torstai 25. helmikuuta 2016

Mäkätys: uutuuskirjadraama kirjakaupassa

Harvemmin jaksan keuhkota kirjauutuuksista, vaikka joitakin teoksia suurella mielenkiinnolla odotankin. Saahan ne sitten kaupasta, kun aika on kypsä. Paitsi ettei saa, ellei kyseessä ole joku maailmanluokan julkkis, jonka teosta on hehkutettu mediassa jo puoli vuotta ennen sen julkaisua.

Keigo Higashinon uusin käännösromaani A Midsummer's Equation julkaistiin tiistaina 23.2. Olin melko varma, ettei sitä heti silloin kirjakaupasta (paikallinen Waterstones) saa, mutta kävin silti kurkkimassa. Kävin eilenkin kurkkimassa. Menin tänäänkin kurkkimaan. Ei ollut eikä tule.

Sen sijaan Higashinon vanhempaa romaania (Journey Under the Midnight Sun, käytän teoksesta myöhemmin lyhennettä JUMS) oli ilmestynyt oikein trilleriesillepanopöydälle. Kyseisen opuksen ollessa uusi, sitä ei kaupassa näkynyt. Siis mitä helvettiä? Mikä tässä on logiikka?

Ymmärrän toki, ettei kaikkia uutuuksia voi kirjakauppoihin tilata, koska tilat ovat rajalliset ja kirjoja julkaistaan melkoisesti. Sen sijaan en ymmärrä, miksi tilataan samalta kirjailijalta vanhaa kirjaa, kun uusi on JUURI julkaistu. Tämä on tapa joidenkin kirjojen kohdalla eikä mikään poikkeustilanne.

JUMSia ei ole muuten aiemmin Waterstonessa näkynyt. Ei edes sen julkaisun aikaan. Noihin aikoihin muistelen nähneeni Higashinon Malicen, joka on julkaistu ennen JUMSia (tilasin lopulta JUMSin Amazonista). Näen tässä selkeän kaavan, mutta en ymmärrä kaavan merkitystä.

Waterstonessa on muuten  näytteillepanopöytä otsakkeella "Books you may have missed." Siinä on usein puolisen vuotta sitten julkaistuja käännöskirjoja, joita ei kys. kaupan hyllyllä ole koskaan nähty. Ei ihme, että joku on saattanut missata.

Väitin tuossa aiemmin, että Higashinon uutukaista eli Midsummer's Equationia ei ole tulossa Waterstoneen. Mistäkö tiedän? Koska menin raakkumaan kassalle, että oliskos panna tuoretta Higashinoa. Ei tosiaan ollut eikä ole tulossa, mutta erikseen kyllä voivat tilata niin kuin kirjakaupoissa yleensä voidaan. Pistin tilaukseen, se tulee joskus - ilmeisesti maanantaiksi.

Vertailun vuoksi: Jos tilaisin sen Amazonista ennen tiettyä kellonaikaa, saisin sen samana päivänä. Ainoa syy, miksen tilannut on se, että ymmärtääkseni Amazonin tällä hetkellä ainoa saatavilla oleva versio kirjasta on jenkkiläinen ja minä haluan nimenomaan brittilaitoksen.

En tänään jaksanut räksyttää puodissa, mutta kun haen kirjan, aion kysyä miksi he tilasivat vanhoja Higashinon kirjoja eivätkä tätä uutta. Luonnollisesti he eivät tiedä, veikkaan. Kysyn silti. Kohteliaasti toki, sillä käyn kyseisessä liikkeessä usein ja haluan käydä jatkossakin.

Tässä liki on myös WHSmith, mutta sieltä nyt varsinkaan on turha etsiä mitään (vaikka toki tsekkasin sieltäkin). En laskisi WHSmithiä edes kirjakaupaksi: se on krääsäkauppa, jossa on kirjoja. 

Kiitos, helpotti.


Kuvan lintu ei liity tapaukseen.

3 kommenttia:

 1. Kerro meillekin mitä sanovat? Ehkä saat paremman ja paremmin vastauksen, jos laitat Waterstonelle meiliä, niin menee toivottavasti sellaiselle ihmiselle, joka noista asioista päättää, tai edes jollekin joka ymmärtää sen 'logiikan'!
  Kirjapa kiinnostaa minuakin, tai siis kaikki nuo oikeastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mietin jaksaisko marmattaa suoraan jonnekin Waterin aspaan ja päädyin laittamaan mailia sinne "jonnekin". Saas nähdä tuleeko vastausta ikinä. Vähän epäilen, että sieltäkin tulee jotain diipa daapaa, mutta katsotaas nyt.

   Alkoi nyt myös ottaa päähän se, että Watersones ei "voi" ilmoittaa minulle, kun kirja on myymälään saapunut, koska mulla ei ole kännykkää. Ehdotin, että laittakaas mailia, mutta myyjä oli nyrpeä ja sanoi, että viimeistään maanantaina olis kirja, että tule silloin. Just joo, wow mitä palvelua. Jos se kirja ei ole siellä maanantaina, niin tilaan sen Amazonista.

   Päivittelen tänne kommentteihin tätä "draamaa", jos tässä nyt tapahtuu mitään. :P

   Poista
 2. Kirja oli maanantaina Waterstonessa ja ilahduin niin kovasti, etten jaksanut kysellä mitään. Sitä paitsi paikalla oli eräs lempparimyyjäni.

  Myös aspaan laittamaani palautteeseen vastattiin, mutta kuten arvelinkin, niin kiersivät varsinaisen kysymykseni ja sain kuulla sitä normaalia lässynläätä. Lisäksi olivat nähneet, että olen hakenut kirjan myymälästä, joten heidän mielestään muulla ei ollut väliä. En jaksa jatkaa asiasta vääntämistä, mutta jos (kun) näin käy jatkossakin, aion jeesustella asiaa suoraan myymälässä.

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.