä suomeksikaan. Vasta ihan viime aikoina on silmiini osunut muutama nimi, joita en nyt tähän hätään muista.

   Courtney Summersia en ole lukenut, kurkkasin Goodreadsista kirjaa. Ihan suoralta kädeltä ei alkanut kiinnostaa, mutta pistän harkintaan. Olen tosi valikoiva sen suhteen, mitä otan lukuun. :D

   Lukupiiri voisi olla kiva, mutta voi olla vaikea löytää kirjoja jotka molemmat saavat käsiinsä. Minulle suomalainen uusi kirjallisuus on kokonaan poissa kuvioista, koska en tykkää lukea e-kirjoja enkä edes tiedä, missä minun Kindle on. Omassa hyllyssä olisi kyllä jonkin verran suomalaisia kirjoja, jotka odottelevat lukuvuoroaan.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.