Luin joskus kuukausia sitten The Sunday Timesin liitteestä Jaron Lanieria käsittelevän jutun. Kirjoitus liittyi juuri julkaistuun teokseen Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now (The Bodley Head 2018, s. 146).
Sittemmin olen selaillut kirjaa kaupassa ja eilen lainasin sen kirjastosta. En oikeastaan ollut ajatellut kirjaa lukea, mutta koska se hyppäsi silmilleni kirjastossa, niin miksipäs en kokeilisi.
Miksi kirja ei varsinaisesti kiinnosta minua? Koska en koe olevani somen orja. Tai sitten olen vain niin “in denial”, etten hyväksy asiaa. Lähtökohtani lukea kirja on siis selvittää ja analysoida oma tilanteeni. Saa nähdä muuttuuko ääni kellossa lukemisen myötä ja dellaanko kaikki some-tilini (en usko näin tapahtuvan – asenne jo alusta lähtien kohdillaan, haha!).
Tästä pääsemmekin some-tileihin. Listaan alle käyttämäni ja kerron muutamin sanoin, mitä ne minulle merkitsevät/miksi niitä käytän. Lista saattaa olla puutteellinen, mutta jos siitä jokin puuttuu niin tuskin käytän sitä.
Huom: jos tiedät, että minulla on jokin some-tili seuraavien lisäksi, niin saat toki mainita asiasta. Olen saattanut ihan rehellisesti unohtaa jonkin.
1. Facebook
Tärkeä yhtedenpitokanava ja hupsuttelupaikka ystävien kesken. Hyvin harvoin kommentoin (tai edes klikkailen tykkää-namiskaa) siellä mitään julkisissa ryhmissä. Muutamissa suljetuissa ryhmissä osallistun keskusteluun, mutta sekin on melko kausiluontoista.
2. Twitter
Olen laiska twiittaaja ja käytän Twitteriä satunnaisesti. Olen valinnut seurattavakseni mukavia tyyppejä ja aiheita, koska haluan pysytellä erossa somekohuista. Haluan fiidiini ensisijaisesti kirja-, taide-, luonto- ja patikointiaiheisia twiittejä ja näin tapahtuu. Toki poikkeuksia on, mutta en osallistu kohuihin tai muihin vääntöihin. Itse twiittaan lähinnä kuvia ja kerron lukemistani kirjoista ja jaan linkin blogiini.
Twitter-tilini: Eleina Whitebay
3. Blogit
Tämä lienee kaikille tuttu. Minulla on tällä hetkellä kaksi aktiivista blogia, mutta kummankaan suhteen en stressaile.
Toinen blogini: Mielibidee
4. YouTube
Musiikin kuunteluun ja muun kiinnostavan aineiston katseluun. En juurikaan seuraa vlogeja, katson niitä hyvin satunnaisesti ja harvoin. En lue kommentteja enkä kommentoi. Lataan joskus videon, mutta en yleensä listaa sitä.
5. GoodReads
Käytän lähinnä kirjojen listaamiseen ja lukemisteni seurantaan. Nopea, helppo ja kätevä.
Goodreads-tilini: Elina
6. Pinterest
En muista, milloin olen siellä viimeksi käynyt (no niin, menin tässä välissä kurkkaamaan vieläkö tunnukseni toimivat – toimivat ne). Visuaalisen ihmisen aarreaitta, jossa en ikinä kommentoi (enkä yleensä edes lue kommentteja, joita ei yleensä vissiin edes ole) – katselen ja “kerään” vain kuvia. Samalla kuuntelen kuulokkeilla musiikkia ja nautin visuaalisuudesta kaikilla asteillani. Pitääkin aktivoitua Pinterestin saralla taas!
Pinterest-tilini: Elina
7. Instagram
Tein testimielessä tilin, en ole käyttänyt sitä kertaakaan sen jälkeen. Insta on ainut syy, miksi joskus harkitsin älypuhelimen ostamista.
Eli eräs ISO asia, joka sulkee minut monesta somejutusta ulkopuolelle on juuri se, että minulla ei ole älypuhelinta (samalla se supistaa sitä tiedon määrää, jota algoritmit jatkuvasti keräävät käyttäjistään). Kyseessä on valinta: ollessani liikkeellä, en halua edes mahdollisuutta päästä nettiin, koska en koe tarvetta siihen. Olen silloin aistit avoimena ympäristölle ja annan ajatusten virrata rauhassa.
Laukussani on vakiovarusteena minikokoinen A to Z siltä varalta, että harhaudun tuntemattomille poluille. Julkinen liikenne kulkee (paitsi tube ei välttämättä), vaikka minä en aikatauluja tietäisikään. Sitä paitsi monilla pysäkeillä on nykyään taulut, joissa kerrotaan mikä dösä on tulossa ja milloin (preferoin dösää tuben kustannuksella). Ne pitävät melko hyvin paikkansa.
Minulla on laadukas pöytäkone ja suuri näyttö kuvien käsittelyä ja muuta taidetoimintaa varten. Käytän siis vain pöytäkonetta nettiasioissa. En omista edes tablettia. Kannettava minulla on, mutta käytän sitä ainoastaan matkoilla.
