Korealaisen Lee Geum-yin historiallisessa romaanissa Can’t I Go Instead seurataan vauraan suvun tyttären ja hänen palvelijansa elämää.
Lee Geum-yi: Can’t I Go Instead
alkukielellä julkaistu 2016
Scribe, 2023
koreasta englannintanut An Seon Jae
s. 369
Historiallinen konteksti:
Romaanin tapahtumat alkavat 1900-luvun alusta, jolloin Japani hallinnoi Koreaa. Japanilaisten silmissä korealaiset ovat tietysti pohjasakkaa ja tehokkain keino pysyä väleissä japanilaisten kanssa on olla japaninmielinen. Sellainen on muun muassa Yun Hyeongman, joka korealaisten silmissä on maanpetturi. Japanin ollessa tukevasti vallassa, sillä ei ole juuri merkitystä Hyeongmanille.
Eräs häiritsevä seikka kyllä on: Hyeongmanin poika, Ganghwi, on Korean itsenäisyyden puolesta ”taisteleva” aktivisti. Siitä ei nyt kuitenkaan sen enempää, vaikka Ganghwi kulkee taustalla läpi tarinan joskaan ei keskiössä saati juuri paikalla olekaan.
Soul, Korea.
Yun Chaeryeong syntyy huhtikuussa 1920 aatelismiehelle ja hänen vaimolleen. Romaani alkaa Chaeryeongin äidin supistuksilla ja kiertää ympäri Gahoe-dongin kartanoa esitellen siinä sivussa joukon talon palvelusväkeä ja itse kartanon herran, Chaeryeongin isän Yun Hyeongmanin.
Pakko arvostaa kirjan avausta, joka luontevasti hypähtää henkilöstä toiseen paljastaen sivumennen joukon asioita ja avaa henkilöiden luonteenpiirteitä pienin välähdyksin.
Kylä liki Soulia.
Kim Sunam syntyy ja varttuu köyhyydessä. Ruuan lisäksi pulaa on rakkaudesta, sillä edes omat vanhemmat eivät jaksa rankoissa olosuhteissa rakastaa lastaan. Tai lapsiaan – lapsia on jokunen siunaantunut.
Yun Hyeongman ostaa Sunamin tyttärelleen Chaeryeongille 8-vuotissyntymäpäivälahjaksi ja näin alkaa lasten yhteinen taival, joka jatkuu muodossa tai toisessa läpi heidän elämiensä.
Köyhistä oloista ostettu mitätön Sunam on aina altavastaaja, toisten päätäntävallan alla. Elämä ei silti ole pelkkää alistumista ja surua, vaan myös ilon hetkiä ja toivoa.
Sitten tapahtuu käänne, kun
oikukkaan Chaeryeongin hummailu saattaa heidät molemmat vaaraan, kun Chaeryeongin potentiaalinen kosija pidätetään toimimisesta Korean itsenäisyyden puolesta. Tyttärensä pelastaakseen Hyeongman laatii suunnitelman, joka koituu erityisesti Sunamille kohtalokkaaksi.
Tarina etenee kronologisesti ja sitä seurataan vuoroin Chaeryeongin ja Sunamin näkökulmista. Vaikka kaksikko päätyy erilleen, ei heidän osin pakotettu side koskaan katkea, vaan heidän elämänsä kietoutuvat yhtä syvemmin toisiinsa. Tästä lopulta kärsii nimenomaan Sunam, jonka on vaikea löytää paikkaansa tai edes identiteettiään.
En muuten suosittele lukemaan kirjan takakantta, jos haluaa kirjan lukea. Mielestäni kirjan takakansi paljastaa suunnilleen kaikki juonen pääkohdat. Tokihan tarinaan silti jää yllätyksellisyyttä, mutta enpä olisi itse kokenut tarvetta tietää niinkin paljon kehysjuonesta ennen kirjan lukemista.
Can’t I Go Instead on juonivetoinen romaani, jossa minua kiinnosti eniten sen historiallinen aspekti ja kuvaus. Jostain syystä tarina ei onnistunut tunnetasolla koskettamaan. Yritän miettiä miksi, mutta en osaa sanoa muuta kuin mahdollisesti koin kirjan ajoittain naiivihkon tyylin ja henkilöiden tunnekuvaukset jokseenkin latteina. En niihin päässyt oikein käsiksi.
Mutta siis vetävä tarina, kannatti lukea. Plussana mainitsen vielä Sunamin ja Chaeryeongin välisen suhteen, joka on samaan aikaan sekä häiritsevä että kiehtova. Sen kompleksisessa kuvauksessa kirjailija onnistuu mielestäni hyvin.
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 41. Kirjassa syntyy lapsi.
Lee Geum-yiltä on käännetty englanniksi myös romaani The Picture Bride.
Kiitos erittäin kattavasta ja oivaltavasta arviostasi Lee Geum-yin romaanista "Can’t I Go Instead". Olen samaa mieltä siitä, että historiallinen konteksti ja aikakausi, johon tarina sijoittuu, tuo syvyyttä ja kiinnostavuutta lukukokemukseen. Japanin miehitysaika Koreassa on merkittävä ja monimutkainen osa Korean historiaa, ja on aina kiehtovaa nähdä, miten kirjailijat käsittelevät tällaisia teemoja fiktiivisissä tarinoissa.
VastaaPoistaErityisesti pidin kommentistasi Sunamin ja Chaeryeongin suhteen monimutkaisuudesta. Kirjallisuudessa suhteet, jotka haastavat yksinkertaistetut hyvän ja pahan kategoriat, tarjoavat lukijoille mahdollisuuden tutkia inhimillisiä tunteita ja motiiveja syvällisemmin. Tällaiset suhteet voivat olla sekä häiritseviä että kiehtovia, kuten mainitsit, ja ne usein jättävät pysyvän vaikutuksen.
Kiitos sinulle kommentistasi, josta olen kaikkinensa samaa mieltä. Romaani jättää myös lukijalle pohdittavaa nimenomaan liittyen Chaeryeongin ja Sunamin kompelksiseen suhteeseen liittyen.
PoistaVaikea mutta herkullinen konteksti tosiaan valittu. Ei ehkä kuitenkaan sellainen teos, johon ihan pakko olisi tutustua.
VastaaPoistaSamassa ajassa liikuskellaan vuosia sitten lukemassani Min Jin Leen Pachinkossa. Siinä myös samaa teemaa eli korealaisten asema Japanin miehitettyä Korean. Jos näistä jomman kumman lukisin, niin kyllä valitsisin Pachinkon.
PoistaMyös Mary Lynn Brachtin White Chrysanthemum sijoittuu Japanin perseilyn aikoihin. Minua tuo aikakausi kiinnostaa kovasti.