Esittelen kaksi kirjaa, jotka eivät varsinaisesti trendaa yleisessä asenneilmapiirissä, mutta joiden lukemista vahvasti suosittelen. Erityisesti Douglas Murrayn The Madness of Crowdsia (Bloomsbury 2019, s. 280), jonka olen lukenut jo muutama vuosi sitten, mutta jätin bloggaamatta siitä.
Ai miksi? Siksi, etten tuolloin jaksanut vaivata päätäni (enkä jaksa nytkään), miten kirjasta voisin kirjoittaa ilman, että tekstini ja ajatukseni tulkitaan jotenkin omituisesti tai siten, miten en tarkoita. Siksi nytkin vain vinkkaan lukemaan kirjan itse.
Pakollinen huomio: en ole samaa mieltä kaikesta, mitä Murray kirjoittaa, mutta hänellä on paljon hyviä pointteja, joita kannattaisi itse kunkin pohtia. Lisäksi hän perustelee esittämänsä väitteet ja asiat.
Murraylta julkaistiin viime vuonna teos The War on the West, joka kiinnostaa minua suuresti. Murrayn kirjat ovat (mutua yhden lukemani perusteella) ”raskaita” (paljon asiaa ja ajattelemisen aiheita ja näkökulmia plus viitteitä: kyllä, olen ihminen joka tarkistaa ainakin osan viitteistä lukiessaan tietokirjaa tmv.), joten ostanen kys. teoksen omaksi saadakseni lukea sitä rauhassa vaikka puoli vuotta. Joidenkin kirjojen lukemista pidän projektina ja eräänlaisena tutkimusmatkana.
Douglas Murrayn kotisivut
*
Toinen kirja on vastikään lukemani Konstantin Kisinin An Immigrant’s Love Letter to the West (Constable 2022, s. 210). Kisinin kirja on populistisempi, huonommin jäsennelty ja vailla viitteitä joten sitä en varauksetta suosittele.
Kirjan nimeksi sopisi paremmin Maahanmuuttajan käännytyssaarna länsimaille (lännellä viittaan tässä kuten Kisinkin lähinnä moniin Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin).
Osa Kisinin tulkinnoista on myös varsin erikoisia. Tässäpä esimerkki (sori, en jaksanut kopsata sitä joten siksi kuvana):
Kisin on syntyjään venäläinen, joten hänen suhteensa poliisiin lienee hieman erilainen kuin vaikkapa minun, joka olen suomalainen. Tulkitsen hänen ajattelevan, että mitä vähemmän poliiseja sen parempi (Venäjällä näin varmaan olisikin, mutta siellä pitää olla reilusti ”miliisejä”, että ehditään valvoa niitä mielipiteitäkin toisin kuin Lännessä, jossa ainakin toistaiseksi vallitsee sanan- ja mielipiteenvapaus).
Brittien supistunut poliisivoima on häpeällistä eikä suinkaan johdu rikollisuuden laskusta ja yleisen turvallisuuden lisääntymisestä, vaan määrärahojen leikkauksista. Kisin antaa ymmärtää, että poliisivoimat muka itse olisivat leikanneet värväyksestä, mutta kyse on siitä että hallitus on leikannut poliisin budjettia. Se ei ole mitenkään hyvä asia saati osoitus siitä, että on voitu leikata koska poliisia ei tarvita. Sama juttu NHS:n (täkäläinen julkinen terveydenhoito) kanssa.
Lisäksi Kisin sortuu pitämään joitakin empiirisiä kokemuksiaan esimerkkeinä faktoista. Empiirinen kokemus on totta vain itselle – ei sillä voi perustella yleisiä asenteita tai ”totuuksia”.
Kisinin tyyli kävi ajoittain hermoilleni, joten kirjan lukeminen ärsytti välillä tai itse asiassa aika useinkin. Jollekin Kisinin tyyli saattaa upotakin, mutta itse otan tällaiset aiheet mieluummin kuivana referenssien kera.
Tätä kirjaa lukiessani laputin sivuja aika paljon. Lisään tähän muutamat siteeraukset, mutta en ota kantaa siihen, mitä itse niistä ajattelen. Olen kriittinen lukija ja ajattelija riippumatta siitä tukeeko väite jo olemassaolevaa asennettani vai ei.
On ihan tervettä kyseenalaistaa omiakin ajatuksia (eikä vain toisten). Ja tämä siis yleisenä reunahuomautuksena ei siis liittyen juuri näihin sitaatteihin, jotka valitsin niistä lukuisista laputtamistani kohdista.
”It is also why Europe, the UK and America are obsessing over trans issues, such as whether men is dresses can use a female toilet, while China and Russia use their energy on more pressing matters, such as economic growth, technological development and military prowess.”
”Slavery had been prevalent in Africa for centuries before the arrival of the European traders. Let me repeat that: Slavery had been prevalent in Africa for centuries before the arrival of the European traders.”
”Are they really trying to tell me to pack my things and fuck off back to Russia?
From everything I am told, and everything I see on social media, I can only deduce that I would be better off elsewhere. Weirdly, none of the people who tell you how evil, bigoted, racist and sexist the West is ever move to any of the other 'much better' countries – but maybe they want me to?"
”First things first: The UK is currently a nation at peace. This means they are not at war with anyone (except maybe themselves). Sure, Britain’s record on the international stage is not unblemished, but I don’t see the UK invading its neighbours.”
Konstantin Kisinin kotisivut.
Kas näin, tässäpä suositukset. Olen valmis keskustelemaan näistä kirjoista ainoastaan sellaisen kanssa, joka on ne lukenut itsekin.
