Hae tästä blogista

torstai 27. maaliskuuta 2014

Tehranin vanki

Kannen kuva: Kristin Peters
Marina Nemat: Prisoner of Tehran
The End of Childhood in Iran
John Murray 2007
S. 278

Hyllyyni on jostain syystä kertynyt lukuisia Iranista kertovia kirjoja. Prisoner of Tehran on yksi niistä. Tuoreessa muistissa on yhä jokunen aika sitten lukemani Kohtalon kirja, josta pidin ihan ylettömästi.

Kenties poikkeuksellista tässä (Prisoner of Tehran) kirjassa on se, että Marina Nemat ei oli muslimi, vaan kristitty. Hänen lapsuutensa on melko huoletonta siihen asti, kunnes Iranin vallankumous vuonna 1979 alkaa ravistella maata ja valtaan astuu Ayatollah Khomeini.

Nemat kuvaa kirjassaan sitä, miten tuo vallankumous vaikuttaa tavallisiin ihmisiin ja heidän arkeensa. Nemat itse on lopulta eräs monista pidätetyistä. Pidätyksen syyksi kelpaa oikeastaan mikä tahansa; jopa se, että on nähty "väärässä" seurassa.  Nematin "vankilaura" alkaa vuonna 1982 hänen ollessaan 16-vuotias.

Hänet roudataan pahamaineiseen Evinin vankilaan ja tuomitaan kuolemaan. Jostain kumman syystä (joka selviää kirjan lukemalla) hän onnistuu kuitenkin välttämään teloituksen ja tuomio muutetaan elinkautiseksi vankeudeksi. Loppujen lopuksi Nemat lusii reilut pari vuotta. Siihenkin on syynsä, joita en aio paljastaa.

Vaikka kirja on kirjoitettu yksikön ensimmäisessä persoonassa, sen tyyli muistuttaa ajoittain fiktiivistä romaania. Kirjan rakenne on mielenkiintoinen; siinä vaihtelevat (kirjan) nykyhetki ja menneisyys, joka taustoittaa Nematin elämää. Lopulta ne sulautuvat yhteen.

Kerronnallinen ratkaisu saa aikaan sen, että kirja on ajoittain ennalta-arvaamaton, mikä on ehdottomasti hyvä asia. Ihan kuin olisi lukenut kulttuurista jännäriä (joka ei tosin ole kovin jännittävä, mutta tietyllä tapaa kutkuttavan odottava). Kirjassa tapahtuu mm. melkoinen käänne, jota en olisi millään osannut odottaa.

Nyt voi tietenkin pohtia sitä, onko tämä ratkaisu tehty viihteellisyyttä (ja kaupallisuutta) silmällä pitäen. En ota kantaa siihen, koska oikeastaan minua ei kiinnosta. Pidin tästä kirjasta ja koin taas vaihteeksi oppineeni jotain.

Tämän kirjan tiimoilta etsin enemmän tietoa tuosta kyseisestä vuoden 1979 vallankumouksesta ja sen vaikutuksista Iraniin. Ne täsmäävät hyvin kirjan faktallisten tietojen kanssa. Itse en lue näitä tosirarinoita kuin Raamattua (tai Koraania), vaan pidän lukiessani aina mielessä, että kyseessä on subjektiiviset kokemukset. Silloin voi huoletta jättää spekuloinnit "tarinan" todenperäisyydestä toisille. Minulle riittää se, että ympäroivät faktat ovat oikein - kaikki muu on tai voi olla totta.

Nyt taidan pitää pienen tauon Iranista ja vaihtaa maata. Tosin hyllyssä polttelee Out of Iran, mutta ei se sieltä mihinkään karkaa. Sitä paitsi siellä hyllyssä polttelee nyt niin monta lukematonta kirjaa, että pää tässä hajoaa - en ole koskaan ollut hyvä monivalintatehtävissä!

Tätä kirjaa ei ilmeisesti ole suomennettu, mutta sen saa ainakin eräistä suomalaisista nettikirjakaupoista englanninkielisenä.

~~~

Osallistun tällä kirjalla Ihminen sodassa ja Hei me lusitaan! -haasteisiin. Tämän kirjan myötä saavutan tapaamisoikeuden ja ylenen korpraaliksi!

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta. Itse luin juuri The House of the Mosque -kirjan, joka sekin sijoittuu Iraniin (ei tosin Tehraniin) ja aivan noihin samoihin aikoihin. Jos kaipaat lisää Iraniin sijoittuvaa lukemista, niin suosittelen tätä :) Siinä kuvaillaan moskeijaa "hoitavaa" perhettä ja nimenomaan sitä muutosta, joka maassa tapahtui ennen ja jälkeen vallankumouksen. Kirjan tarinat kestävät jopa muutaman vuosikymmenen, joten paljon ehtii tapahtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kiintoisa kirja, vaikka ei kyllä vetele vertoja postauksessa mainitsemalleni Kohtalon kirjalle. Se on upea kirja!

      Olenpa muuten lukenut tuon The House of the Mosque. Siitä on jo tosin jokunen hetkinen aikaa. En sille täysin lämmennyt, vaikka se ihan hyvä olikin. :) Kannatti ehdottomasti lukea!

      Poista
  2. Tosi kiinnostava kirja Kirjan kansikuva on kaunis, joten ei uskoisi sen kertovan vankilatapahtumista. Nimi muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan kansi on tosiaan hyvin kaunis ja oikeastaan vankilateemastaan huolimatta se kuvaa kirjaa aika hyvin. Tämä ei ole mitenkään erityisen brutaali kirja, vaikka siinä väkivaltaa onkin. Sitä ei kuitenkaan jäädä kovin tarkasti kuvailemaan, vaan painopiste on Nematin tunteissa. Kieli on helppoa enkkua ja kirja nopealukuinen. :)

      Poista
  3. Kirjojen poltteleminen mielessä on parempi vaihtoehto kuin kirjojen polttaminen roviolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ehdottomasti! Pois minusta pyromaniset piirteet :D

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.