Hae tästä blogista

maanantai 11. helmikuuta 2013

Afrikan monet kasvot

Carol Beckwith & Angela Fisher: Faces of Africa Thirty Years of Photography
National Geographic 2004
S. 358

Tämä kirja on asunut hyllyssäni jo vuosia. Olen sitä selaillut ja hiplaillut aina välillä, mutten ole keskittynyt lukemaan sitä sen kummemmin.

Kyseessä on toki pääasiassa valokuvateos, mutta löytyy kirjasta pieniä pätkiä muutakin tekstiä kuvatekstien lisäksi.

Lähde aikamatkalle: se alkaa kohdusta, muttei pääty hautaan. Koko elämänkaari on kuvattu tässä teoksessa eri Afrikan heimojen silmin. Kirjan alussa on lueteltu maat ja heimot, joita tässä kirjassa on kuvattu.


 Suosittelen lukemaan  kirjan kannesta kanteen eikä vain selailemalla. Kronologisesti lukiessa kirja antaa mielestäni paljon enemmän. Tekstit ovat mielenkiintoisia ja huomaan, että olisin voinut lukea niitä enemmänkin.


Sanaton viestintä on runsasta ja siihen käytetään mm. koruja ja kaikenlaisia asusteita ja lävistyksiä sekä myös ilmeitä ja eleitä.


 Faces of Africa on kiehtova läpileikkaus Afrikan eri kulttuureihin. Ja niitähän piisaa ja tässäkin kirjassa on käsitelty niistä vain murto-osa.


Tämän kirjan kanssa rinnan luin toista Afrikka-aiheista kirjaa, Africa - altered states, ordinary miracles, joka on minulla vielä kesken (siitä siis enemmän myöhemmin). Nämä kirjat toimivat todella hyvin yhteen, täydentävät toisiaan.

National Geographicissa voi katsella enemmänkin kirjan kuvia. Tässäpä suora linkki. Kirjaa saa tilattua ainakin AdLibriksestä.

~~~

Osallistun tällä kirjalla Afrikan tähti -haasteeseen. Minulle on tosin hieman epäselvää voiko yhdestä ja samasta kirjasta saada useamman pisteen. Tässäkin kun esimerkiksi liikutaan useammalla alueella.

11 kommenttia:

 1. Oi, kirja vaikuttaa todella hienolta. Täytyy yrittää löytää itsellekin tämä luettavaksi. Haaste-emäntänä selvennän: yhdestä kirjasta voi saada yhden pisteen. Jos kirja liikkuu useammalla alueella, voi valita, mille sen haluaa sijoittaa, tai sitten tehdä niin kuin itse ajattelin tehdä, eli listata "yleisesti Afrikkaa" käsittelevät kirjat vielä erikseen.

  VastaaPoista
 2. Merenhuiske, tämä on todella mielenkiintoinen kirja ja kuvat ovat upeita!

  Kiitos selvennyksestä haasteeseen. Ihan hyvä periaate, että yksi piste per kirja ja alueen saa valita itse. Säilyypähän monipuolisuus kirjavalinnoissa :)

  VastaaPoista
 3. Vähemmän ja vähemmän näitä perinteitä.

  VastaaPoista
 4. Ooooi mikä silmäkarkki, kaiken lisäksi eri kulttuurit ja Afrikka ovat kiinnostaneet aina. Kiitos esilletuonnista! :D

  VastaaPoista
 5. (p.s Alotan näköjään sun blogissa kaikki kommentit huudahduksella "oi" :D Vaan minkäs teet kun innostuu)

  VastaaPoista
 6. Hienon näköisiä kuvia ja mielenkiintoisen kuuloinen muutenkin, mutta minua alkoi kovasti kuumottamaan tuo Africa - Altered States, Ordinary Miracles!

  VastaaPoista
 7. Mahtavia kuvia ja istuu kuin nenä päähän Afrikan tähti -haasteeseen!

  Nyt on kaikilla jotain vihreää näissä kirjankansikuvissa, pakko oli minunkin oma kitulias kasvi ottaa taustarekvisiitaksi ;)

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoisia ja vaikuttavia kuvia, tekstikin selvästi hyvää ja kiinnostavaa. Joskus harmittaa, kuinka ohutta oma Afrikka-tietoisuuteni on.

  VastaaPoista
 9. Hannele, kyllä niitä vielä on vaikka nekin muuttuvat ajan saatossa. Riippuu tietenkin paljon alueesta ja heimosta, miten paljon ja millä volyymilla. :-)

  Disa, sehän on vaan ihanaa kun innostuu :)) Kuvat tuossa ovat kyllä todella upeita ja kuvatekstit avaavat tosi hyvin kuvien tilanteita. Minäkin tiedän nyt, mikä on "lip plate" ja mitä se kuvastaa.

  Sannabanana, Tämä on valokuvakirjaksi kyllä ihanan informatiivinen - suosittelen!

  En ole tuota toista kirjaa (Africa, altered States jne.) vielä kokonaan lukenut, mutta jo tässä vaiheessa voin sanoa, että se tarjoilee todella hyvin tietoutta ja avartaa omaa käsitystä Afrikasta ja afrikkalaisuudesta.

  Annika, olen nyt ihan hukkunut tähän Afrikka-haasteeseen ja hyvä niin! En ollut ennen tätä haastetta pitkiin aikoihin pahemmin lukenut afrikasta kertovaa kirjallisuutta.

  Tuo kuvan viherkasvi on muuten hyasintin "jämä". Kukinto on kuollut jo aikoja sitten, mutten oikein tiedä, mitä kasville pitää nyt tehdä. Sehän vissiin ei voi kukkia uudelleen, vaan pitäisi istuttaa se sipuli jonnekin?!

  Noh, olen laiska enkä ole jaksanut tehdä mitään, joten annan sen vihertää tuossa ilman kukintoa :D

  Katja, siitä vain mukaan Afrikan tähti -haasteeseen kartuttamaan Afrikka-tietoutta ;)

  Tämä kirja on siinä mielessä yksipuolinen, että tässä ei kuvata sitä kaupunkilaista Afrikkaa.

  VastaaPoista
 10. Villasukka, se on - suosittelen! :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.