Hae tästä blogista

maanantai 24. marraskuuta 2014

Rytökasat Detroitissa

Uhkailin joskus kuukausia sitten lätkiä tänne reissukuvia. Hengailin syyskuun Jenkeissä vähän siellä sun täällä, mutta vasta nyt alkaa olla sellainen olo, että jaksan palata uudelleen sinne kuvien muodossa. 

Aivan ensin haluan tehdä comebackin Detroitiin (Michigan) ja siellä The Heidelberg Projectiin. The Heidelberg Project on "ulkoilmanäyttely", joka käsittää muutaman korttelin. Sinne hurauttaa Detroitin downtownista noin vartissa.


Alue korttelin ympärillä - ja korttelissa - on vihertävää asuintaloaluetta. Suurin osa taloista on omakotitaloja ja melko huonossa kunnossa. Osa taloista on laudoitettu umpeen eli ovat selkeästi asumattomia. Todella erikoinen miljöö on siis kyseessä.


Enpä ota kantaa, missä määrin tällaisia "romuinstallaatioita" voi pitää taiteena. Oikeastaan sillä ei ole minulle merkitystä. Alueen tunnelma, rehevyys, runsaus, surrealistisuus ja rupuisuus saivat synkän sydämeni hihkumaan onnesta. Olisin voinut tutkailla ja tonkia, mietiskellä ja unelmoida vaikka puoli vuosisataa tuolla - ja kyllähän tuolla tovi jos toinenkin vierähti.
Valitettavasti jotkut urpot ovat tuikanneet Heidelbergin taloja tuleen aina silloin tällöin. Vuonna 2013 taloja kärähti peräti viisi kertaa. Lue kooste Wikipediasta, jos kiinnostaa.


Mielettömän ihana mesta! Suosittelen piipahtamaan, jos sattuu hengailemaan Detroitin suunnalla. Sen kun kurvaa auton liki ja jättää sen johonkin kadunvarteen. Tämän korttelin ympärillä on sen verran autioita taloja, että auton voi helposti jättää lähes minne tahansa, kunhan ei keskelle tietä sentään.


16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä oli, voisin mennä toistekin sillä aluehan tavallaan elää ja muuttuu jatkuvasti :)

   Poista
 2. Oho, what a place! Tulisikohan minulla tuolla siisteysintoilijana ahdistus, alkaisin varmaan laittaa paikkoja järjestykseen. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikä, pitää nauttia kun kerrankin ei tarvitse siivota :D Minusta parasta oli juuri se, ettei koskaan tiennyt mitä tulee eteen. Siellä oli kuules jättipehmolelujen kattobileetkin puoliksi palaneen talon kupeessa. :P

   Poista
 3. Kiehtovaa! Osuin Berliinissä samantyyppiseen kortteliin ja kyllähän siellä vierähti jonkin aikaa katsellessa.
  Tuo kello ikivanhassa puussa on mahtavan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloteema tuntui olevan koko alueen kokoava "teema". Kaikenlaisia kelloja oli joka nurkassa - siis ihan oikeitakin eikä vain pahvisia. Kellot - etenkin pysähtyneet - kiehtovat minua kovasti. Niiden symboliikkaa on kiehtovaa tutkailla ja pohtia.

   Olen käynyt Berliinissä, mutta tuollainen kortteli on mennyt minulta ohi. Pitäisikin ehkä harkita, josko menisi joskus uudelleen ja antaa Berliinille uusi mahdollisuus. Minähän en ihan lämmennyt kys. kaupungille.

   Poista
  2. Anna vaan Berliinille uusi mahdollisuus. Siellä on nykyään kaikenlaista vaihtoehtokulttuuria, vanhoihin tehtaisiin rakennettuja pajoja ja erikoisia ravintoloita yms. kiinnostavaa.

   Poista
  3. Kuulostaa kiintoisalta - ehkä pitää nostaa Berliini takaisin matkalistalle. :)

   Poista
 4. Irenen tavoin voisin kokea kiusausta alkaa järjestellä esim. noita kenkiä. Näin virtuaalisesti oli turvallista tutustua näyttelyyn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, älkää nyt siivotko hienoja kasoja :D Tulkaa sen sijaan tutkimaan niitä! ;)

   Poista
 5. Erikoista! Eipä ole ihan perusturistirysä! Ei se Detroit ihan autiokaupungiksi ole muuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se (Detroit) kyllä melko "pahassa" kunnossa. Kovasti sitä yritetään kunnostaa houkuttelevammaksi, että saataisiin niitä turisteja sinnekin. Melkoisen erikoinen kaupunki, sanoisin. Uptown oli pelkkää autioitunutta katua. Taisi siellä yksi huoltoasema olla toiminnassa, mutta noin muuten pelkkää rikkinäistä murjua toisen perään. Joissakin kaiketi asuttiinkin, mutta suurimmassa osassa ei. Se oli sellaista aluetta, jossa ei ehkä kannattaisi autosta nousta ulos. Tai ainakin olisi hyvä pitää huoli, että pääsee tarvittaessa kaasuttamaan pois ja äkkiä. :D

   Poista
 6. Kiva kun reissaat ja otat kuvia. Tykkäsin tuosta kenkäkuvasta. Tykkään näistä hiukan erikoisemmista taidepläjäyksistä. Kierrätys kunniaan. Taiteessa se on huippujuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kierrätystaide ainakin yleensä on ekologista. Kävin eräässä taidemyyntinäyttelyssä Dallasissa ja sekin oli mielettömän upea (tummaa ja mystistä). Osa niistäkin töistä oli kierrätystaidetta. :)

   Poista
 7. Mukavan kirjavaa. Silti aikas ihmeellinen projekti. No, kaikkea on kokeiltava. Sen kyllä uskon, että olet ollut varsin elementissäsi tuolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tällaisia on! Ikävää tosin on, että kaikkeen pitää se lkivalta aina ulottaa. Mutta elementissäni tosiaan olin :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.