Mainokset: minulla on mainosesto selaimessani. Jos jotakin sivustoa ei voi selata mainoseston takia ja minulla on palava tarve päästä sivulle, käytän toista selainta johon en ole estoa asentanut.
Lähtötilanteeni on siis yllä mainittu. Palatkaamme kirjaan, josta olen lukenut esittelyn. Esittelyssä käytetään symbolisina esimerkkeinä kissoja ja koiria. Kiinnostava esittely.
En ole vielä varma, miten kirjasta kirjoittamisen toteutan. Kenties bloggaan kunkin luvun herättämät ajatukset erillisissä postauksissa tai sitten yhdistelen useamman argumentin. Lähtökohta on kaivella omaa napaa ja kenties keskustella/väitellä kirjan tekstin kanssa. Katsotaan, mitä tästä tulee.
Itsellä on lähinnä vain blogit, ja nyt twitter. Jouduin lopettamaan työpaikan somesääntöjen vuoksi oman twitterin (ei olisi ollut pakko, mutta on aika tiukat säännöt), ja samalla henkitoreissa olleen Facebookin. Perustin blogin nimellä FB:n josta voi seurata tarvittaessa facea,mutta ei ole aktiivinen. Samoin on Insta, muiden seuraamista varten. Jos on tiukkaa töissä, en someile, kun on aikaa voi selailla twitteriä ja muuta. Minulle ei merkitse moniko seuraa, tai montako seuraa. En käytä snapchattia, enkä WhattsAppia enkä vielä uudempia. Youtubeen olen ladannut lähinnä videoita konserteista, ja jotain muuta on omalla nimellä, jota en nyt tässä paljasta :)
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla muiden somekäyttöä, kiitos kun kommentoit ja kerroit! Mutta siis ei kai työnantaja voi kieltää henkilökohtaisen Facebook- tai Twitter-tilin pitämistä (ainoastaan niiden käyttämisen työaikana)? Ai niin ja blogilleni olen myös tehnyt sivun Facebookissa, mutta lasken sen samaan henkilökohtaisen tilini kanssa, koska ovat saman tunnuksen alla. :)
PoistaOlen melko pihalla puhelinten appsien kanssa. WhatsApp tuntuu olevan yleinen ja tiedän suunnilleen, mikä se on. Snapchat ei ole niin hyvin tiedossa. Moni kai käyttää nykyään enemmän puhelimen appseja, siinä tällainen “dino” jää auttamatta ulkopuolelle, mutta itsepähän olen näin valinnut. :)
Olipa rehellinen avaus kirjasta ja sinun omasta somen käytöstä. Minulla on tabletti, jonka käyttö bloggaamisessa on aika hyödytöntä, koska voin selailla ja kommentoida, mutta en lisätä uusia bloggauksia. Ne teen sitten miehen kanssa yhteisellä pöytäkoneella. Se oli ensin mun, mutta miehen kannettava lopetti toimintansa ja mies sulautui minun koneen käyttäjäksi. On silläkin tabletti, mutta sama ongelma, ei voi lisätä sisältöä, ei ohjelmoida.
VastaaPoistaFace, Goodreads käytössä, ei muita. Olen ihan out ja luen kaiket ajat kirjoja. Ennen blogia luin vain kirjoja.
Töitä varten netistä löytyy kaikenlaista kivaa, ja sitä tulee käytettyä, mutta ilmankin pärjää hyvin. Luovuus vain valloilleen.
Kivaa, kun sinäkin kerrot omista tavoistasi! Tuli mieleeni, että joskus vuosia sitten pelasin Angry Birdsiä miehen vanhalla tabletilla, mutta juuri muuta en sillä tehnyt. En tykkää kyseisestä “formaatista”, sama pätee puhelimeen. Näköhäiriöiden (silmien arkuus ja nopea väsyminen, hajataitto jne.) takia minun on vaikea lukea tekstiä niistä, mikä on varmasti yksi syy siihen etten niitä edes halua käyttää.
PoistaTeillä ilmeisesti toimii koneen jakaminen hyvin? Minä ja mieheni varmaan tappaisimme toisemme, jos pitäisi samalla yrittää :D Miehellä on käytössään myös tabletti ja älypuhelin, joten olen meidän perheen ainoa “dinosaurus”. ;)
Ilman nettiä tulisi kyllä toimeen ja erityisesti ilman some-tilejä. Mutta eri asia sitten on, onko sellaiseen tarvetta. Tarpeen tietenkin määrittelee kukin itse. Minusta ajatus, ettei minulla olisi blogia tai Naamakirjaa, on kamala!
