Hae tästä blogista

maanantai 31. heinäkuuta 2017

Klassikkohaaste V: Kauppa-Lopo

On heinäkuisen klassikkohaasteen aika, nyt jo vuorossaan viidennen. Haastetta isännöi tällä kertaa Tekstiluolan Tuomas.

Tässsäpä kertauksesi haasteen säännöt, joiden alla omat huomioni eli nyt hieman erilainen lähestymistapa tähän haasteeseen.

1. Valitse joku klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään.

Ilmoitettu on osallisuudesta, mutta ei kirjasta sillä luettavan klassikon valinta jäi jälleen viime tippaan.

2. Lue valitsemasi klassikko.

Lukuun päätyi lopulta Minna Canthin Kauppa-Lopo, joka on novelli ja julkaistu ensimmäisen kerran 1889 aikakauslehti Valvojassa. Veivasin valintaa viimeiseen asti ja Canthiin päädyin, koska en ole ikinä koskaan lukenut Minna Canthilta yhtään mitään. Nyt olen, hyvä minä.

3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2016. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani samaisena päivänä.

Luin Kauppa-Lopon yhteisniteestä (SKS 1999), jossa on lisäksi Canthin Agnes-niminen novelli. Agnesta en lukenut. Ei syntynyt Kauppa-Lopon jälkeen varsinaista innostusta lukea sitä.


Kauppa-Lopo kertoo homssuisesta naisesta, joka kirjan alussa istuu vankilassa juopumuksesta ja pyhäinpäivän rikkomisesta. Tapahtumapaikka on Jyväskylä, jota - tai pikemminkin jonka ihmisiä - kuopiolainen Kauppa-Lopo halveksii.

Kun Kauppa-Lopo saa tietoonsa, että Jyväskylässä asuu hänen Kuopiosta kotoisin oleva "tuttunsa", Agnes Kortman, hän kutoo tälle sukat. Siinäpä oiva (teko)syy lähteä vankilasta vapauduttuaan naista tapaamaan.

Kauppa-Lopo henkilönä on samaan aikaan sekä etova että sydämellinen. Minun on tosin vaikea ymmärtää Kauppa-Lopon sydämellisyyttä, joka ilmenee muun muassa (pakonomaisena) haluna auttaa rouva Kortmania hankalassa tilanteessa. Ja aivan pyyteettömästi, vaikka on itsekin jatkuvassa rahapulassa.

Kauppa-Lopo myy Kortmanin vanhoja rojuja ja tienaa niillä ihan kivan summan Kortmanille, mutta ei silti halua edes markkaa vaivanpalkaksi. Mieluummin vaikka varastaa joltain toiselta kuin ottaa palkkion työstään. Onko kyseessä sitten ylpeys vai mikä jää minulle epäselväksi.

Kirjassa on alustus, jossa Päivi Lappalainen tutkiskelee sekä Kauppa-Lopoa että Agnesia. Luin alustuksen kirjan luettuani ja se auttoi tietyssä määrin tulkitsemaan lukemaani.

"Henkilökuvauksen kannalta yhteistä on, että molempien novellien (Kauppa-lopo ja Agnes) naiskuvat ovat vastalause 1800-luvun mittaan meilläkin rakennetulle kuvalle porvarillisesta perheenemännästä ja äidistä, kodin enkelistä."

Kauppa-Lopo synnytti aikanaan kirjallisen polemiikin. Novellia pitääkin tulkita sidottuna aikaan, että sen arvon voi ymmärtää. Minuun Kauppa-Lopo vaikutti eniten miljöökuvauksensa tiimoilta.

4. Kehu itseäsi: selätit klassikon – ja ehkä jopa nautit siitä!

Hienoa Ele! Vihdoin sait luettua jotain Minna Canthilta. Ilman tätä haastetta olisi Kauppa-Lopo todennäköisesti jäänyt kesken jo toisella sivulla. Onneksi kuitenkin luin loppuun, vaikken niin kovasti ihastunutkaan.