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä.
Kisin on maahamuuttaja, kuten minäkin. Kisin muutti Britteihin Venäjältä eikä hänkään ole pakolainen tai turvapaikanhakija. Kisinin teos ei varsinaisesti kylläkään kerro maahanmuuttajista, vaan laajemmin kulttuurista, mutta näkökulma on erittäin voimakkaasti – kuten kirjan nimestä voipi päätellä – maahanmuuttajan. Siten perustelen kirjan sijoittamisen tähän kohtaan.
Kiva huomata että joku muukin on tutustunut Douglas Murrayn tuotantoon. ,:D Minäkin olen lukenut tuon kyseisen kirjan, mutta en blogannut siitä, varmaan samasta syytä kuin sinäkin. Hyvä, ajatuksia herättelevä kirja. Konstantin Kisin on tuttu lähinnä podcasteista.
VastaaPoistaNo kyllä onkin (siis kiva, että joku muukin on Murrayta lukenut)! Murray on Briteissä varsin tunnettu henkilö (kirjojensa ja muun uransa takia). Toisaalta aika masentavaa, että jää kirjasta bloggaamatta, vaikka periaatteessa sanottavaa olisi (paljon enemmän kuin joistakin muista kirjoista). Mutta juup, valintoja. :P
PoistaKisinistä olin onnistunut olemaan kuulematta ennen kuin hän lanseerasi kirjansa. Komediamaailma ei ole minulle ominta eikä se oikein kiinnostakaan. Kisinin TRIGGERnometry-podcastia en ole kuunnellut, mutta mietin että voisin kokeilla jotain jaksoa. Tuon kirjan luettuani kuuntelin kyllä Kisinin haastattelun Modern Wisdom -nimisestä podcastista: siinä Kisin ei vaikuttanut ollenkaan niin ärsyttävältä kuin tuossa kirjassaan :D
Murrayn esiintymisiä myös on kiva kuunnella, kun hänellä on sellaista tiettyä kuivaa huumoria hippunen mukana, ja on selvästi perehtynyt asioihinsa huolella.
PoistaMolemmat podcastit (Modern wisdom ja triggernometry) on mielestäni kiinnostavia. :)
Tuntemattomia kirjoja minulle. The Madness of the Crowds on kiinnostava ja uteliaisuutta herättävä kirjan nimi. Mutta kun et paljoa kerro, pitäisi kai googlettaa tarkemmin, mistä tässä on kysymys :) Kisinin kirja taas ei kertomasi perusteella herätä lukuhaluja. Mitä salonkikelvottomiin mielipiteisiin tulee, onneksi on kuitenkin mielipiteenvapaus.
VastaaPoistaPostauksessani on linkki Murrayn kotisivuille, josta voi tsekata kys. henkilön taustat ja julkaisut. Muita linkkejä en laittanut, koska jokainen osaa googlettaa, ja voipi itse etsiä lisätietoja haluamistaan lähteistä.
PoistaGoodreadista tietty voi lukea kirjan kuvauksen, mutta lyhyesti: se lukee kannessakin. Murray käsittelee teoksessaan sukupuolta, “rotua” ja identiteettiä. Nämähän ovat kaikki tapetilla jatkuvasti. Näkökulma luonnollisesti on birtti- ja jenkkipainotteinen.
Kisinin kirja on ylistys “länismaiselle” kulttuurille ja teoksessaan hän myös ihmettelee länsimaalaisten hurjaa halua dissata omaa kulttuuriaan. Siis siitä huolimatta, että “Lännessä” on asiat aika hyvin ja siitä (ja omista juuristaan) on lupa olla ylpeä. Ihan luettava kirja, mutta tyyliltään ajoittain tosiaan rasittava eikä se varsinaisesti tarjoillut mitään uutta plus osa Kisinin tulkinnoista oli vähintäänkin erikoisia (kuten postauksessa mainitsin) :D
En tiedä olisiko ottanut Kisinin kirjaa lukuun, jos olisin tiennyt millainen se on. Se siis oli tyyliltään ja sisällöltään ihan muuta kuin odotin.
Hmm, ehkä potentiaalisesti kiinnostavaakin, toisaalta joskus jään tällaisten ristiriitaisten teosten/tyyppien kohdalla miettimään, että kannattaako välttämättä käyttää aikaansa juuri tähän. Jotkuthan vähän niinkun tykkäävät poseerata sillä salonkikelvottomuudellaan, mikä on minusta suhteellisen rasittavaa (en sinänsä näihin kahteen ota siinä suhteessa kantaa kun en ole mitenkään perehtynyt).
VastaaPoistaPostauksen otsikko on osin sarkasmia. Mietin ensin, että otsikoin sen lyhyesti “Unpopular opinion”, mutta halusin suomenkielisen otsikon eikä “epäsuosittu” kuulostanut hyvältä. Salonkikelpoisuus menee kyllä hieman ohi, koska niin kauan kuin pysytään asiallisena (eikä rikota lakia), mielestäni lähes kaikki on salonkikelpoista. Eli harhaanjohtava otsikko minulta.
PoistaDouglas Murrey on asiallinen ja erittäin perehtynyt aiheisiinsa. Kisinin kohdalla en osaa sanoa, koska hänen touhujaan en ole seuraillut. Kirjansa tyyli kyllä tosiaan ärsytti.
Itsekään en mitään öyhötystä jaksa – en missään asiassa. En edes silloin, vaikka olisin samaa mieltä.