Hae tästä blogista

torstai 2. helmikuuta 2017

Kaikenlaista vedätystä

Gillian Flynn: The Grownup
W&N 2015 (2014)
S. 79


Bongasin tästä novellista kirjoituksen Sannabananan blogista ja heti ajattelin, että sehän täytyy lukea. En ole aiemmin lukenut Flynniltä mitään, en edes sitä kuuluisaa Gone Girliä/Kilttiä tyttöä. Kirjan pohjalta tehdyn elokuvan olen sen sijaan katsonut. The Grownup on alun perin julkaistu Rogues-antologiassa nimellä What Do You Do.

The Grownup onkin tosi vetävä - alussa vedetään myös käteen. Tai kirjan kertojana toimiva nuori nainen tyydyttää miehiä käsivoimin pientä maksua vastaan ennustajan takahuoneessa, kunnes itse "ylenee" ennustajaksi.

Eräänä päivänä vastaanotolle saapuu nainen nimeltä Susan Burke. Hän tulee kerran, sitten toisenkin. Kolmannen. Susanilla on ongelma: koti on pelottava, ehkä jopa kirottu. Ennustajanaisemme lupaa tehdä kotikäynnin vanhaan viktoriaaniseen taloon naisen luokse. Ja sitten alkaakin tapahtua.

Pidän Flynnin sukkelasta ja napakasta tyylistä, osin jutustelevastakin. Kertomus etenee hyvällä tempolla ja sisältää kiinnostavia huomioita ja huumoriakin.  Tämän kirjan lukeminen oli kuin lenkillä käyminen sellaisena päivänä, kun juoksu sujuu vetreästi eikä mihinkään koske. Lenkin jälkeen on hieman hengästynyt, mutta tyydytetty olo.

The Grownup sai minut innostumaan Flynnistä enemmänkin. Päätin lisätä Sharp Objectsin (suom. Teräviä esineitä) lukulistalleni. Olin jo periaatteessa päättänyt, että skippaan koko Flynnin, mutta niin se vain mieli muuttui jälleen kerran.

~~~

The Grownup kartuttaa jälleen novellihaastetta. Helmet-lukuhaasteessa tungen sen kohtaan 47 eli kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit.

4 kommenttia:

 1. Niinhän se minäkin luulin, että ei kuulosta minun kirjalta Terävät esineet, mutta arvaas mitä, olen lukenut kaikki suomennokset ja terävät esineet oli niistä huonoin. Elokuva oli paljon parempi.

  VastaaPoista
 2. Mai, tarkoitatkohan kuitenkin Kilttiä tyttöä Terävien esineiden sijasta? Terävistä esineistä ei ole tehty elokuvaa, Kiltistä tytöstä on.

  Minä olin ajatellut skipata Flynnin ihan vain siksi, että on niin paljon muuta kiinnostavaa. Ajattelin siis karsia Flynnin siitä huolimatta, että oletin että voisin jopa pitää hänen kirjoistansa. Ei ehkä kuulosta loogiselta, mutta kun on paljon kiintoisia kirjoja nenän edessä (ja lisää tulee koko ajan), niin mieluummin karsin niistä, jotka koen tavanomaisimmiksi. Nyt kuitenkin kääntyi takki ainakin Terävien esineiden verran. :)

  VastaaPoista
 3. Samassa veneessä oltiin vielä hetki sitten, Flynnin kirjoja en ole lukenut ollenkaan mutta elokuvan näin. Siitä kyllä pidin, mutta kirjoihin ei ole tullut tartuttua. Tämä kuulostaa kiinnostavalta kyllä, ehkä siis voisin antaa kirjailijalle mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tämä taitaa olla ainoa Flynnin teos, jota ei ole suomennettu, kun on novelli. Muuten sitä valinnanvaraa sitten onkin. Minua Terävät esineet kiinnostaa jostain syystä nyt eniten. Joku intuitiojuttu taas. ;)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.