Ihanasti sanoit, että olet ihan out ja luet kaiket ajat kirjoja <3
Olen kivikaudella kaiken teknologian suhteen. En käytä muuta kuin Bloggeria ja sähköpostia, ja niissäkin tulee pidettyä paljon taukoja. Jos joutuisin käyttämään päivittäin kohtia 1-7, sairastuisin varmaan johonkin stressiperäiseen sairauteen. Pelkästä ajatuksestakin tulee hengenahdistus. Mutta jos se sopii sinulle, niin mikäs siinä. Minullakaan ei ole älypuhelinta, mutta olen harkinnut ;)
VastaaPoistaJos luit jutun, huomaat etten käytä kohtia 1-7 päivittäin, osaa en käytä ollenkaan. Tosin tuskin tulisi burn out, vaikka käyttäisinkin, koska eihän kaikkea tarvitse käyttää tuntitolkulla. Ellei ole addikti. :D
PoistaMinä en voisi millään poistaa some-tilejäni,esim. Instagram on minulle aika tärkeä ykkönen, sen jälkeen Face, jonne laitan enemmänkin blogin linkkejä ja joskus jotain muuta. Twitteriä käytän laiskasti,mutta en poistaisi sitäkään,
VastaaPoistaEn minäkään kaikkia, erityisesti Facebook ja tämä blogi ovat minulle tärkeitä. Ymmärrän hyvin Instan tärkeyden: luulen, että pitäisin siitä itsekin kovasti, mutta en ainakaan toistaiseksi viitsi hankkia älyluuria sitä varten :D
PoistaEn tiennytkään, että olet Twitterissä, pitääkin tulla etsimään! Twitterin Fiidistä näkee halutessaan kivasti paljon asioita nopealla silmäyksellä ja skrollailulla.
Tästä innostuneena kirjauduin twitteriin, pistin sut seurantaan ja siivosin oman seurattavien listani. :D Jos twitteriä ois nyt kivempi käyttää, se on tuntunu niin raskaalta ja ahdistavalta, että vähä jääny. Käytän facebookia ja instagrammia ja youtubea ja bloggeria myös. Jostain syystä en miellä bloggeria someksi ollenkaan. Ehkä se johtuu blogien rakenteesta, ku ei oo sinänsä feediä mitä selata. Goodreads mullaki on, mutta sitäkään ei oo tullu juurikaan käytettyä. Pitäis ehkä taas yrittää. Joo, kyllähän tää sometus on aika koukuttavaa ja toisinaan jopa ahdistavaa. Aattelin pitää joulukuun jos en kokonaan somettomana niin huomattavasti vähemmän käyttää, ni ei ehkä sitten ois niin paha jouluahdistus. Youtubessa seuraan aika monia kanavia plus kuuntelen musiikkia. Älypuhelimessa on instan lisäksi podcast-appeja, ku luurit korvilla ei oo niin ahdistavaa kulkea kodin ulkopuolella. :)
VastaaPoistaHaha, tässä oli tarkoitus hankkiutua eroon some-tileistä eikä aktivoitua uinuvien kohdalla :D :D Tosin taisin muutama päivä sitten luoda tunnukset erääseen somekanavaan, jossa en ennestään ollut, mutta vain siksi että voin kommentoida erästä blogia (ei voi kommentoida ilman tunnusta) :D
PoistaTwitterissä (ja Facebookissa) minua ärsyttää nimenomaan ne algoritmien arpomat uutisvirrat, koska vaikka ne kuinka ovat keräävinään minusta tietoja, niin aika pieleen menevät niiden arviot (tosin tiettyjen asioiden pakkosyöttö kai kuuluu asiaan). Toivoisin, että fiidiin tulisi juttuja aikajärjestyksessä ilman mitään temppuja. Facebookissahan sellainen mahdollisuus on olevinaan, mutta se on silmänlumetta eli ei todellakaan toimi.
Minäkin mietin hetken ovatko blogit sosiaalista mediaa, mutta tulin siihen tulokseen että ovat ihan siinä missä vaikkapa keskustelupalstatkin. Toki jos blogista on estänyt kommentoinnin eli vuorovaikutuksen, niin sitten sitä ei kai laskettane someksi. Häilyviä ovat rajat, veteen piirrettyjä viivoja.
Goodreads on hyvä, jos tykkää tilastoida lukemisiaan, muttei jaksa nähdä vaivaa sen eteen. Minulla on tapana tehdä blogiin vuosikooste lukemistani kirjoista, mutta tuskin tekisin sitä, ellei olisi Goodreadsia: en nimittäin jaksa kirjata lukemisiani muualle enkä bloggaa kaikista, joten Gr on ainoa jossa on täydellinen lukulistani.
Jos someilu ahdistaa, niin kannattaa tosiaan vähentää käyttöä tai keskittyä niihin osiohin, jotka eivät ahdista. Minullakin tulee joskus tuskastunut ja turhautunut olo, mutta yleensä silloin jos olen lukenut paljon eri medioiden kommenttipalstoja: ei pitäisi lukea niitä ollenkaan :D
Tämän kirjan lukeminen ei muuten nyt oikein edisty, koska ainakaan toistaiseksi se ei ole tuonut mitään uutta. Käsitellään vapaata tahtoa ja addiktoitumista. Itse olen helposti addiktoituvaa sorttia, mutta toisaalta kyllästyn myös nopeasti. Tällä hetkellä en koe, että some addiktoisi minua.