5. Toista kohta neljä, useasti.

Hienoa, Ele, nyt on jälleen yksi aukko sivistyksessä paikattu. Lisää kahvia sen kunniaksi.

Klassikkohaasteen koontipostaus, jossa linkit osallisten kirjoituksiin.

~~~


Tässä pääsen lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä Kauppa-Lopo polkaisee kohdallani käyntiin myös novellihaasteen. Peukutan sitä erikseen tapahtumapaikan tiimoilta. Lue novellihaasteesta ja peukutuksesta enemmän Nipvetin blogista.

10 kommenttia:

 1. Hauska lukea klassikkohaasteeseen osallistumisesta sääntöjen mukaan. Tuota itsensäkehumista pitäisi harrastaa, mutta se ei oikein luonnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai :) Ajattelin vaihteeksi toteuttaa haasteen hieman eri tavalla. Klassikkohaaste on hyvä apuväline itsensä kehumisen harjoittelussa. :D

   Poista
 2. Canth olisi varmaan ollut minullekin aika tympeää luettavaa... muistelen, että joskus koulussa piti jotain häneltä lukea ja se vei kyllä innostuksen tutustua Canthin tuotantoon enempää. Hänen tuoreinta elämäkertaansa koetin lukea, mutta sekin jäi puolitiehen. :) Mutta toki Canth teki osaltaan hienoa työtä maamme kirjallisuuden eteen, ei siinä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin, että Canthin elämäkerta voisi olla kiintoisaa lukea, mutta hmm joo. Enpä tiedäkään :D Mutta makuja on monia eikä se Canthin arvoa vähennä lainkaan, että ei ihan just minulle - tai sinulle - kolahtanut ;)

   Poista
 3. Canth on tosiaan ehdoton kotimaisen kirjallisuuden klassikko, mutta kaikki kertomuksensa eivät välttämättä anna nykypäivän lukijalle lukukokemuksina paljoa, uskoisin. Aikanaan olleet tietysti tärkeitä. En ole tainnut itsekään Canthilta vielä kokonaista teosta lukea, mutta jonkinlainen käsitys on monen kohdalla, mitä niissä suurin piirtein tapahtuu. Hauska idea oli tuo postaaminen haasteen sääntöjen mukaan jaoteltuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Canthin merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on kiistämätön, vaikka tämä Kauppa-Lopo ei niinkään minua vakuuttanut. Toisaalta kirjan alkusanat valottivat hyvin Kauppa-Lopoa ja auttoivat sitomaan sen aikaan ja tarkastelemaan sitä kautta. Ei silti ollut minun kakkupala, mutta eivät kaikki voikaan.

   Jotenkin innostuin Jotunista enemmän, mutta toisaalta ei minun kannata yhden novellin perusteella vedellä liian yksisilmäisiä johtopäätöksiä Canthin tyylistä ja tuotannosta. Saatan jossain vaiheessa (en ihan heti kuitenkaan) kokeilla jotain muuta häneltä. :)

   Poista
 4. Minä lukeudun Canthin ihailijoihin, vaikkeivät kaikki hänen teoksensa olekaan täysin vakuuttaneet. Paljon on toki lukemattakin. Mutta hienoa, että luit haasteen kunniaksi Kauppa-Lopon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä kauppa-Lopo oli tosiaan ensikosketus Canthiin ja ihan hyvä sellainen, mutta uskon että Canthilla on vaikuttavampiakin teoksia. En siis usko, että tutustuminen jäi tähän. :)

   Poista
 5. Minulla on Canth vielä kokonaan lukematta. Voisinkin ottaa hänet seuraavan klassikkohaasteen kohteeksi. Mainio postaus sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset :) Klassikon valitseminen jäi minulta tällä kertaa tosi viime tippaan ja muuttui monta kertaa muutenkin ja mieleisen klasikkolukemisen saatavuudenkin kanssa oli vähän niin ja näin. Ensi kerralla valitsen kirjan aikaisemmin (toivottavasti). :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.